So odnosi po koncu tedna in objavi intervjujev v dnevnem tisku, v katerih so s strani Zalarja in Kresalove na račun delovanja koalicije padale tudi ostre ocene, manj hladni? In kako na temperaturo lahko v prihodnjih dneh vpliva usoda Barbare Brezigar? Foto: EPA
So odnosi po koncu tedna in objavi intervjujev v dnevnem tisku, v katerih so s strani Zalarja in Kresalove na račun delovanja koalicije padale tudi ostre ocene, manj hladni? In kako na temperaturo lahko v prihodnjih dneh vpliva usoda Barbare Brezigar? Foto: EPA
Vlada
Za zdaj kaže, da bo koalicija zdržala. Foto: MMC RTV SLO
Sestanek Boruta Pahorja z Barbaro Brezigar in Alešem Zalarjem
Magnetogram sestanka je bil objavljen v soboto. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal o nadaljnjih korakih

Čeprav je pravosodni minister Aleš Zalar za Pot TV objavo magnetograma s sestanka s Pahorjem in Brezigarjevo ter Zobec-Hrastarjevo brez, kot pravi, ključnih delov, označil za brezpredmetno, pa je predsednica LDS-a že v sobotnem Dnevnikovem Objektivu dejala, da ji je svet stranke na Brdu pri Kranju podelil mandat za dokončno odločitev o presoji, ali so pogoji za vztrajanje v koalicijski barki izpolnjeni ali ne.
"Z veseljem vas obveščam, da so zahteve LDS-a zame sprejemljive," pa je premier Pahor pred tem zapisal v pismu Katarini Kresal. Zato po njegovem mnenju ni razlogov za izstop LDS-a iz koalicije.

"Dve zahtevi sem že izpolnil (torej objavo magnetograma in podporo ministru Zalarju, op. a.), glede tretje, to je podpore zakonu o državnem tožilstvu, pa se lahko zanesete na moje besede," še piše Pahor. Premier meni, da razloga za izstop LDS-a iz koalicije torej ni, a seveda ima LDS oziroma Kresalova suvereno pravico, da se glede tega odloči po lastni presoji.

"Ta hip mi je povsem vseeno, kako utegne del javnosti razumeti moje ravnanje do vaših domnevno ultimativnih zahtev. Ne ljudje ne sam sebi ne bi nikoli odpustil, če bi me pri tako pomembnih stvareh vodila malenkostnost," je še zapisal Pahor in dodal, da je v teh pomembnih časih pomembno, da se koalicija oziroma vlada prebijeta iz obroča političnih razlik, ki med koalicijskimi partnerji in tudi med člani vlade sicer vedno obstojijo.

"Imamo odgovornost, da Slovenijo popeljemo med najrazvitejše"
Premier v pismu navaja še, da trenutno čuti priložnost, da Slovenija v letu 2010 bistveno napreduje na poti gospodarskega okrevanja, pa tudi glede socialne povezanosti. Pogoj za to pa so po njegovih besedah strukturne reforme, ki seveda pomenijo zahtevno delo, poleg tega pa imajo glede njih različne poglede že strokovnjaki, na preizkusu pa bodo tudi zaradi interesov socialnih partnerjev. Prav zato imamo izjemno odgovornost, da presežemo razlike in Slovenijo popeljemo v smer najrazvitejših držav, pravi predsednik vlade.

Celotno pismo Pahorja Kresalovi lahko preberete tukaj.

"Veste, da sem vedno razumel pomen uveljavljanja zakonitosti in pravne države ter zaupanje ljudi v njene ustanove," še piše Pahor. Te spremembe so manj dramatične od tistih z gopodarskega in socialnega področja, a sam jih nikoli ni podcenjeval; kako zahtevne so, po njegovih besedah kažejo tudi zapletenost usklajevanja predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o finančnem poslovanju ter postopki zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, kjer ima resorni minister težko delo, da predlog uskladi do naslednje seje. Tu lahko računa na mojo pomoč, dodaja Pahor, in navaja, da je prav tako podprl njegov predlog o ustavni presoji zakona o državnem tožilstvu.

"Veste, da sem vse doslej vodil seje vlade tako, da ob posameznih predlogih ministric ali ministrov nismo glasovali, temveč smo jih sprejemali s soglasjem. V vsakem vladnem mandatu se kdaj zgodi, da pride do vprašanja, ko je zavoljo korektnosti, transparentnosti in prepričljivosti odločanja bolje, da se zaradi različnih stališč dopusti tudi glasovanje. Do sedaj takega predloga ni bilo, če pa se bomo znašli v takem položaju - to sem bil povedal že pred časom -, bomo izjemoma ravnali drugače, še posebej če končno odločitev sprejme državni zbor," še piše Pahor, ki upa, da bodo delo uspešno nadaljevali.

Je Pahor izpolnil eno ali dve zahtevi?
Premier je v soboto izpolnil prvo in po mnenju nekaterih političnih analitikov najpomembnejšo točko LDS-ovih zahtev. Gre za objavo magnetograma sestanka med Pahorjem, pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem, generalno državno tožilko Barbaro Brezigar in državno tožilko Branko Zobec Hrastar. Ta je od sinoči dostopen na vladni spletni strani.

Magnetogram je dosegljiv tukaj.


LDS je po maratonski seji v ponedeljek javnost seznanil s tremi zahtevami premierju; poleg objave magnetograma so zahtevali še, da podpre ugotovitve pravosodnega ministra Aleša Zalarja o kršitvah vodstvenih dolžnosti generalne državne tožilke Barbare Brezigar (ali je to dejansko storil, je vprašljivo) in da javno podpre izpeljavo nadaljnjih reform vodenja, organizacije ter delovanja državnega tožilstva z novim zakonom o državnem tožilstvu, ki ga je pripravilo ministrstvo za pravosodje.

Katarina Kresal o nadaljnjih korakih