Pirotehnična sredstva živalim povzročijo precej trpljenja. Foto: EPA
Pirotehnična sredstva živalim povzročijo precej trpljenja. Foto: EPA
Petarde
Po mnenju Huselje se je problematika uporabe pirotehničnih sredstev v zadnjih letih precej zmanjšala. Ob tem je poudaril, da se mora pri uporabi pirotehničnih sredstev vsakdo zavedati zakonskih določb, predvsem pa odgovornosti in posledic, ki lahko nastanejo z nezakonito, nepravilno in malomarno uporabo. Foto: MMC RTV SLO

Skrbniki morajo preprečiti pobege psov, ki lahko zaradi strahu spremenijo vedenje in postanejo napadalni. Če se žival boji svetlobnih in zvočnih učinkov, je priporočljivo, da skrbniki skrbno izberejo čas in kraj pasjega sprehoda oz. sproščanja. Enako velja tudi za čas, ko živali ostanejo same v stanovanju ali na dvorišču, prav tako morajo skrbniki za vse primere daljše odsotnosti zagotoviti kakovostno oskrbo živali.

Policija sporoča tudi, da je v zakonu o zaščiti živali omenjeno tudi obmetavanje živali s petardami ali drugimi pirotehničnimi sredstvi. Taka kršitev se kaznuje z globo med 400 in 800 evri.

Na odnos do živali smo občutljivejši
Policisti so v prvih enajstih mesecih letošnjega leta obravnavali 1.039 kršitev, povezanih z živalmi. Število tovrstnih kršitev po besedah Adila Huselje z Generalne policijske uprave v zadnjih letih narašča. To pripisuje spremenjenemu odnosu ljudi do živali, ki so postali občutljivejši in se na zaznane kršitve tudi odzovejo.

Napotki za oskrbo psov v zimskem času:
Psom, ki ne bivajo v hiši, je v zimskem času treba zagotoviti zavetje, pomembno je tudi, da kožuh ni moker in da pes ni na prepihu. Uta, kjer pes prebiva, mora biti izolirana, odprtina pa naj bo čim manjša. Ob izredno nizkih temperaturah naj skrbniki na odprtino ute namestijo blago. Zaradi zamrznitve vode ob temperaturah pod ničlo je treba pitno vodo psom redno menjati. Tisti, ki hranijo pse z briketirano hrano, naj v zimskem času zalivajo brikete z mlačno vodo, da pes prejme dovolj tekočine. Po sprehodih po ulicah, kjer so slana cestišča, je treba psu obrisati blazinice na tačkah, da jih sol ne razje, svetuje Marko Medvešek, vodja oddelka za šolanje službenih psov policije na Policijski akademiji.