Kazalce smo premaknili z 2. ure na 3. uro. Foto: EPA
Kazalce smo premaknili z 2. ure na 3. uro. Foto: EPA

Ponekod poletnega časa ne začenjajo na današnji dan, ponekod pa ga nikoli niso uporabljali.

V Sloveniji prestavljamo uro v skladu z evropsko direktivo o ureditvi poletnega časa. Evropska komisija vsakih pet let objavlja razpored z datumi začetka in konca poletnega časa. Pri nas začetek in konec zimskega časa določa zakon o računanju časa.

Prehajanje na poletni čas je sicer v Sloveniji uredil že zakon iz leta 1983, sprejet zaradi naftne krize. Da pa vsako zadnjo nedeljo v marcu premaknemo uro za eno uro naprej in vsako zadnjo nedeljo v oktobru za eno uro nazaj (premik na zimski čas), smo dokončno določili leta 2006.

Uro premikajo v približno 70 državah po svetu, vendar ob različnih dnevih. So pa Rusi oktobra lani z ukrepom ruskega predsednika Vladimirja Putina razveljavili triletni poskus, ko so se v Rusiji držali poletnega časa. Od zdaj bodo tako imeli le še zimski čas.
Prvi so urne kazalce sicer prestavili Francozi že leta 1916. Medtem ko zagovorniki premikanja urnih kazalcev opozarjajo na prihranek energije, pa nasprotniki menijo, da premikanje kazalcev negativno vpliva na biološko uro ljudi in poslabšuje njihovo razpoloženje in zdravje.