Preprečiti je treba nove Prevente. Foto: EPA
Preprečiti je treba nove Prevente. Foto: EPA
Predsednik o Preventu

Zaradi stečaja Preventa na Koroškem grozi, da bo brez dela ostalo do 1.300 ljudi. Tem je treba naprej pomagati, država pa mora pospešiti tudi delo v povezavi z mogočimi novimi investitorji, da bi se določena delovna mesta ohranila, je ob robu odprtja Slovenskega planinskega muzeja dejal predsednik republike Danilo Türk. Upa tudi, da bodo tovrstne primere v prihodnje uspeli preprečiti prej.

"Vprašanje je, kako bi morala vlada ukrepati, ko opazi, da se lastniki nekega zasebnega podjetja izrazito neodgovorno obnašajo in ustvarijo problem, ki naposled povzroči socialne težave nekemu širokemu območju v Sloveniji. To je pojav, ki ga v Sloveniji ne bi smeli tolerirati," je dejal Türk. Upa, da se bo država kaj naučila iz teh izkušenj.

"Zdaj, v tem trenutku, je treba najprej pogledati socialni položaj in pomagati ljudem, ki so najbolj v stiski," je ocenil predsednik in dodal, da je sam v stiku s socialnimi centri na Koroškem in da se bo prek fundacije za pomoč otrokom vključil v akcijo zbiranja prispevkov za pomoč otrokom, ki bodo začeli šolsko leto. Tako bi vsaj delno omilili socialno stisko, ki bo nastala.

"Sicer pa bi bilo tudi prav, da se pospeši delo v zvezi z možnimi novimi investitorji in da se zagotovijo določena delovna mesta," meni Türk, ki ga veseli, da vlada dela v tej smeri. Trenutno vlada po njegovem mnenju ne bi mogla ukrepati odločneje, so pa prihodnji ukrepi stvar nadaljnjih dogovarjanj. "Ne gre samo za socialne posledice, gre tudi za prekvalifikacije in za gospodarsko strukturo, ki bi bila v prihodnje bolj odporna. Tako da bi preprečevala tovrstne stvari, kot so se dogajale ta čas," je končal predsednik.

Predsednik o Preventu