Poslanec DZ-ja Jani Möderndorfer meni, da bi bilo
Poslanec DZ-ja Jani Möderndorfer meni, da bi bilo "perverzno", če bi takšen zakon pripravljal nekdo, ki je bil ves čas tako odklonilnih stališč do v nedeljo zavrnjene novele. Foto: BoBo
Möderndorfer z zakonom o partnerski zvezi

Predlog se tako ne dotika posvojitev in tudi ne zdravljenja z biomedicinsko pomočjo. Zvezo pa opredeljuje kot partnersko, in ne kot zakonsko zvezo, je povedal.

Poslanec DZ-ja Jani Möderndorfer je na novinarski konferenci pojasnil, da je predlog vložil v nedeljo po razglasitvi izida glasovanja na referendumu o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Ob tem je poudaril, da ga je zmotila napoved predlagateljev referenduma, da bodo v enem mesecu pripravili zakonske rešitve na to temo. Po njegovem mnenju bi bilo namreč "perverzno", da bi takšen zakon pripravljal nekdo, ki je bil ves čas tako odklonilnih stališč do v nedeljo zavrnjene novele.

Sovoditelj koalicije Za otroke gre Aleš Primc je po besedah Möderndorferja obenem "zlorabil referendumsko vprašanje za svojo brezplačno predvolilno kampanjo in vključitev v politiko".

Möderndorfer pravi, da je sam aktivno sodeloval pri branjenju predloga ZL-ja. Ker v Sloveniji po njegovem mnenju očitno še nismo pripravljeni teh vprašanj urejati na način, kot so bila zastavljena, v zakonskem predlogu, ki ga je vložil v nedeljo, Möderndorfer izpušča področja, ki so v volilni kampanji odprla največ dilem.

Zavrnitev tudi preko pošte
Znani so tudi izidi glasovanja po pošti. Volivci so tudi z glasovanjem po pošti za referendum o noveli zakona o zakonski zvezi zavrnili pravno izenačitev istospolnih skupnosti. Po pošti je DVK prejel 753 glasovnic. 26,25 odstotka volivcev je po pošti glasovalo za sprejetje novele, 73,25 odstotka pa proti.



Möderndorfer z zakonom o partnerski zvezi