Kot zatjuje Predalič, je zakonito stanje vzpostavljeno šele zdaj, ko so vsi dokumenti javno dostopni v Arhivu RS. Foto: MMC RTV SLO
Kot zatjuje Predalič, je zakonito stanje vzpostavljeno šele zdaj, ko so vsi dokumenti javno dostopni v Arhivu RS. Foto: MMC RTV SLO

Kot še pravi, je poročilo Komisije za pregled arhivskih prostorov generalnega sekretariata vlade le dimna zavesa za vnovično zapiranje arhivov. Na predstavitvi poročila pa je bil neprijetno presenečen, saj bi pri javnih obtožbah hudih kaznivih dejanj pričakoval tudi dokaze oziroma navedbo vsaj enega člena zakona, ki je bil kršen.

Kot še pravi nekdanji generalni sekretar v vladi Janeza Janše, bi glede na resnost obtožb pričakoval tudi, da so člani komisje neodvisni zunanji strokovnjaki, a ti po njegovih besedah to niso, saj so vsi trije njeni člani podrejeni zdajšnjemu generalnemu sekretarju Milanu M. Cviklu.

"Končno vzpostavljeno zakonito stanje"
Predalič je zavrnil tudi očitke, da strokovna arhivska služba generalnega sekretariata vlade pri delu komisije za predajo arhivskega gradiva Arhivu RS sploh ni sodelovala oziroma, da se pri tem ni spoštovalo arhivarske stroke. Kot je dejal, je sodelovanje strokovne arhivske službe mogoče v vsakem trenutku dokazati s pomočjo zapisnikov, na drugi strani pa so bili v prenos ves čas vključeni strokovnjaki Arhiva RS.

Kot še meni Predalič, je bilo s predajo dokumentarnega gradiva Arhivu Republike Slovenije končno vzpostavljeno zakonito stanje, saj je zdaj javno dostopno.

E. S.