Slovenija

Poudarki

  • Preteklost - breme ali priložnost?
Andreja Valič Zver
Valič Zverova je prepričana, da je eden izmed pogojev, da se dogodki, kot je genocid, ne bodo ponovili, izobraževanje. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Jernej Letnar Černič
Jernej Letnar Černič je izpostavil, da je preteklost lahko tudi priložnost, saj so po demokratičnih spremembah v Vzhodni Evropi v nekaterih državah na oblast prišle stranke, ki so bile neposredne naslednice strank, ki so vladale v totalitarizmu. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

"Poškodovana mentaliteta je zapuščina totalitarizmov"

Preteklost, breme ali priložnost?
14. december 2011 ob 19:16
Ljubljana - MMC RTV SLO

Totalitarizmi so pustili posledice in po dvaindvajsetih letih je jasno, kako je zaradi tega poškodovana mentaliteta ljudi, je zatrdila Andreja Valič Zver.

Na okrogli mizi o bremenu in o priložnostih preteklosti je pojasnila, da je ravno poškodovana mentaliteta razlog za "lahkotno poimenovanje ulic po totalitarističnih voditeljih." Krivdo za to pa nosijo ljudje in države same, ker primanjkuje sočutja do "bolečih travm."

Po njenem mnenju ni mogoče zanikati tragične preteklosti držav vzhodnega bloka, vendar se po njenem mnenju celotna Zahodna Evropa ne zaveda trpljenja v evropskih državah, ki so bile pod komunizmom, ker ga ne pozna.

Direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič Zver meni, da je mogoče doseči spravo s pravo politiko, pravom in zgodovino. Ob tem je omenila spravni proces, ki so ga predstavili Švicarji. Ta proces temelji na pravici do "vedenja", česar pa brez odprtih arhivov ni mogoče doseči, trdi Valič Zverova in dodaja, da so za vedenje pri spravnem procesu enako pomembni še pravica do zakonitosti, zagotovilo za neponavljanje določenih dogodkov, Švicarji pa so dodali še lustracijo, ki je Slovenci nikoli nismo izvedli, tako smo edina izmed držav nekdanjega komunističnega bloka, ki je ni nikoli izvedla, je pojasnila Valič Zverova.

Prepričana je, da je preteklost pomembna zaradi prihodnosti, pri sanaciji razmer iz preteklosti pa po njenem mnenju prej ali slej naletimo na vprašanje sprave, pri čemer meni, da pomembno vlogo poleg pravne države, zgodovinopisja, politične ocene, vzgoje in izobraževanja igra tudi osebna raven - odpuščanje. Kot pogoj, da se dogodki iz preteklosti ne bodo nikoli ponovili, pa kot ključno izpostavlja izobraževanje.

Poljska zgodba
Profesorica prava na univerzi Lancaster v Veliki Britaniji Agata Fijalkowski je predstavila izkušnjo Poljske po padcu komunističnega sistema in njihov način obsodbe komunističnega režima ter ljudi na vodilnih mestih.

Pojasnila je, da je pomembno vlogo pri demokratizaciji Poljske igrala reorganizacija njihovega sodstva, prav tako pa je bilo treba za uveljavitev človekovih pravic po njenem mnenju izvesti lustracijo in obsoditi tiste, ki so zakrivili zločine proti človeštvu in kršili človekove pravice v komunističnem sistemu na Poljskem.

Priložnosti preteklosti
Jernej Letnar Černič
je izpostavil dejstvo, da so v nekaterih državah, kjer niso obsodili ljudi, odgovornih za zločine v totalitarističnih sistemih, na oblast prišli ljudje, ki so neposredni nasledniki strank, ki so vladale v totalitarizmu. Ob tem se je vprašal, ali je lahko preteklost tudi priložnost?

Fijakowska je odgovorila, da morajo v takšnih državah biti aktivni predvsem tisti, ki si upajo odpreti pogovore o preteklosti, sicer bodo preteklost uporabili sebi v prid populisti, ki želijo oblast ali pa je ne želijo izpustiti iz rok.

Zver Valičeva pa je poudarila, da gre pri tem vprašanju po njenem mnenju za vprašanje vrednot, ki jih neka družba ima. "Ali smo v resnici za demokracijo ali smo za nekaj, kar je bližje absolutizmu. Ali smo za človekove pravice ali pa imamo raje manj človekovih pravic in polne želodce in službe," je pojasnila.

Gašper Petovar
Prijavi napako
Komentarji
ideja
# 14.12.2011 ob 19:57
Brez lustracije v Sloveniji ne bo pomladi...
Bik
# 14.12.2011 ob 19:25
Slovenci smo gensko pohabljen narod.

Če zanemarimo že medvojne likvidacije, se prva velika amputacija svobodno mislečih, zgodila takoj po vojni - tisti katerim ni uspelo pobegniti ležijo v množičnih grobiščih po celi Sloveniji. Tisto malo možganov, ki je še ostalo so pa zatrli z Golim otokom in montiranimi sodnimi procesi.

Potrebna bo rehabilitacija.
Bik
# 14.12.2011 ob 19:31
drek007

# 14.12.2011 ob 19:27
Komunizem gor ali dol, izdajalci so pač izdajalci.

Trenutno sta največja izdajalca levice Kučan in Jankovič.
Arnolfus
# 14.12.2011 ob 19:45
Komentarji dokazujejo trditve gospe.
Anzlem
# 14.12.2011 ob 19:32
Komunizem je oblika mentalne bolezni.
.cis
# 14.12.2011 ob 20:14
@ drek007

Izdajalci so vsi tisti, ki so pod pretvezo osamosvajanja našega ozemlja speljali komunistično revolucijo. To so največji izdajalci Slovenije. Izdajalci so tisti, ki so nasprotovali osamosvojitvi Slovenije, pa danes veselo sedijo v državnem zboru ali kaki drugi javni funkciji in veselo vlečejo naš denar!
miroslav
# 14.12.2011 ob 20:38
komsomolec

prihodnost je ali uničenje ali socialna država v demokratičnih okvirjih-nikakor pa to, kar je bilo v stari jugi. slabše od tega je le še teokracija ali popolna premoč kapitala.
no_prav
# 14.12.2011 ob 20:36
Brez skrbi, lustracija še bo. Narod za to poskrbi sam.
Anzlem
# 14.12.2011 ob 19:41
V današnjem času, so vlogo fašistov prevzeli anti nacisti. Winston Churchill
povžek
# 14.12.2011 ob 20:00
Ah, saj smo imeli samo enga, no pred dvajsetimi so ga pa klonirali. Za Slovence nič posebnega, saj so bolševiki vse samomisleče pobili, ostale pa za hlapce naredili.
kva dogaja
# 15.12.2011 ob 14:02
"Poškodovana mentaliteta je zapuščina totalitarizmov"

Ja in presenetljivo, prav vsi ti s poškodovano mentaliteto so zbrani v SDS.
dmejz
# 15.12.2011 ob 09:24
Totalitarizem, totalitarizem, totalitarizem. Zlo široki ljudje so se zbral. Vsi za okroglo mizo so mislili isto in pol naj se to razvije v en konstruktiven pogovor iz katerega naj bi prišlo kaj uporabnega. In za gostjo povabijo gostjo iz ekstremno katoliške države, za katero se že vnaprej ve kaj bo trobla. Zelo objektivna okrogla miza in objektiven prispevek. MMC upam da Jankovič pomete z vsemi SDS vojščaki ki ste zdaj tm v službi.
zapatist
# 15.12.2011 ob 12:45
@bik
jaz osebno niti približno ne zanikam hudih zločinov storjenih po vojni. Nočem, da se me narobe razume.
Je pa problem, da na teh travmah nekateri po 65 letih še vedno delajo politiko in delijo in hujskajo narod med sabo. Vsi se moramo tem žrtvam poklonit, izkazat spoštovanje itd. Obsodit je treba te zločine.
Ni pa v redu, da nekateri to še vedno izkoriščajo za podžiganje nestrpnosti.
Enkrat sem ti že povedal, da je bila moji oboji stari starši, tako po materini kot očetovi strani pobiti s strani domobrancev in to kot civilisti. In kaj sedaj. A to bom vedno metal ven? Na ta način opravičeval svoja stališča, spodbujal k nestrpnosti. Ne. Ker je to bolno. Sploh pa to nima veze na primer z nama. Če ti na primer izhajaš iz domobranske družine jaz ne vidim razloga, da bi ti jaz kar koli očital ali da bi te na podlagi tega ocenjeval.
Skratka katera koli opcija, ki poskuša na ta način vzdrževati razdor dela ravno nasprotno spravi. Ravno ta izkušnja bi nas morala namreč izučiti, da se s strastmi ljudmi ni za igrati. Da sovražni govor ne sme bibi dovoljen, ker je prvi korak k zločinom. In da se moramo vsi truditi k strpnosti eden do drugega.
drek007
# 15.12.2011 ob 09:29
@Aaron

Ljudem, ki so branili sami sebe in svoje otroke in žene pred komunističnim nasiljem, so zate izdajalci?

Ljudje, ki so branili sebe in svoje otroke in žene pred (beri:proti) "komunističnim nasiljem" (beri: prvo, največjo, vodilno in edino pravo antifašistično proti-okupatorsko ljudsko fronto) v neposredno ali posredno korist nacifašističnega genocidnega vojnozločinskega okupatorja, so zame izdajalci, kvizlingi, kolaboranti, peta kolona.

kajtimara
# 15.12.2011 ob 09:23
Zadnjič mi je nekdo celo rekel, da je krivda recesije posledica tega (po neki konzervativni okroli mizi), da smo bili leta in leta čredni narod v totalitarizmui, in smo zlahka verjeli vodjem.

Pa se vprašam, kakšno je pa opravičilo za Ameriko in Evropo, od koder je recisija pravzaprav prišla k nam?

Dejte ga nehat biksat no, pri nas je bil totalitarizem morda do leta 1960, potem pa vedno manj. To ni bila Češka ali Mađarska oziorma Rusija. In tole vam prodajajo...
eračka
# 15.12.2011 ob 06:29
Če ne bi bilo parizanov, bi vladala hitler in Zveri bi se kar množile.
miroslav
# 14.12.2011 ob 23:50
freak

prvič-itak, vsak upor proti nemcem je bil škoda časa...bi itak vse naredili zavezniki za nas...v tem primeru rusi,ne? super ideja, predvsem polna ponosa, domoljubja in pa samozavesti...

drugič-naciste so premagali rusi. poglej kolko nemške vojske je blo na vzhodni fronti in kolko drugod pa ti bo vse jasno. američani so stolkli japonce. še to z nemško pomočjo (nemški strokovnjaki so spacali bombo)

tretjič-bom dal primerjavo...predstavljaj si, da si ti super faca. vaš blok napade banda "trenirkarjev" (so ravno popularni in jih izrabljam za svoje podle namene). ti jim boš siknil par besed in hrabro pobegnil-in bodo razbili par avtov pred blokom....seveda bo krivda tvoja ker nisi bil tiho in s sklonjeno glavo klečal, ne?

četrtič-in kdo so bili tisti,ki so v " strahu za lastno rit bežali, kot da se jim cvre pod nogami" v avstrijo spomladi 45? al je bil to le strateški umik?
mk89
# 14.12.2011 ob 21:59
Namesto, da bi stopili skupaj, da prebrodimo prihodnost (ki očitno ne bo rožnata), brodimo po zgodovini in se obtožujemo za dejanja, ki so jih delali naši pradedje. Zelo inteligentno...
zapatist
# 14.12.2011 ob 21:20
A je danes na mmc Zver dan?
zapatist
# 15.12.2011 ob 12:26
Valičeva in tudi SDS poskušajo Slovenijo vseskozi uturati med države vzhodnega bloka, ki je bil roko na srce precej bolj totalitaren kot bivša Jugoslavija. Mislim predvsem pred letom 1950. Takoj po vojni pa se strinjam da je KP izvajala najbolj pravoverno stalinistično revolucijo z vsemi zločini, ki v ta kontekst pašejo.
Vendar pa se je sčasoma Jugoslavija vedno bolj odpirala in kdor primerja življenje v Sloveniji v osemdesetih letih z neko Romunijo, Vzhodno Nemčijo itd ali nima pojma ali pa namerno zavaja.

Torej, ko se sedaj kao obžaluje, da v Sloveniji kot v edini "komunistični" državi ni bila uvedena lustracija se namerno pozablja drugačno zgodovinsko izhodišče in da je ZK pri procesu demokratizacije in osamosvajanja sicer nerada, vendarle je le sodelovala.

Glavno stvar, ki jo tako SDS in njihovi inštituti in zbori, ko o Sloveniji govorijo po svetu in poskušajo neukim tujcem prikazati drugačno sliko od resnične in tako na račun potvarjanja resnice pridobivati politično podporo je ta, da namerno ne povedo zakaj do lustracije v SLO ni prišlo. Ni prišlo za to, ker narod tega ne bi sprjel. Ker narod pač ni doživljal tako hudega terorja, kot so ga na Vzhodu in kot si ga želi prikazati SDS in njihovi parapriveski.
Jethros
# 15.12.2011 ob 10:19
parabola:
Svoje mnenje so že lahko imeli, problem je nastal, če so ob nepravem trenutku to na glas povedali. Ali se je to zgodilo pred Hitlerjevimi podaljški ali Titovimi, izid verjetno ni bil dober v obeh primerih.
svabo
# 15.12.2011 ob 09:18
Ob takih člankih človeka prime, da bi uporabil vse arzenal cinizmov in pošteno usekal po glasnikih sporočil. Vendar to ne pomaga, ker cinizem sam po sebi prinaša sporočila na način, da sporočevalcu-em nastavih ogledalo. Nažalost smo iz družbe dialoga in konstruktivnega sodelovanja prešli v družbo monologa in enosmerne komunikacije. Tudi vsa takoimenovana strokovna srečanja se dogajajo med enako mislečimi. Namesto, da se odpre široka platforma drugače mislečih strpnih ljudi, ki so sposobni voditi konstruktivni dialog je lažja pot tista, ki nima oportune ampak samo istomisleči iščejo ozek spekter rešitev, ki lahko zadovoljijo manjšino ljudi. In kot je zapisal Gringos zgoraj 74% "butastih slovenk in slovencev" imamo poškodovano mentaliteto kot zapuščino totalitarizmov. Čeprav premorem dovolj visoko razvito stopnjo čustvene inteligence, tovrstnih izjav enostavno več ne prenesem. Ne sprejmem je niti kot mnenje. Zato ker je žaljiva, enosmerna, namerno provokativna in ponižujoča. Ponižujoča do vseh nas, ki smo rojeni v 50, 60 letih prejšnega stoletja in smo lahko sami zelo konkretno občutili in doživeli t.i. totalitarizem. Primerjati strogo zaprte skupnosti, ki so dejansko doživele resen totalitarizem kot so (Poljska, Vzhodna Nemčija....) z slovensko izkušnjo je tudi strokovno nesprejemnljivo. Razlike v delovanjih teh sistemov so tako različne in med seboj neprimerljive, da nobena izpeljanka "Best Practice" iz teh družb ne sodi v naš prostor in je v bistvu žaljiva.Oba, sodelujoča slovenca sta premlada, da bi to razliko lahko videla in doživela. V 80 letih prejšnega stoletja sem prepotoval tako Vzhodno Nemčijo in Poljsko in vem o čem govorim. Ko sem v vzhodni Nemčiji bil s prijatelji zaprt in zaslišan samo zato, ker smo se na avtocesti ustavili, da bi opravili potrebo in bili obtoženi da smo "vohuni" sem v istem času v Sloveniji sodeloval pri projektih, ki so dejansko demontirali stari sistem (štafeta, vojska, alternativne politike...) To je edino obdobje v mojem življenju, ko je civilna družba dejansko delovala. In potem moram leta 2011 brati primerjave, kjer ljudje, ki teh časov niso doživeli, v upanju, da je od takrat preteklo toliko časa; poskušajo prodajati neko analizo, ki je v osnovi napačna. Mešanje hrušk in jabolk. Beda odnosov v vzhodni družbi v tistem času je bila res ogromna. Družba, ki je pazila, kaj bo kdo rekel in kje. Kjer so preganjali že napačen pogled in napačno druženje je z Slovensko izkušnjo neprimerljiv in do vseh nas, ki smo to doživeli žaljiv.
Morda je pa čas, da si nalijemo čistega vina. Morda je pa čas, da si dejansko povemo kar je potrebno. Da smo narod zmagovalcev. Da smo se uprli okupatorju. Da smo imeli nažalost domače izdajalce, ki so sodelovali z okupatorjem. Da so le-ti med vojno povzročili ogromno gorja in še dodatno razklali narod. In povejmo enkrat za vselej. To se je dogajalo samo v eni pokrajini in sicer Ljubljanski. In po vojni so te isti izdajalci prepričali ljudi, da odidejo in zapustijo domačije. Pohod čez Ljublelj je eden največjih egosdusov slovencev v naši zgodovini (približno podoben je bil Nemški pregon slovencev v Srbijo). S tem so se ti ljudje sami osamili in izpostavili. In ja povojna oblast je to izkoristila in pobila ogromno nedolžnih ljudi. Vendar ne samo nedolžne to se prevečkrat pozablja. Ja in zgodila se je tragedija in tu se ta zgodba zaključi. To je naša zgodovina in ne moremo je spremeniti. Vendar danes govoriti primerjava z totalitarizmi v vzhodni evropi je sicer z današnje perspektive sicer za določen krog popularno, ker s tem zmanjšujejo pomen naše lastne izkušnje in se s tem utapljajo v pravih totalitarizmih. Vendar naša zgodba je drugačna. Je tragična vendar je naša. In ne jo mešat z drugimi. Je žaljivo do vseh, ki so v tej zgobi utrpeli izgube. Na vseh straneh.
idris
# 15.12.2011 ob 07:45
@eračka

To pa drži. Janševa vlada je pred leti slavila, če se prav spomniš vsak domobransko obeležje, vsepovsod, kjer so bili domobraci žrtve,so bile proslave z državniško udeležbo. Med vojno ni bil čist nihče, ampak domobranci so prisegli Hitlerju, duhovščina pa jih je podprla, tega se ne more nikoli izbrisat.
Lahko bi postali kot fašistična Španija, daleč ni bilo. Hvalabogu, da nismo. Cerkev v politiko ne sodi, pa naj kdo reče karkoli. Komunizem je bil pasji do nje samo v začetku, potem so se odnosi izboljševali. Čeprav je bil slab režim, je pa vsaj pokazal, kako močna je organizacija, ki so jo potisnili v kot.
Domobranci so bili izdajalci, pa naj povejo karkoli. Jasno dokazano, po vsem. Partiuzani pa uboge ovčke, ki jih je partija izkoristila za revolucionarni pohod na oblast. Ampak niso bili izdajalci.
Nekdo je napisal, da sem torej slab zgodovinar, če ne podpiram gospe. Saj o gospe imajo posebno mnenje celo akademiki zgodovinarji, o tem raje ne bi. Eno je objektivna zgodovina, kjer daš na mizo vse, drugo pa čisti revanšizem, ki si ga privošči Cerkev in slovenska desnica, ki potvarjajo zgodovinska dejstva. Tega ne sme bit.
miroslav
# 15.12.2011 ob 00:24
no, pa še eno prispodobo lahko dam za vse ki delijo freakov pogled na zadeve...leta 91-zakaj hudiča smo se sploh osamosvajali? počakali bi par mesecev, hr in srb bi se tačas pobili med sabo, mi pa bi prosili za vstop v eu in nato, prodali jim vso večjo nekonomijo in evo, vzeli bi nas...tako pa je tolko slovencev umrlo...logika je ista...

oportunizem in brezhrbteničarstvo rules
noComment
# 14.12.2011 ob 21:01
freak: Ja tako je. Nekateri bi lustrirali samo tiste, ki jim niso všeč.
no_prav
# 14.12.2011 ob 20:48
Fenomen naših volitev je to, da je po vsakih volitvah večini udeležencev žal, da niso glasovali drugače.
60% pa sta oba primerka dobila zato, ker so tisti, ki so dali glas za enega, dejansko hoteli glasovati proti drugemu.
Bivši uporabnik
# 14.12.2011 ob 20:45
Jernej Letnar Černič je izpostavil dejstvo, da so v nekaterih državah, kjer niso obsodili ljudi odgovornih za zločine v totalitarističnih sistemih na oblast prišli ljudje, ki so neposredni nasledniki strank, ki so vladale v totalitarizmu.

Točno to to se je zgodilo Sloveniji in traja še dandanes. Vzrok takega stanja pa je, kot pove že nalov članka "Poškodovana mentaliteta velikega števila volilcev in liderjev ti. strank kontinuitete, ki je zapuščina totalitarizmov". Še en dokaz teh trditev, so zadnje državnozborske volitve, na katerih je poškodovana mentaliteta dala prednost kandidatu, ki je tujerodec in pripada politični kontinuiteti, pred kandidati slovenske narodnosti.
RAAKP
# 15.12.2011 ob 14:55
Kako je šele poškodovana mentaliteta ljudi zaradi RKC-ja. 2000 let škodovaja, pa ga.Valičeva niti z besedo ne omeni.

Glede odprtja arhivov se strinjam... Takoj zatem, ko Vatikan odpre svoje arhive...
zapatist
# 15.12.2011 ob 12:09
"Poškodovana mentaliteta je zapuščina totalitarizmov"

Mogoče drži, kat pa ne pomeni da je lahko opravičilo za vedenje SDS
stanolio
# 15.12.2011 ob 09:11
Tako je fidelis, začelo se je z katolicizmom, biku bi pa rekel, da sedanji izdajalci so navadni vajenci za tiste pred 70 leti, zaradi sedanjih še ni nihče obležal pri URHU ali TURJAKU in potem v Rogu ter še marsikje drugje. Tega nobena poštena zgodovina ne more izbrisati, kot tudi povojnih pobojev, ki jih realno misleči ljudje obsojajo prav tako kot URHE,TURJAKE in še sedaj druga neodkrita mesta pri vseh enako. Če nebi bilo nacistov in vojne tudi obojih žrtev nebi bilo. Na žalost pa sedanja opozicijska politika venomer rine v popačevanje zgodovine, ki pa vodi v nove razlike in ideološko povezane politike, ki ekonomsko ne morejo zaradi političnih blokad enih in drugih narediti nič. To ni genetska obremenitev totalizmov ampak zavestna politična blokada razvoja države, kar pa narod na volitvah vedno pokaže in "večna" opozicija zelo težko na volitvah zmaga, ker je vseeno vsaj 70% volilcev dovolj realnih.
Gringos
# 15.12.2011 ob 08:59
Človek bi pričakoval od ljudi z doktorskim nazivom,malo več razgledanosti,strpnosti in tolerance (enako velja za partnerja njenega partnerja Milana).Sedaj,ko se je zalomilo,ko je SDS izgubila volitve (čeprav so bili prepričani,da se bodo samo sprehodili v vladne prostore) - bodo ponovno pričeli izkopavati kosti in metati polena pod noge novi vladi - čeprav so v predvolilnih soočenjih obljubljali,da se bodo trudili za boljši jutri vseh nas (10 + 100). Tako se pa zopet vračajo v prejšnje kolesnice. Žalostno !
Takšno ravnanje ne vodi k napredku,ampak tja nekam v Bambustan.
Gringos
# 15.12.2011 ob 08:37
Dragi moji - slabih 74 % "butastih" Slovencev in Slovenk,volilnih upravičencev,ki imamo "poškodovano mentaliteto kot zapuščino totalitarizmov" - zakaj niste volili SDS ? Tam so najbolj pametni,najbolj pošteni,vse delajo transparentno,edino oni znajo vse,drugi pa nič,in nič nimajo poškodb zaradi totalitarima (le kje so se potem šolali ti ljudje,da niso "prizadeti",kot smo ostali ? - verjetno imajo drugačne gene,kot mi preostali "buteljni" ?).
el CARTEL
# 14.12.2011 ob 23:03
Ljudem, ki so branili sami sebe in svoje otroke in žene pred komunističnim nasiljem, so zate izdajalci?

no, nekateri so tudi sodelovali z nacisti.. ti pa so izdajalci, ko so se vsi, vključno z komunisti (s svojo politično agendo), borili PROTI nacizmu, so se našli ljudje, ki se jim je pač nacizem zdel čisto okej..
kapljač
# 14.12.2011 ob 22:06
neumnost !
Totalitarizma v državi ni bilo več že najmanj po letu 1960. Ne delajte se norca iz ljudi, pa bo
noComment
# 14.12.2011 ob 21:12
Poškodovana mentaliteta se kaže samo na janševikih.
Oni so tisti, ki imajo še vedno dosmrtnega predsednika, ki je nad zakonom.
zziga+
# 14.12.2011 ob 21:11
Spoštovani .cis
Kot vidiš, sem provokativno uporabil samo ctrl-c/ctrl-v iz članka, ki ga je za direktorja MMC pripravil njegov ***.
Tvoj komentar pa evidentno ugotavlja poškodovanost direktorice Centra za spravo med zmagovalci in izdajalci.
Lahko ti pa članek napišem tudi v verziji častilcev izdajalcev v osamosvojitveni vojni ali pa v turški verziji častilcev slovenskih janičarjev.

Ti hočem reči, da v tem 'dekadentnem' povolilnem času ugotavljamo, da v sodobnem času tudi lustracije niso več produktivne. Treba se je vrniti v Dravsko banovino vrednot: dela reda in miru, ko je bilo vse levo prepovedano - takrat bo SDS zopet tista naša stara dobra zmagovita stranka!
.cis
# 14.12.2011 ob 20:24
Miroslav, po tvoje so krivi vsi ostali, razen komunizma. Kdo ima tu oprane možgane.

Nekateri si vsaj upamo priznati, da je vse tvoje našteto + komunizem in še kaj pustilo posledice na ljudeh...
kva dogaja
# 15.12.2011 ob 09:46
Upam da bo za izboljšanje mentalnega zdravja, ZJ najprej ukinil to gnojno bulo ali inštitut za razdor in zaposlovanje ljubic evroposlancev.
Zver Valičeva pa naj pojde na zavod za zaposlovanje, bo mogoče enkrat opravljala kakšno delo.
Binder Dandet
# 15.12.2011 ob 09:38
Js bom ponovil včerajšnje besede. Valič Zverova nas uvršča v vzhodni blok in med komunistične države. Oboje je napačno. Sploh pa, če je res kandidirala na listi SDS, "nima več pravog glasa", da se razumemo. Na mestu vodje takšnega centra mora bit oseba, ki je politično neopredeljena. Nenazadnje pa, najprej naj ugotovijo, kdo se mora spravit. Kar se tiče mene, se mi ni potrebno spravit z nikomer. Za večji del moje generacije velja to. Pa tudi generacije mojih staršev (generacij iz 50ih). Oni kot otroci 15 let po vojni niso imeli problemov z domobranci in partizani, otroci 70 let po vojni pa zopet imajo.
Jethros
# 15.12.2011 ob 09:38
Pa kaj se spet pogreva te zadeve, alo...a smo recesijo dopravili? Tako dobro nam gre, da lahko spet pogrevamo zgodovinske razprtije? Kar se tiče ali smo za demokracijo ali kaj drugega ali za soštovanje človekovih pravic in podobno, pa naslovite slednje eni stranki, ki se spravlja na volivce, ker je bila sramotno poražen potem, ko je dejankos že celi teden slavila zmago.
el CARTEL
# 15.12.2011 ob 02:54
freak @ Kdo pa je v začetku paktiral z nacisti? Si že slišal za sporazum Ribentrop-Molotov? In kaj so takrat počeli komunisti? Zlizali so se z nacisti!

ja in, a to pa opravičuje izdajalce, da so oni nekaj let kasneje, ko je svetovna vojna bila v razmahu, paktirali z nacisti?

kak smešen argument..takrat se je že dobro vedelo, kdo je kdo in nihče me ne bo prepričal, da so pač podporniki nacizma bili moralni ali se trudili, da se ubranijo pred komunizmom.. pa saj nacizem je bil še hujši kot komunizem (izbrali so večje zlo)

take vrste "Nsi" argumentacija je že kar smešna.. komunizem takrat, leta 40-45 sploh ni imel znake totalitarizma, le znake nekega novega revolucionarnega gibanja, ki je odpravilo feudalizem v rusiji.. ki so ga nasledili bolševiki..

medtem pa so domobranci podpirali hitlerja, ki je že masovno pobijal jude.. toliko o tem

glede "pakta o nenapadanju", pa bi ga podpisal tudi sam.. prihraniš civilne žrtve, če te pač švabo ne napada.. jugoslavija ga je tudi podpisala.. nič spornega tu.. eno je podpisati pakt o nenapadanju, drugo pa je vršiti masovni genocid za švabe..
miroslav
# 14.12.2011 ob 23:23
Kdo pa je v začetku paktiral z nacisti? Si že slišal za sporazum Ribentrop-Molotov? In kaj so takrat počeli komunisti? Zlizali so se z nacisti!

in? prvič-svinjarija enega ne opraviči svinjarije drugega,razen opranoglavcem. zarad takih mentalno pohabljenih razmišljanj smo kjer smo... ko mali froci-zakaj si razbil šipo? sej jo je sosedov janezek tudi. aja, pol je pa ok,ne? wtf?

drugič-slovenijo so okupirali in hoteli narest spet nemško-kdo? prisegat jim je izdaja. bi šli v gozd in se biksali z nemci in kp pa bi bli danes junaki. partizani lahko pokažejo vsaj nekaj lasanja z nemci-domobranci pa samo proti slovencem različnega političnega razmišljanja...in ko opazujem politiko danes-itak se ni nič spremenilo.
el CARTEL
# 14.12.2011 ob 23:00
Totalitarizmi so pustili posledice in po dvaindvajsetih letih je jasno, kako je zaradi tega poškodovana mentaliteta ljudi

PO 22 letih je poškodovana mentaliteta ljudi? pa saj je cela (moja) generacija bila vmes..

kaj pa krščanstvo, kam ono spada? ker po 2000 let učenja "moralnosti", če jih 40 let "konkurence" popolnoma izniči, in tudi po končani "konkurenci" trpi "mentaliteta" ljudi, so nauki bolj bogi..

glede politike se strinjam, stranke prejšnjega režima so smešne, VSI ki so bili v prejšnjem režimu, bi se v tem (REŽIMU) morali umakniti.. tako pač je

"Ali smo v resnici za demokracijo ali smo za nekaj, kar je bližje absolutizmu. Ali smo za človekove pravice ali pa imamo raje manj človekovih pravic in polne želodce in službe," j

to dvoje se sploh ne izključuje
ThunderCrash
# 14.12.2011 ob 22:07
mk89

Tocno tako. Sprave po moje ne bo, ampak, ce bi mi to temo pustili pri miru bi sprava prej prisla, kot pa ce jo stalno pogrevamo. Nekdo ki je izgubil 4 sorodnike, ki niti niso bili partizani, pa so jih domobranci vseeno ubili pac ne bo nikoli proti partizanom. In obratno. Ampak, kar se je dogajalo skoraj 50 let pred mojim rojstvom, me pac ne interesira prevec.
Vojna je pac kruta, get over it.
miroslav
# 14.12.2011 ob 21:48
cis
horuk? rabijo pregledat dokumentacijo in podat strokovno mnenje, to je vse. če 5 prof.zgodovine tega ne more opravit v enem letu pa tut ne vem. v končni fazi pa naj bo 3 leta-nas takle študijski center z jasno politično profiliranimi osebami, ki mlatijo neko svoji politiki všečno mantro ne stane malo-rezultata pa ne bo. kako naj nek "levak" verjame sds-ovki valičevi? to je isto kot če bi oni iz liberalne akademije podal mnenje o demokraciji pr nas...kateri "desnak" bi pa verjel v to?
.cis
# 14.12.2011 ob 21:33
@ miroslav

Žal ne gre tako enostavno in na horuk. Če hudomušno pripomnim, bi po zokijevo šlo, amkap za to je potrebno še in še mnenj, raziskav, komisij, pričanj...
miroslav
# 14.12.2011 ob 21:22
cis
Brez razčiščene preteklosti ne moreš normalno gledat v prihodnost. Vsakemu vsaj malo izobraženemu človeku je to jasno. Zato ni nič narobe z razkrivanjem resnic in iskanjem krivcev za zločine itd.
Zato čim prej priti do nekih spravnih dejanj, da lahko normalno zaživimo!

zgodovina je jasna-že iz časov davno pred 2.sv.vojno so se slovenci med sabo kregali kot psi pa mačke (klerikalci:liberalci),nato so se pojavili komunisti-ki so hoteli spreminjat svet na silo-te so hoteli vsi pobit-prav tako so oni hoteli pobit vse ostale. za namečekso kp prepovedali. le ti, zamerljivi kot slovenci padejo v ilegalo-napadejo nas fašisti/nacisti -v sloveniji itak razen nekaj redkih s politiko neobremenjenih domoljubov-partizanov ter tigr-a nobenega ne motijo nemci ali italjani-le ti pobijejo in razselijo ogromno slovencev, slovenci pa se tako kot danes pristaši ps in sds v znak brezmejne bratske ljubezni pobijajo med sabo. med tem ko komunisti po nekem času stopijo na stran zaveznikov po enakem vzorcu domobranci stopijo k hitlerju-pač, po slovensko-na drugo stran. hitler vojno zgubi in domobrance z družinami angleži vrnejo-precej njih je pobitih brez sodb, ponekod tudi ne le žene in matere ampak celo otroke-zopet v znak ljubezni...torej sramota in žalost-z izjemo tistih nekaj domoljubnih partizanov,ki niso šli v revolucijo ampak branit domovino same črne pike. popolnoma jasno je, da bi se ob obratnem razpletu zgodilo isto-kot primer-španija s francom so obratna slika slovenije-zmaga kler in poboji po koncu vojne nasprotnikov-in še danes traume ker noben ne prizna lastne krivde.

v končni fazi je to, kar se je zgodilo allendeju v čilu tudi razlaga zakaj je che počel to kar je počel... poenostavljeno povedano-itak smo hujši kot živali. krivda pa je v načinu razmišljanja in nesprejemanja drugačnega razmišljanja drugih...
noComment
# 14.12.2011 ob 21:17
freak: večino ljudi, ki so danes v t.i. levih strankah ni bilo nikoli sploh v partiji. V sdsu pa jih je kar precej.
polarni123
# 14.12.2011 ob 21:14
Zakonca Zver dvakrat na dan zastopata javno mnenje. Super vidim, da si je SDS opomogla od poraza in se ponovno organizira. Že vidim, da se tudi Jankoviču ne obeta nič dobrega.
Je pa res, da se mi zdi da sem go. Zverovo včeraj videl na shodu v trenirki - se namreč zaveda travm prezrtih oseb.
Črnibog
# 14.12.2011 ob 21:13
Poškodovana mentaliteta je zapuščina totalitarizmov

Komentarji na portalu MMC so dokaz tej trditvi! In celo vzorec ni majhen kot v nekaterih anketah ;)
Kazalo