NLB je pred enim letom sklenil svetovalno pogodbo s podjetjem R.U.R., ki je v 90-odstotni lasti Draga Kosa. Foto: BoBo
NLB je pred enim letom sklenil svetovalno pogodbo s podjetjem R.U.R., ki je v 90-odstotni lasti Draga Kosa. Foto: BoBo
NLB
NLB je vložil 42 kazenskih ovadb in 28 odškodninskih tožb, a niti ena še ni dobila sodnega epiloga. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Drago Kos svetuje NLB-ju za stotisoče evrov

Znesek zbode v oči predvsem zato, ker je banka prav za odkrivanje nepravilnosti leta 2012 ustanovila poseben center, v katerem pa dela kar 19 ljudi. A to ni edina svetovalna pogodba NLB-ja. Banka je agenciji Korn Ferry plačala 680.000, revizijski hiši pa 650.000 evrov.

NLB je pred enim letom sklenil svetovalno pogodbo s podjetjem R.U.R., ki je v 90-odstotni lasti Draga Kosa. Njegove storitve pa: specializirana forenzična revizija slabih kreditov ali drugače: s posebnimi prijemi ugotavljajo odgovornost ljudi, ki so povzročili bančno luknjo. In cena storitev: za zdaj 765.000 evrov.

"Sliši se veliko, ker je napačno predstavljeno, kot da je to podjetje enega moža, se pravi mene. Pri delu stalno sodeluje pet ljudi s polnim delovnim časom, po potrebi pa angažiramo še 10-15 ljudi," je povedal Drago Kos.

Da NLB išče odgovorne za nastalo luknjo, je razumljivo, a v banki so prav za odkrivanje nepravilnosti ustanovili poseben center, kjer je zaposlenih 19 ljudi, prvi med njimi pa je nekdanji namestnik predsednika KPK-ja Rok Praprotnik. Kolikšna je njihova plača, nam v NLB-ju niso želeli razkriti.

"Na slovenskem tržišču ni nikogar, ki bi znal to področje bolje pokrivati kot mi," je še zatrdil Kos.

Kako varčen je torej NLB, smo želeli vprašati predsednika uprave NLB-ja Medjo in prvega nadzornika Podbevška. A že dva dni nista dosegljiva. Zato povejmo, kolikšen je njun zaslužek. Janko Medja je lani prejel skoraj 134.000 evrov bruto, prvi nadzornik pa v pol leta 24.000 davkoplačevalskih evrov. NLB je sicer vložil 42 kazenskih ovadb in 28 odškodninskih tožb, a niti ena še ni dobila sodnega epiloga. In če bo tako ostalo, bo milijonski strošek svetovanja Draga Kosa le kaplja v morje k poldrugi milijardi evrov, ki smo jo v banko vložili decembra 2013.

Drago Kos svetuje NLB-ju za stotisoče evrov