Slovenija
Ulica pred vlado je bila zapolnjena s stavkajočimi in protestniki. Foto: BoBo
Ana Jakopič za MMC: "Vladi sporočamo, da nismo nevidni in neslišni, tako da ne bo mogla več trditi, da tega delavstva, ki mu ne želi priznati poštenega plačila, ni." Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Stavka v javnem sektorju
Stavkajoče moti neenakost v enotnem plačnem sistemu. Foto: BoBo
Stavka javnega sektorja
Stavkajoči so se zbrali tudi pred UKC-jem in v povorki krenili na glavni shod pred vlado. Foto: BoBo
Stavka javnega sektorja
"Vstanite v suženjstvo zakleti," so peli stavkajoči pred vladno stavbo. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Protestni shod
Tudi zaposleni v zaporskem sistemu opozarjajo na plačno problematiko. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Stavke se udeležuje okoli 30.000 javnih uslužbencev, na shod v Ljubljano pa jih je prišlo med štiri in pet tisoč. Foto: BoBo
       Mislim, da se vlada boji, da je te solidarnosti pri nas vedno več. Tudi iz zasebnega sektorja nas kličejo s podporami, podporo pa nam je izkazalo tudi več pomembnih sindikatov zasebnega sektorja.       
 Ana Jakopič o solidarnosti med javnim in zasebnim sektorjem
Protestni shod
Sindikati so se pet čez 12. uro zbrali pred poslopjem vlade. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
VIDEO
Stavko javnega sektorja s...
VIDEO
30 tisoč javnih uslužbenc...

Dodaj v

Nekaj tisoč stavkajočih pred vlado: "Zahtevamo le enako obravnavo"

Pred vlado nekaj tisoč stavkajočih javnega sektorja
24. januar 2018 ob 10:38,
zadnji poseg: 24. januar 2018 ob 15:13
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Stavka javnega sektorja, ki bo sicer trajala ves dan, je vrh dosegla s shodom stavkajočih pred vladno palačo, ki se je začel - simbolično - pet čez dvanajsto uro. Stavkajoči so pred vlado krenili v povorkah izpred Univerzitetnega kliničnega centra, Univerze v Ljubljani in Doma sindikatov. Zbralo se je nekaj tisoč javnih uslužbencev.

Na sončni dan so tako središče Ljubljane napolnili nezadovoljni zaposleni v javnem sektorju, po ulicah pa je bilo mogoče videti sindikalne čepice v rdeči, svetlomodri, rumeni barvi, z vseh strani se je slišalo piskanje na piščalke in odkriti pogovori o nezadovoljstvu nad neodzivnostjo vlade. Množica se je zgrnila pred vlado in popolnoma napolnila Gregorčičevo ulico. Piskanje in vzkliki so postali še glasnejši.

Na transparentih, ki so jih nosili, smo lahko brali jasne pozive pristojnim, med drugim "Koprivnikar, odstopi" in "Za drobiž čuvamo morilce, da vi lahko mirno spite", kar so vladi sporočali iz sindikata, ki združuje tudi pravosodne policiste. "V zdravstvu vsi enakopravni, vendar ne enakovredni" in "Slovenija je v Evropi, naše plače žal ne" pa so na transparentih sporočali stavkajoči zdravstveni delavci. "Učimo zdravnike in učitelje", "Ne jamram, stavkam", "Vrnite nam odvzeto" so sporočali zaposleni v visokošolskih zavodih. Pridružile so se jim tudi zaposlene v vrtcih z zabavno domislico: "Ne morete me pretentati, delam v vrtcu." Poudarjena so bila opozorila, da majhna plača pomeni tudi mizerno pokojnino in pa napisi "Dostojno delo, dostojna plača".

Ignorantski odnos vlade lahko prekine samo glasna akcija, je bil prepričan eden izmed udeležencev, ki je dodal, da je škoda, ker v sindikatu nimajo več poguma, da bi pred vlado odvrgli "dimne bombe", kot so med svojim obleganjem vladne palače pred kratkim storili poklicni gasilci.

Stavkajoči protest začeli z delavsko himno
Stavkajoči so protest začeli s pesmijo, delavsko himno Internacionalo, nato pa so stavkajoče in njihove podpornike nagovorili predstavniki sindikatov. "Boj za popolno socialno in politično osvobojenje, boj za osvobojenje ljudstva je kulturen boj,” je bilo slišati z govornice, čemur so sledili vzkliki odobravanja navzočih. Navzoče je pozdravil tudi Josef Krejbych, sekretar evropske federacije javnih uslužbencev, ki je spomnil, da je krize konec in tako ni razlogov, da se ne bi vrnila sredstva tudi v javnem sektorju, saj je ta pomemben za razvoj države. Tudi na Češkem so se dolgo pogajali z vlado in ta je pred meseci privolila v povišanje plače v javnem sektorju za od 10 do 15 odstotkov.


"Vlada za bogate ima, za druge pa nikoli"
"Vse polno nas je, ulica je polna! Stavka je pravica in dolžnost vsakega posameznika. Tisti, ki imajo moč, skušajo prikazati današnji upor kot nerazumen. Vlada pošilja sporočilo, da za bogate ima, za druge pa nikoli," je stavkajoče nagovorila predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič in pozvala: "Včeraj smo prosili, danes zahtevamo, jutri bomo vzeli."

"Milijardo vlada zelo lahko najde"
"Obljubljali so, da bomo z varčevanjem lahko pozneje imeli boljše življenje. Ali ga imate? Vzeli so vam eno plačo na letni ravni. Javni sektor že zdaj hira, ne želijo inšpektorjev, da bi preverjali neplačevanje delavcev,"
pa je dodala namestnica vodje koordinacije stavkovnih odborov Ana Jakopič.

"Pet let po koncu krize se vlada dela, da prikrajšanega delavstva ni, tisti denar, ki bi ga morali vrniti v plače, pa namenja elitam. Tega novega socialnega sporazuma, da naj reveži dajejo bogatim, nismo nikoli podpisali, in očitno je, da se tudi delavstvo s tem ne strinja," je nato za MMC opozorila sindikalistka in s prstom pokazala na glasno množico ljudi, ki je še malo prej vzklikala "lopovi". "Vlada misli, da delavci nimajo nič za povedati, ko se elitam dvigajo plače tudi za 40 odstotkov, kot je bilo to v primeru Lidije Glavina, medtem ko so tisti, ki dejansko "motor" gospodarstva vlečejo naprej, spregledani," je poudarila Jakopičeva.

Kaj pravite na vladno trditev, da denarja za milijardo evrov vredne zahteve sindikalistov enostavno v proračunu ni? "To milijardo lahko vlada zelo lahko najde, če si to želi," je odvrnila in poudarila, da je to zgolj številka, ki je ni težko skupaj spraviti, ko je treba kakšno ugodnost zagotoviti "elitam". "Upamo, da se bodo ministri nehali ukvarjati z razbremenjevanjem superbogatih in bodo končno razbremenili tudi najbolj produktivne v tej družbi, delavce tako v javnem kot zasebnem sektorju, še posebej tiste, ki imajo najbolj mizerne plače," je nadaljevala Jakopičeva in dodala, da upa, da se bo vlada "končno vzela k sebi".

Deveto leto varčevalnih ukrepov
Pred stavkajoče je stopil tudi Jakob Počivavšek, iz pogajalske skupine 16 sindikatov, ki so organizatorji stavke. "Deveto leto varčevalnih ukrepov teče, osem ukrepov je še vedno veljavnih, vključno z 8-odstotnim znižanjem plač. Krize je konec, kaj zdaj čaka vlada?" se je vprašal Počivavšek. Dodal je, da vlada ni izpolnila zavez in odpravila anomalij, ampak da zavlačuje, medtem ko sindikati "ne zahtevajo nič drugega kot enako obravnavo". Dodal je, da nikakor ne sprejemajo tega, da bi v enotnem plačnem razredu pridobivali le eni, pri čemer je mislil na zdravnike, drugi pa nič. Iz množice je ob tem vzniknilo: "Lopovi, lopovi!"

16 stavkajočih sindikatov
V stavki je sodelovalo 16 sindikatov iz Počivavškove pogajalske skupine, preostali pa so ji izrazili podporo. Na protest so prišli tudi nekateri člani sindikatov, ki sicer ne stavkajo, a podpirajo postavljene stavkovne zahteve. In tudi tisti, ki jim je stavkanje z zakonom prepovedano. Tako smo lahko opazili člane sindikata ministrstva za obrambo. Sekretar Marjan Lah je za MMC pojasnil, da so s terena dobili informacije, da nekateri nadrejeni niso želeli odobriti dneva dopusta za prihod na protest. "A smo z našo udeležbo vseeno zadovoljni," je dodal in še enkrat poudaril, da od vlade zahtevajo odpravo napak, ki jih je povzročila z odpravo plačnih anomalij. "Če so prisluhnili direktorjem, je čas, da tudi nam."

Tudi v Visokošolskem sindikatu Slovenije si želijo, da bi vlada pošteno obravnavala vse plačne skupine in vzpostavila ravnovesje med vsemi javnimi uslužbenci. "Treba je premisliti, ali kot družba dejansko jemljemo znanje kot vrednoto ali so to le floskule," je za MMC dejal Samo Repolusk.

Tudi preostali sindikati so vlado opozorili, da je z ločenimi dogovori s posameznimi skupinami, v prvi vrsti zdravniki, posegla v enoten plačni sistem. Zahtevajo, da se znova vzpostavijo ustrezna razmerja in popravijo plače. Protestniki so se po eni uri razšli, a vladi predtem napovedali, da je ta opozorilni stavkovni dan lahko šele začetek, če dogovorov ne bo kmalu.

,

Gorazd Kosmač, Ana Svenšek, A. K. K.
Stavka javnega sektorja
Stavka javnega sektorja
Stavka javnega sektorja
Stavka javnega sektorja
Stavka javnega sektorja
Prijavi napako
Komentarji
Celt
# 24.01.2018 ob 11:16
Nikoli nisem razumel, da lahko imata JS in državna uprava:

- VIŠJE plače
- VIŠJE dnevnice in dodatke
- VIŠJE priznane potne stroške
- VEČ bolniških odsotnosti
- ...itd, kot v gospodarstvu.

In tega nikoli ne bom razumel saj jih prav gospodarstvo financira, a gospodarstvo vse te kazalnike izkazuje občutno nižje kot omenjena gospoda... sem pač neumen. Očitno je tisti ki živi na račun drugega, več vreden in neka vrsta nadrase. Bolano!

Večina v JS in DU nima kaj stavkati, razen tistih pod 20. plačilnim razredom, ki zaslužijo komaj minimalko ali celo samo zajamčeno plačo. Ostali pa bodite samo tiho in srečni da imate socialno varnost, redno plačo in zagotovljeno delovno mesto.
vijolicnimaribor
# 24.01.2018 ob 11:02
Da sem jaz predsednik vlade vam po večini rečem kar stavkajte. Vsak dan stavke en dan plače manj. Super. Plačo bi dvigil edino medicinskim sestram za kak razred, pa morda še komu. To je to. Razne pijavke na upravi pa -20 % plače, če pa stavkajo pa imajo vso pravico do neplačane in ni problema, lahko stavkajo celo leto, če mislijo da so tako pomembni...
Ribiič
# 24.01.2018 ob 11:04
Stavka je neopravičena.
SamoRes
# 24.01.2018 ob 11:06
za tiste do 26. plačnega razreda zahtevajo dvig za dva plačna razreda, višje na plačni lestvici pa za tri do štiri,

Zakaj v naši družbi velja, da se vedno dvigne več najbolj plačanim?
hecnjetole
# 24.01.2018 ob 11:14
Bogi delavci, ki jih sindikati izkoriščajo za svoje lastne ambicije. Ne podpiram trenutne vlade, podpiram pa svoje sodržavljanje in predn grete na ta shod se vprašajte, če je fer do svojih sodržavljanov da bodo nosil breme te 1 miljarde (10% letnega proračuna), ki jo zahtevajo sindikati.
J€Z€N
# 24.01.2018 ob 11:16
Ko bo pršu en tale javni v bife pred stavko mu naj natakar reče da on tud stavka.
Sklonjen
# 24.01.2018 ob 11:11
Tretjino birokratov takoj odpustiti, tretjino zamenjati za pridne in delavne, nato pa ponovno razdeliti maso plač mednje. .. to je to!
Sklonjen
# 24.01.2018 ob 11:06
Knjižice potalat in to je to!
staggerlee
# 24.01.2018 ob 11:10
Pošlji JakobBranimir5 na 1919 in prispevaj 5€.
menitosi
# 24.01.2018 ob 12:03
Ne dam vam svojih davkov. Postanite bolj varčni in učinkoviti. V realnem sektorju nam je mar za vsak drobiž v javnem pa razmetavate z denarjem, ki ni vaš.
krumpek
# 24.01.2018 ob 11:42
Obe strani bosta morali popuščati

Zakaj že ? Vlada lahko preprosto reče NE .
fiston
# 24.01.2018 ob 11:44
Vse legitimirat in vsem pisat plave in brez plače. To ni stavka, to so demonstracije, demonstrirajo pa lahko ko so prosti, tako kot ostali.
Ali pa enostavno vsem dat knjižice, potem pa lahko stavkajo. Stavka se na delovnem mestu in če jim je delovno mesto cesta, potem naj jih dajo na cesto.
No če demonstracij niso najavili, pa naj oni novi dragi top uporabijo, če smo že toliko plačali zanj.
zeus.zeng
# 24.01.2018 ob 12:08
Bodimo pošteni . Delavci v javnem sektorju imajo stalno zaposlitev in vse ugodnosti ki izhajajo iz delovnega razmerja kar je v privatnem sektorju bolj izjema kot pravilo . Torej je nemoralno zahtevati višje plače - še tiste ki jih imajo sedaj so marsikje previsoke . ....
oliva
# 24.01.2018 ob 11:37
Sicer praviloma podpiram stavke, naj ljudje se demokratično izjasnjujejo, če se lahko.
Ampak ko gre npr. za težke krivice ali kaj podobnega.
Ne pa in vedno! sam 'več keša' kar vsi in potem enim je ustreženo (tistim ki jim je najmanj potrebno), potem pa ostalo za sabo potegne...
Ne moreš sam za svojo rit skrbet.
Legstrong
# 24.01.2018 ob 11:35
Tale.naslov je pa mal zgrašen.Gospodje miličarji,ko je narod protestoral pred parlamentom ste VI čuvali te naše vrle politike.Tako v Mariboru kot v Ljubljani in udrihali po narodu.Zdj pa žrite kar ste si skuhal.Pa ne jamrajte.Največ pokvarjenosti je v JS in korupcije tko da lepo jezik za zobe in marš nazaj delat al karkoli se greste v službah.
luckyss
# 24.01.2018 ob 12:37
Kaj vodni top je na servisu ali kaj ?!
Binder Dandet
# 24.01.2018 ob 12:17
"Vseeno menim, da je vseeno fajn imeti redno doživljenjsko službico in da si po mojem mnogi dejansko ne predstavljajo, kako je, če ni vse tako samoumevno."

Pol se jim oprosti, ker sit lačnega nikoli ni razumel.:) Ampak ja, za to gre. Že itak imajo v povprečju višje plače, pa še bistveno bolj garantirane. Kaj moraš narobe naredit, da izgubiš službo za nedoločen čas v JS???? Pa ni narobe, da se boriš za več. Se mi pa zdi napačno, da se boriš za več s polno ritjo, podpirajo pa naj tisti, ki nimajo tako polne. Ne premorejo dovolj empatije, da bi razumeli, da ne morejo te podpore dobit.

Kot vedno doslej, sindikati JS znajo samo višje plače zahtevat. Da bi pa predlagali reorganizacijo znotraj lastnih vrst (nenazadnje poznajo svoje področje najbolje), pa se ne spomnem. Fikuse odrezat, ki jih je gotovo marsikje dosti, pa naj njihov denar razdelijo med ostale. To bi bil moj predlog, če bi bil vlada.
oliva
# 24.01.2018 ob 11:29
@Celt, se strinjam, dobro napisano.
čezplotnik
# 24.01.2018 ob 12:05
Tole se tiče tako javnega kot zasebnega sektorja. Podpiram to, da država nameni več denarja za raziskave in razvoj. To je ena od stavkovnih zahtev Univerze v Ljubljani, praktično pa bi morala biti tudi skupna stavkovna zahteva podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem/inovacijami. Predvsem bi to močno koristilo kakšnim obetavnim startupom, ki na začetku težko konkurirajo pri raznih evropskih razpisih.

V financiranju znanosti smo na dnu Evrope, kar se v veliki meri odraža v hudem begu raziskovalcev v tujino, kjer so pogoji (in plače) boljši. Sami pa premislite, kako se pozna na dolgi rok v skupnosti, če pri vsaki generaciji odrežeš 2 % najboljših. Pojav (sicer ekstremno) karikira npr. film Idiocracy.

Pa še dokaz o podhranjenosti financiranja znanosti.
samba
# 24.01.2018 ob 11:52
Na forumih se takoj pozna da javni uslužbenci štrajkajo.
world citizen
# 24.01.2018 ob 13:21
12 ur in več na dan dela mali s.p. iz storitvene dejavnosti, da pokrije vse stroške in prispevke cca 600 evrov, najemnino, stroške (plin, elektrika, voda, rtv, telefonija, internet...) kam naj se gre pritožit, če ne uspe plačati prispevkov, najemnine..., kam naj se pritoži ker že 6 let ni bil na dopustu, avto ki ga je vozil na zadnje je bil izposojen na rent a car varianto, za na pogreb, saj ne bi šel pa se vsaj na pogreb svojcev spodobi iti, se pač kako uro več oddela...Kam naj se pritoži, ker mu na banki ne glede na zaslužek v kreditno osnovo priznajo le 20% zaslužka, ker baje ostalo pripada državi?! Odgovor je jasen, če nimaš sredstev za poslovanje na trgu, propadeš in greš lahko samo še na borzo dela, prosjačiš za delo v Javnih zavodih, a ker ne poznaš ali nimaš nikogar na položaju z diskrecijsko pravico pri zaposlovanju - ostaneš v evidencah Zavoda za zaposlovanje kot višek v državi. 80 000 viškov v državi pa nima ne sindikata ne "organa" na katerega bi se obrnili kaj šele da bi se uprli in recimo stavkali ali kaj podobnega.
Binder Dandet
# 24.01.2018 ob 13:04
@mali pišček:
"Strinjam se, da je v javnem sektorju marsikaj narobe. Vendar je to drug problem"

Zoper katerega nihče v JS nikoli ne stavka.

"Zato ne pljuvajte po tistih, ki se borijo za svoje pravice. Rajši se zamislite, zakaj se vi ne borite za vaše pravice."

Zahteve po povišicah v JS bodo vedno naletele na izražanje mnenj preostale javnosti. Preprosto zato, ker se financirajo iz skupnega žaklja. Ne spomnem se, da bi kdo kdaj pljuval po delavcih v kakšni fabriki, ki so se odločili stavkati. Preprosto zato, ker ostali s tistim žakljem nimamo nič.

Torej, plače JS so stvar vseh nas. Zato imamo vsi mnenje in mnenje gradimo na celotni sliki, ne le plačnih razmerjih. Ja, vlada je zahebala z dvigom plač zdravnikov. Ne vem kaj so razmišljali.
Današnja stavka pa poteka na osnovi, da je sodelavec dobil povišico, zato jo želim tudi jaz. Ker mora med sodelavcem in menoj biti ustrezno razmerje, ne glede na to, kako dobro kdo od naju dela in kako problematičen je kdo od naju. To zame ni upravičena osnova. Sploh ko se na vse probleme v JS, ki jih ti priznavaš, preprosto pozablja. Če želi JS podporo javnosti, naj pokaže najmanj pripravljenost, da razreši vse tiste probleme, ki jih ti priznavaš.
samba
# 24.01.2018 ob 11:51
Sidikati stavkajo državljani pa plačujejo njihovo nedelo.
SpicyWeiner
# 24.01.2018 ob 12:39
Kako je smešno, ko se sindikalistka javnega sektorja dere nekaj proti eliti, a glede na višino plač, proti gospodarstvu, so ravno v javnem sektorju elita.. komedija.
apache666
# 24.01.2018 ob 11:45
A od RTV stavkajo pa samo novinarji ki so ze tako nadpovprecno dobro placani?
dildač
# 24.01.2018 ob 12:26
ostali sedaj švicamo, da vam omogočamo stavko
samba
# 24.01.2018 ob 11:50
Treba je zapraviti (podeliti) tisto kar bomo zaslužili šele naslednje leto ( če bomo )
Sindikati in vlada hočejo uničiti to bogo Slovenijo.
the law1
# 24.01.2018 ob 18:42
"To milijardo lahko vlada zelo lahko najde, če si to želi,"

Na kakšnem planetu živijo tile?

"Deveto leto varčevalnih ukrepov teče, osem ukrepov je še vedno veljavnih, vključno z 8-odstotnim znižanjem plač.

Ja, res. Ubožci. A ja vam so se znižale plače za 8% oz. ni bili neki avtomatskih usklajevanju medtem ko so se plače 100.000 v času krize znižale za 100%
Nikec3
# 24.01.2018 ob 18:01
Kvalitetni javni sektor, kvalitetnejša prihodnost

Pa sej mi že imamo najkvalitetnejši javni sektor v vesolju. Po ocenjevanju uspešnosti je 99% zaposlenih ocenjeno odlično.
Tao3
# 24.01.2018 ob 13:36
Dajmo raje ukinit ene 150 OBČIN od 210. To se bo prišparalo. To je tista zažiranstka javna uprava ne pa medicinske sestre, vgojiteljice, učiteljice in gasilci ...

OBČINE UKINIT! Bo kar za ostale dosti več!
oliva
# 24.01.2018 ob 12:31
Res trapasto, da je vlada popustila zdravnikom.
Sibid
# 24.01.2018 ob 20:22
"Zahtevamo le enako obravnavo"
Enako obravnavo kot privatni sektor? Upam, da nekoc to doživite na lastni koži.
Polovica javnega sektorja umre od dela v pol leta.
Victoria113
# 24.01.2018 ob 13:45
212 občin je čisto preveč za 2 milijona prebivalcev, še 12 bi jih bilo preveč. Pa sodišča so tudi že skoraj v vsaki vasi...državni aparat zmanjšat na število, ki je bilo leta 1990.
Osnovna šola
# 24.01.2018 ob 13:18
Stavkali bodo tudi zaposleni na RTV, zato bo program okrnjen. Namesto črno-belih bodo predvajali neme filme.
Gisych
# 24.01.2018 ob 12:35
zdej stavka, 5 naslednji mesec pa vsi veseli da bo na TRR plača medtem ko večina dobi tistih mizernih 600 eur ker jim itak država pobere da futrajo to rajo ki dans stavka
rubin
# 24.01.2018 ob 12:14
In pričakujem da vlada ne zavaja s tem da bodo obe strani morale popuščati. Kot mi je znano sem bil na volitvah povprašan za izvolitev vlade in ne javnosektoraškega sindikata. Vlada ima 50%+ od več kot milijona volilcev legitimnost da postavi razmerja kot misli, sindikati dosti manj. In ta stavka je dejansko izsiljevanje ostalih državljanov, ki plačujejo davke za te preplačane ljudi financirajo. Zdravniki pa s stavko najbolj podlo izsiljujejo družbo, s boleznijo in smrtjo! To je diametralno nasprotje ko so stavkali najslabše plačani delavci v Gorenju, ko so zahtevali od uprave višje plače!
Coli
# 24.01.2018 ob 12:05
Čak, sam mal....a tehle 100+ salonskih ustajnikov zahteva dodatno 1 milijrd. davkoplačevalskega denarja?! Celotno mašinerijo za manipuliranje javnega mnenja imajo v svojih rokah, pa jim ne uspe skupaj spraskati ljudi za enega prešerca!? Werner ima več fenov, kot pa ta javnosektoraška vlada vidim! Kakšna farsa!
Nikec3
# 24.01.2018 ob 17:58
Zasebni sektor tudi vi lahko stavkate za višje plače. Pač tega ne storite! Torej tudi ne jamrajte in ne onanirajte na ostale, ki stavkat gredo!

Seveda lahko, ampak:
1. V zasebnem sektorju obstaja možnost izgube službe,
2. V zasebnem sektorju obstaja možnost, da firma zaradi stavke propade
3. Sindikati zasebnega sektorja so veliko bolj razdrobljeni kot sindikati JS
4. Recimo, če ima firma v zasebnem sektorju izgubo, nikomur ne pade na pamet, da bi stavkal za višje plače. Država pa ima vsa leta "izgubo", pa JS še kar stavka.
K_ris
# 24.01.2018 ob 13:45
Od trenutka, ko je vlada zvišala plače zdravnikom, je bilo popolnoma jasno, da bodo enako zahtevali tudi drugi. Vlada se je s popuščanjem zdravnikom sama ustrelila v koleno. Ne moreš imeti enotnega plačnega sistema, potem pa samo enemu del javnih uslužbencev močno zvišaš plače.
Homer.
# 24.01.2018 ob 13:45
Večina komentatorjev nima pojma kaj je javni sektor!
In tako, kot so nekateri sedaj "odkrili" sramotno nizko plačane medicinske sestre, se takih najde lahko praktično v vseh delih javnega sektorja.

Vsakoletno popuščanje zgolj zdravnikom je in bo še bolj povečalo plačna nesorazmerja.
In ko ljudje vidijo na koncu še sramotno 40% povišanje plače Glavini, je logično, da je lonec razneslo.
borut-blas
# 24.01.2018 ob 12:48
nihče nima nič proti visokim plačam za tiste ki delajo kvalitetno
za tiste , ki so prišli v službo po zvezah in tam čakajo da mine osem ur, da pride vikend in dopust in si potem pripovedujejo ob kavici kje so vse bili, za delo pa jim ni mar in niso za nič odgovorni - za tepa ne samo da je plača previsoka, jo niti ne zaslužijo
in takih je verjetno kakih 30 %
pobrisan
# 24.01.2018 ob 12:43
Decembra 2007 je bilo v javnem sektorju (izračunano iz opravljenih ur) dobrih 154 tisoč zaposlenih, po zadnjih podatkih za oktober lani pa jih je že blizu 167 tisoč. V desetih letih je to okoli 12 tisoč javnih uslužbencev oziroma okoli osem odstotkov več. Kriza na obseg javnega sektorja ni imela bistvenega vpliva, v zadnjih dveh letih pa je zaposlovanje sploh eksplodiralo.

V zasebnem sektorju je bilo zelo drugače. V gospodarskih družbah (brez espejev) je bilo leta 2007 v povprečju 491 tisoč zaposlenih, vrh je zaposlenost dosegla leta 2008, ko jih je bilo skoraj 511 tisoč. Potem pa je udarila kriza, do leta 2013 je zaposlenost v gospodarstvu upadla na 426 tisoč ljudi, izgubljenih je bilo kar 85 tisoč delovnih mest. V zadnjih štirih letih v gospodarstvu spet nastajajo delovna mesta, zaposlenost se lepo krepi in je lani po oceni dosegla število okoli 472 tisoč (brez espejev). A to je še vedno za 39 tisoč manj kot v najboljših časih pred krizo.
Nikec3
# 24.01.2018 ob 12:34
A ti za mikrofonom se gredo igro, kdo bo bolje imitiral Hitlerja?
wax
# 24.01.2018 ob 12:22
prava povorka, ja par tednov prezgodaj..
Nikec3
# 24.01.2018 ob 12:09
Par ljudi se je zbralo. Ta stavka je očitno fail.
štajerc64
# 24.01.2018 ob 12:06
za tiste do 26. plačnega razreda zahtevajo dvig za dva plačna razreda, višje na plačni lestvici pa za tri do štiri,

Zakaj v naši družbi velja, da se vedno dvigne več najbolj plačanim?

Dragi samores
ne širit lažnih novic.
Predkratkim so do 26 razreda dvignili za 2 razreda.
Sedaj bi se dodalo še za dva.
Torej skupno 4.
Ne zavajat
Hvala
Mimobeznik
# 24.01.2018 ob 19:12
Nagnusno in potem RTV piše o nekih populizmih, sami pa se pridružujejo najbolj populistični stavki v najbolj populističnem predvolilnem času.
the law1
# 24.01.2018 ob 18:47
Ta na sliki 25 je prvovrsten pajaco oz. na transparentu mu piše "kvaliteten javni sektor kvalitetnejša prihodnost"

Ko bo javni sektor postal kvaliteten potem se oglasite. Samo namig predpogoj, da postane kvaliteten niso višje plače ampak konkretna čistka
vremenko
# 24.01.2018 ob 13:14
Sem mnenja, da je stavka ABSOLUTNO NEUPRAVIČENA.
rubin
# 24.01.2018 ob 12:02
Tako je, se strinjam s sindikati.. Treba odpraviti anomalije, torej zdravnikom itd nazaj nižje plače! In splošni rez v plače javnosektorašev, ki imajo v povprečju 30% višje kot v gospodarstvu, kar je sramota! Pa da miljardo zahtevajo dodatno na leto je pa že norost. Bomo videli koliko bo v hlačah vlado. Od tega bo odvisno kako bom volil..
Kazalo