Predsednico so na ministrstvu za obrambo sprejeli z vojaškimi častmi. Foto: BoBo
Predsednico so na ministrstvu za obrambo sprejeli z vojaškimi častmi. Foto: BoBo

Minister za obrambo Marjan Šarec in načelnik generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš sta predsednico seznanila z organiziranostjo in vsebinskimi področji svojega dela. Po sestanku je opravila še telekonferenčni klic s poveljniki sedmih misij SV-ja na tujem.

Ob tem je z zadovoljstvom ugotovila, da so slovenski vojaki po svetu cenjeni in da v vojski sodeluje 17 odstotkov žensk – pri tem pa se Slovenska vojska uvršča v sam vrh evropskih vojsk.

"Že iz predsedniške kampanije je izhajalo, da podpiram slovensko vojsko ter da verjamem v to, da je branik miru in svobode," je dejala. Marca pričakuje poročilo o pripravljenosti vojske, glede česar je pristojne zaprosila, naj vanj ne vključijo zgolj bojne pripravljenosti SV-ja, temveč naj zajema tudi podatke o pripravljenosti na področju drugih obrambno-varnostnih zadev, kot so energetska, prehranska, transportna, infrastrukturn varnost. Dodala je, da bo še razmislila o tem, ali bo to poročilo tudi javno objavila, vendar je prepričana, da se javnost z določenimi podatki o stanju vojske mora seznaniti.

Da bi več mladih vojaški poklic prepoznalo kot usmerjen v prihodnost

Glavaš jo je seznanil tudi s projekti, ki bodo na koncu dvojno uporabni, torej za obrambo in za sistem zaščite in reševanja. "Ko raste številka za samooboroževanje SV-ja, se moramo zavedati, da hkrati raste tudi številka za znanstvene raziskave in projekte," je navedla predsednica republike. Temu bo namenjenih kar 30 milijonov evrov in ob tem meni, da "to ni tako majhen znesek".

"Morda je to eden od korakov, s katerim bi pridobili tiste, ki jih zanimata znanost in tehnologija," se je spraševala, kako rešiti kadrovsko problematiko v vojski. Prepričana je, da lahko mnogo mladih v poklic vojaka pritegnejo prav s sodobnimi tehnologijami, ki jih že vpeljujejo v delovanje SV-ja.

Šarec je v tem kontekstu omenil veliko zanimanje za vojaške tabore med dijaki in študenti. V preteklosti so morali veliko interesentov zaradi premajhnih kapacitet zavrniti. Iz tega razloga so lani število mest podvojili na 210. Kot preveč rigorozne je omenil tudi normative pri zdravniških pregledih, pri katerih kandidati odpadejo zaradi kančka prevelike dioptrije. "Te spremembe že uvajamo," je zagotovil.

Odprava plačnih nesorazmerij

Minister Šarec in vrhovna poveljnica pa se nista mogla izogniti tudi vprašanjem o zahtevah vojaških sindikatov, ki so se, potem ko so svoje zahteve dosegli v šolstvu, sodstvu in zdravstvu, danes oglasili s svojimi zahtevami. Minister Marjan Šarec pravi, da pogovori ves čas potekajo korektno. Predsednica republike ob tem ugotavlja, da je začetna plača sicer nizka, a vojaki dobijo dodatke, zato na koncu ni na tako slabi ravni. "Nikoli pa ni tako dobro, da ne bi moglo biti še boljše," je dejala.

"Nisem pristaš tega, da se parcialno rešujejo zdravniške plače, pa se potem oglasijo sodniki, po njih pa vojaki in policisti," je povedala Nataša Pirc Musar. Po njenih besedah je plačni sistem zastarel in ga je treba prenoviti kot celoto.