Slavnostni govornik na državni proslavi je bil predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič Foto: BoBo
Slavnostni govornik na državni proslavi je bil predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič Foto: BoBo
Če nas bo vodilo zgolj materialno blagostanje, bomo še naprej sposobni biti krivični, izkoriščali najbolj ranljive skupine ljudi in rušili vrednote, na katerih slonimo kot družba in kot narod, je prepričan Zore. Foto: BoBo
DZ
Državni zbor je Dan državnosti obeležil s slavnostno sejo. Foto: BoBo
false
V nagovoru je Cerar dejal, da je po nekaj letih krize jasno, da "potrebujemo drug drugega in da potrebujemo državo". Ta država pa po njegovih besedah ne bo tisto, kar si želimo, če ne bomo znali spoštovati drug drugega in državnih institucij. Foto: BoBo
Parlament obeležil obletnico s slavnostno sejo
Državna proslava pred dnevom samostojnosti
Državna počastitev dneva samostojnosti in enotnosti

Predsednik ustavnega sodišča je prepričan, da se ne smemo spraševati kaj je šlo narobe, temveč kaj sem jaz oziroma kaj smo mi naredili narobe in ali smo storili vse kar vi morali. "Otresti se moramo hlapčevskega in kalimerovskega mišljenja in ne iščimo krivcev izven sebe, ne iščimo zunanjih sovražnikov."

Ustanovitev samostojne države je pomenila prelom s totalitarnim sistemom, a to se ne more narediti čez noč, temveč gre za proces, ki traja. Posledice neuspešne tranziceje so lahko oblast oligarhije, korupcija, organiziran kriminal in žametna obnovitev totalitarnega režima. Mozetič je mnenja, da se vse te posledice kažejo tudi v Sloveniji, a odgovor nanje ne sme biti razočaranje nad državo.

Slovenija lahko po mnenju Mozetiča postane uspešna država le če bomo dosledno uresničili in spoštovali vrednotne temelje in načela, ki smo se jim zavezali na plebiscitu. "Ali jih bomo uresničili pa je odvisno samo od nas."

Državno proslavo je gostil ljubljanski Cankarjev dom, udeležili pa so se je med rugim predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Milan Brglez, predsednik državnega sveta Mitja Bervar ter nekateri poslanci, državni svetniki, ministri, predstavniki sodstva in predstavniki verskih skupnosti.

Cerar gostil svojce padlih v vojni za Slovenijo
Premier Miro Cerar pa je ob dnevu samostojnosti in enotnosti gostil svojce padlih in udeležence vojne za Slovenijo ter izrazil hvaležnost in spoštovanje vsem žrtvam in tistim, ki so v omenjeni vojni utrpeli izgube.

V nagovoru je Cerar dejal, da je po nekaj letih krize jasno, da "potrebujemo drug drugega in da potrebujemo državo". Ta država pa po njegovih besedah ne bo tisto, kar si želimo, če ne bomo znali spoštovati drug drugega in državnih institucij.

Omenjeno medsebojno spoštovanje in spoštovanje države je zaveza, ki jo imamo do tistih, ki so padli za državo ali so v vojni utrpeli izgube. "Če naša generacija in prihodnji rodovi ne bomo dojeli tega sporočila, tega pomena, vaše žrtve, potem bo vse zaman. Vsi pa dobro vemo, da ni bilo zaman," je poudaril Cerar.

"Naša samostojna Slovenija je velika pridobitev in vrednota, saj sedimo skupaj za mizo z vsemi drugimi državami sveta, zato smo dolžni, da jo na vsak način negujemo, ohranjamo in razvijamo naprej," je pozval Cerar, vsem, ki so se žrtvovali v vojni za Slovenijo, pa zaželel doživete božične praznike in srečno novo leto.

Drago Koprčina se je v imenu svojcev padlih za Slovenijo in udeležencev omenjene vojne premierju zahvalil za sprejem. Ob tem je opozoril, da so si pred 25 leti domovino predstavljali drugačno, kot je danes. Zato je zaprosil, da vsak, ki mu je mar za Slovenijo, po svojih močeh prispeva "k oblikovanju svetlobe, ki bo kazala pot iz te dolgotrajne, depresivne megle".

Sprejem je potekal v predsedniški palači, udeležili pa so se ga tudi nekdanja predsednika republike Milan Kučan in Danilo Türk ter zdajšnji predsednik republike Borut Pahor.

Čas je za osvoboditev
Predsednik SDS-a Janez Janša je bil osrednji govornik na slovesnosti Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), kjer je poudaril, da je po četrt stoletja od osamosvojitve potreben nov korak. "Pred 25 leti smo se osamosvojili, danes je čas, da se osvobodimo," je dejal Janša.

Tisti, ki jim osamosvojitev ni bila nikoli "intimna želja", so si tudi prizadevali, da plebiscit ne bi potekal v prazničnem času, je povedal. Po podobni ločnici je slovenska politika po njegovih besedah razdeljena še danes.

Po 25 letih se upravičeno lahko veselimo zgodovinske odločitve slovenskega naroda za lastno državo. Kljub vsemu pa dan samostojnosti in enotnosti praznujemo z grenkobo, je dejal Janša. Sanje, težnje in hotenja, ki so Slovenijo prevevali pred 25 leti, namreč po njegovem mnenju niso uresničeni.

Med drugim je poudaril, da je v zadnjem času vse večkrat napadena ena izmed vrednot, ki je bila že pred četrt stoletja v ospredju - slovenska družina. Referendumski izid je ta napad ubranil, vendar pa nič ne kaže, da se ta ne bo ponovil, je še pojasnil Janša.

Zore: Naš danes ni, kot smo si ga predstavljali
Ljubljanski nadškof metropolit Stane Zore je ob državnem prazniku samostojnosti in enotnosti v ljubljanski stolnici daroval mašo za domovino. V nagovoru je izpostavil, da se moramo odločiti za duhovni razvoj naše družbe. Če nas bo vodilo zgolj materialno blagostanje, bomo še naprej sposobni biti krivični in še naprej rušili vrednote, je dejal.

Spomnil je tudi, da smo se pred 25 leti odločili, da bomo živeli v svobodni, samostojni in neodvisni državi Sloveniji. A v številnih govorih o tedanjih dogodkih in sedanjem stanju vedno znova zasledimo ugotovitev, da "naš danes ni takšen, kakršnega smo si predstavljali takrat in da tudi država ni takšna, o kakršni smo sanjali, za kakršno smo se odločali". Vedno znova tudi ugotavljamo, kakšni so vzroki za današnje stanje, je dejal Zore.

Ob tem je razgrnil nekaj misli Aleksandra Solženicina, ki jih je zapisal v razmišljanju z naslovom: Kesanje in samoomejitev kot kategoriji narodovega življenja. Solženicin je po navedbah Zoreta ponudil nekaj besed, za katere misli, da jih bomo morali slišati in jih začeti živeti.

"Najprej spregovori o moralni drži, ki je postavljena pod vprašaj, skorajda prepovedana. Za razvoj demokratičnega načina mišljenja in odločanja v družbi je ravno moralna drža bistvena," pravi Zore.

Nekdo, ki vstopa v politiko in ga volivci pooblastijo, da v njihovem imenu uveljavlja vrednote v strukturah oblasti, mora vedno ohranjati v sebi zavest, da nikjer ne nastopa v svojem imenu, ampak v imenu ljudi, ki so mu zaupali svoj glas, je poudaril nadškof in dodal, da ga to moralno zavezuje.

Negotovosti smo se uprli skupaj
Državnost smo si upali zaživeti, prepreke so bile tisti čas zgolj izziv, je na današnji slavnostni seji DZ ob dnevu samostojnosti in enotnosti ter 25. obletnici plebiscita poudarila podpredsednica DZ Bojana Muršič. "Na dileme pa smo po tej plebiscitarni odločitvi kljub mladosti naše države odreagirali z zrelostjo in odločnostjo," je dejala.

Državo smo po njenih besedah želeli in zmogli postavili sami, z voljo in odločnostjo. "Negotovosti smo se uprli skupaj. V povezanosti. Brez te danes ne bi mogli govoriti o samostojnosti. Dihali smo za iste cilje, za skupno dobro. V enotnosti. Takrat smo presegli delitve na naše in vaše. Bili smo skupna sila," je izpostavila.

Parlament obeležil obletnico s slavnostno sejo
Državna proslava pred dnevom samostojnosti
Državna počastitev dneva samostojnosti in enotnosti