Na območju Vinice in Podčetrtka so dodatno odstranili žičnato ograjo. Foto: BoBo
Na območju Vinice in Podčetrtka so dodatno odstranili žičnato ograjo. Foto: BoBo

Žičnato ograjo s panelnih ograj so tako odstranili na območju od kopališča Brodišče na Vinici pri mejnem prehodu Vinica do kampa Katra na Vinici ter na območju občine Podčetrtek od Termalnega parka Aqualuna do mejnega prehoda. Že prej so skladno z dogovorom z lokalnimi skupnostmi bodečo žico odstranili v vseh turističnih kampih in naseljih in jo nadomestili s panelno ograjo, so zapisali na spletni strani vlade.

Navodilo za odstranitev je premier Miro Cerar izdal, ko so ga na to opozorili prebivalci na območju občine Črnomelj, kjer je bil v petek na krajšem obisku. Premier je poudaril, da je treba narediti vse za tamkajšnji turizem, zato je posredoval za takojšnjo odstranitev.

Panelno ograjo postavljajo v skladu z oceno gibanja prebežniških tokov in dogodki na območju sosednjih držav. Nemoten dostop do reke Kolpe je v dogovoru z lokalnimi skupnostmi in ribiči zagotovljen na več prehodnih mestih, kjer so postavljena panelna vrata. Pri postavljanju panelne ograje so tesno sodelovali z lastniki vseh kampov oziroma turističnih objektov v obojestransko korist, da ta ne bi motila njihove dejavnosti, so še navedli na vladi.

Kot je dejal državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic, je ograja še naprej potrebna, saj migranti še vedno prihajajo. "Migracije, ne glede na to, da so bistveno upadle, vendarle še vedno potekajo, predvsem na relaciji med Turčijo, Bolgarijo, Makedonijo, Srbijo. ŠE vedno vsak dan nezakonito mejo prestopi od 80 do 200 oseb. Obstaja realna možnost, da se ti tokovi obrnejo tudi k nam," je dejal v TV Dnevniku. Več v spodnjem posnetku.

Ob reki Kolpi odstranili žičnato ograjo
Ob reki Kolpi odstranili žičnato ograjo