Slovenija
()

Poudarki

  • Rode ostaja v Vatikanu
  • Še naprej bo papežev svetovalec
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 50 glasov Ocenite to novico!
Franc Rode
Rode ni več vodja kongregacije za ustanove posvečenega življenja. Foto: EPA
VIDEO
Zaradi starosti odstopil Rode

Dodaj v

Papež je sprejel Rodetov odstop

Rode postal prestar za prefekta
4. januar 2011 ob 14:56,
zadnji poseg: 4. januar 2011 ob 16:17
Vatikan - MMC RTV SLO

Papež Benedikt XVI. je sprejel odstop prefekta kongregacije za ustanove posvečenega življenja kardinala Franca Rodeta. Njegov naslednik bo nadškof Brasilie Joao Braz de Aviz.

Rode je odstopil s položaja, saj je s 76 leti presegel starostno mejo, ko še lahko opravlja funkcijo prefekta omenjene kongregacije, so sporočili iz medijskega središča Vatikana. Papež je njegov odstop sprejel, Rode pa še naprej ostaja kardinal, saj gre za dosmrtno imenovanje.

Po besedah nekdanjega direktorja kataloškega oddelka vatikanske knjižnice in slovenskega odposlanca pri Svetem sedežu Ivana Rebernika je odstop prefekta s čela kongregacije, ko doseže starostno mejo, povsem ustaljena praksa. Rebernik je poudaril, da se z Rodetom danes sicer še ni slišal, da pa ostaja tesen papežev svetovalec do svojega 80. leta. Da bi prišel nazaj v Slovenijo, se mu ne zdi zelo verjetno.

Rode se je rodil leta 1934, po koncu druge svetovne vojne pa je odšel v Argentino, kjer je doštudiral filozofijo in se tudi pridružil redu lazaristov. Po študiju je odšel v Rim na študij teologije, leta 1963 pa je uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo v Parizu. Kmalu se je vrnil v Slovenijo, kjer je poučeval na teološki fakulteti in leta 1976 postal izredni profesor. Leta 1997 je postal tudi ljubljanski nadškof, to funkcijo pa je opravljal do leta 2004. Dve leti pozneje je bil imenovan za kardinala.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo