Dedek in babica sta se javno vprašala, koliko je še takšnih primerov po slovenskih CSD-jih, ki jih javnost ne pozna. Foto: MMC RTV SLO
Dedek in babica sta se javno vprašala, koliko je še takšnih primerov po slovenskih CSD-jih, ki jih javnost ne pozna. Foto: MMC RTV SLO

Ministrstvo ni storilo nič, kar je dolžno. Dolžno je izdati ali ugodilno odločbo ali pa izdati zavrnilno odločbo na temelju zakona o zakon o splošnem upravnem postopku. Šele ko je taka odločba izdana nastanejo določene posledice.

Odvetnik starih staršev, Velimir Cugmas
Otrok
Veliko neznank je še okoli primera, veliko stvari javnosti neznanih, zato velja pred dokončnimi sodbami primerna previdnost. Foto: Reuters
CSD Velenje
V podporo starim staršem so zbrali 3.000 podpisov. Foto: MMC RTV SLO
Nenavadni razlogi za odvzem otrok

V javnosti od preteklega tedna močno odmeva napotitev dečkov, starih tri in pet let, v rejništvo, potem ko so od decembra lani zanju skrbeli stari starši po materini strani. Umora njune mame, ki se je zgodil v noči na 27. december lani v Velenju, je osumljen oče dečkov, zoper katerega je po navedbah časnika Večer državna tožilka na celjsko sodišče že vložila obtožnico. Velenjčan, ki je v priporu, naj bi bil obtožen umora iz ljubosumnosti v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, je pretekli teden poročal Večer.

Dečka, za katera so po tragičnem dogodku skrbeli stari starši iz Koroške, sta bila s februarjem tudi vključena v vrtec. Od tam pa ju je socialna služba pretekli teden brez vednosti starih staršev odpeljala v rejništvo, kar je sprožilo burne odzive v javnosti.

Kaj je CSD motilo in kaj ga ni
TV Slovenija je pridobila dokument z oceno primernosti babice dečkov in njene družine za rejniške dejavnosti. Socialni delavci so stare starše opisali zelo pozitivno. Med zakoncema je bilo zaznati nekonfliktno, sproščeno in spoštljivo komunikacijo, delovala sta pošteno in iskreno, delovno, sta zapisali strokovni sodelavki Centra Slovenj Gradec.

Zmotilo pa ju je, da babica in dedek ne postavljata mej otrokoma, saj sta še v fazi, ko se jima otroka smilita, ne peljeta ju v vrtec, ker bi morala zgodja vstati, ampak ju pustita spati. Opazili sta tudi prostorsko stisko, je za TV Slovenija poročala Jelena Aščić.

Navedli sta, da pri babici in dedku ni zadržkov iz 6. člena zakona o rejništvu, ki določa, da rejnik ne more biti oseba, ki ji je bila odvzeta roditeljska pravica, poslovna sposobnost ali je bila obsojena zaradi kaznivega dejanja ali živi s tako osebo.

Ob koncu sta strokovni sodelavki zapisali, da na podlagi vsega navedenega Center za socialno delo ocenjuje, da babica ni najbolj primerna kandidatka za rejništvo.

Cugmas o postopkovnih napakah
Odvetnik starih staršev Velimir Cugmas je ocenil, da se je slovenjgraški center zadeve lotil protipravno, saj ni v njegovi pristojnosti, da odloča o primernosti babice - ker zakon tega ne predvideva. Center, kjer ima kandidat za rejnika - v tem primeru Slovenj Gradec - stalno bivališče njegovo vlogo poslati ministrstvu za delo, Center, kjer ima stalno bivališče otrok, - v tem primeru Velenje - pa mora poslati pisno obrazložitev o koristih otroka in na podlagi tega ministrstvo izda dovoljenje.

"Ministrstvo ni storilo nič, kar je dolžno. Dolžno je izdati ali ugodilno odločbo ali pa izdati zavrnilno odločbo na temelju zakona o zakon o splošnem upravnem postopku. Šele ko je taka odločba izdana nastanejo določene posledice," je povedal.
Ocenil je še, da v celotnem postopku obstaja sum kaznivega dejanja nevestnega dela v službi.

Za odziv je TV Slovenija prosila tudi ministrstvo za delo, a do srede tega primera ne bodo komentirali.

Ministrica zahtevala poročilo
Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je zahtevala podrobno poročilo o primeru, v petek je bil tudi sprožen nadzor socialne inšpekcije, ki je CSD Velenje obiskala danes. Izsledki opravljenega nadzora naj bi bili predvidoma znani že v tem tednu, so za STA pojasnili na ministrstvu. Poročilo o sprejeti odločitvi glede napotitve v rejništvo je od CSD-ja zahteval tudi urad varuha človekovih pravic, ki ga zanima zlasti, kako je CSD ugotovil največjo korist otrok.

O primeru tudi v državnem zboru
Odločitev CSD-ja bo očitno tudi predmet razprave v državnem zboru. Poslanska skupina SDS-a je namreč zahtevala nujno sejo odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. V poslanski skupini so namreč prepričani, da so razlogi, s katerimi je CSD utemeljil premestitev otrok v rejništvo, nenavadni, hkrati pa da kažejo na zelo nizko stopnjo strokovnosti CSD-ja Velenje, "če ne celo na malomarno ali kaznivo dejanje".

Odboru v SDS-u predlagajo, naj ministrstvu za delo priporoči sprejetje ukrepov, s katerimi bo po uradni dolžnosti razveljavilo odločitev velenjskega CSD-ja in omogočil ponovno odločanje o največji mogoči koristi otrok. Hkrati bi odbor ministrstvu priporočil, naj sprejme ukrepe za razrešitev oseb, ki so odgovorne za odločitev o odvzemu.

Kako je potekalo sodelovanje
V medijih je medtem zaokrožilo poročilo CSD-ja Velenje, v katerem ta navaja izjavo starih staršev, da želijo sodelovati pri namestitvi vnukov pri rejniški družini in da jo želita spoznati, a dan pred dogovorjenim obiskom rejniške družine sta to srečanje odpovedala. Sledila je odločitev CSD-ja, da premesti otroka iz vrtca v rejniško družino s pojasnilom, da stari starši niso pripravljeni sodelovati s centrom in da to predstavlja prevelik stres za otroka, je v petek poročal Radio Slovenija.

Peticija v podporo starim staršem
Medtem so se v podporo starim staršem v njihovem boju za pridobitev skrbništva in rešitvi v dobro obeh fantov organizirali njuni sokrajani, ki so v nedeljo v Pamečah pri Slovenj Gradcu in v Slovenj Gradcu zbrali okoli 3.000 podpisov podpore, podpise pa še naprej zbirajo, je povedala predsednica krajevne organizacije Rdečega križa Pameče Darinka Gregor.

Shod v Velenju
Povedala je še, da se sokrajani starih staršev in drugi v sredo odpravljajo na miren protestni shod v Velenje, kjer se bodo ob 11. uri zbrali pred CSD-jem. Kot je še dejala Gregorjeva, si prizadevajo, da bi bila odločitev CSD-ja v največjo korist otrok, v dosedanjih pogovorih s CSD-jem pa po njenih besedah niso dobili informacije, zakaj se je CSD tako odločil.







Ministrstvo ni storilo nič, kar je dolžno. Dolžno je izdati ali ugodilno odločbo ali pa izdati zavrnilno odločbo na temelju zakona o zakon o splošnem upravnem postopku. Šele ko je taka odločba izdana nastanejo določene posledice.

Odvetnik starih staršev, Velimir Cugmas
Nenavadni razlogi za odvzem otrok