Prihajajoča vlada želi povečati vključenost civilne družbe v postopke odločanja, trdi Möderndorfer. Foto: BoBo
Prihajajoča vlada želi povečati vključenost civilne družbe v postopke odločanja, trdi Möderndorfer. Foto: BoBo

Novelo zakona o vladi je odbor državnega zbora za pravosodje pripravil za obravnavo na izredni seji DZ-ja, ki bo v torek. Novelo so vložili poslanci PS-ja. V njihovem imenu je Jani Möderndorfer izpostavil, da se področje kulture izloča iz dozdajšnjega ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, tako da bo ministrstvo za kulturo znova samostojno ministrstvo.
Minister brez listnice za zamejce ostaja
Pač pa z vloženim dopolnilom PS-ja, SD-ja, DL-ja in DeSUS-a, ki so ga na seji tudi sprejeli, ostaja minister brez listnice, zadolžen za Slovence v zamejstvu in po svetu. Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu tako ne bodo pripojili ministrstvu za kulturo, kot je bilo predvideno sprva.

Javna uprava na notranje ministrstvo
Ministrstvo za notranje zadeve se bo po sprejetem dopolnilu imenovalo ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo, dozdajšnje ministrstvo za pravosodje in javno upravo pa bo le ministrstvo za pravosodje. Pač pa bo pod pristojnost pravosodnega ministrstva znova sodilo tožilstvo, je pojasnil Möderndorfer. "Smiselno je, da tožilstvo sodi pod ministrstvo za pravosodje. Tudi iz dolgoletne prakse se je to pokazalo kot pozitivno," je dejal. "Če je tožilstvo na ministrstvu za notranje zadeve, se po nepotrebnem odpirajo nekatera vprašanja," je menil.

Ministrstvo tudi za enake možnosti
Dozdajšnje ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve bo po novem ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Gre le za novo poimenovanje, medtem ko ministrstvo že zdaj pokriva tudi področje enakih možnosti, je dejal Möderndorfer.

Državni sekretar za dialog s civilno družbo
Na seji so sprejeli tudi dopolnilo, po katerem bo v kabinetu predsednika vlade imenovan državni sekretar, pristojen za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in koordinacijo državljanskih pobud. Bodoča vlada želi povečati vključenost civilne družbe v procese vladnega odločanja, je pojasnil Möderndorfer.

Uničevanje opozicije z državnim denarjem
Jožef Jerovšek iz SDS-a je v razpravi ocenil, da gre pri zadnjem za odpiranje možnosti za financiranje nekaterih skupin. "Bojim se, da bodo to skupine, ki bodo pripravljene blatiti bodočo opozicijo," je dejal. "Domnevam, da si puščate odprto, kako bi z državnim denarjem uničevali opozicijo, kar je naša stranka v preteklosti že izdatno izkusila," je dodal.

Sicer pa je bilo na seji slišati odobravanje, ker bo ostal minister brez listnice, pristojen za Slovence v zamejstvu in po svetu. Takšno odločitev je med drugim pozdravil poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Gönz. Opozoril pa je na to, da bo morala bodoča vlada problematiki avtohtonih narodnih manjšin v Sloveniji nameniti ustrezno pozornost.