Slovenija

Poudarki

  • Priseglo 13 ministrov nove, 11. slovenske vlade
Vlada Alenke Bratušek, enajsta slovenska vlada
Nova ministrska ekipa Alenke Bratušek pred fotografskimi kamerami. Foto: BoBo
Novi predsednici vlade Alenki Bratušek so že čestitali Borut Pahor, Viktor Orban in ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli.
       Vem, da nam ne bo vedno lahko in da bodo odločitve, ki jih bomo sprejemali, težke, a hkrati verjamem, da skupaj premoremo dovolj modrosti, energije in vztrajnosti, da bomo dosegli zastavljene cilje.       
 Alenka Bratušek, nova premierka
Alenka Bratušek, rezultati glasovanja o enajsti slovenski vladi
Novo slovensko vlado je potrdilo 52 poslancev državnega zbora, 35 pa jih je glasovalo proti. Foto: BoBo
VIDEO
Slovenija ima novo vlado
VIDEO
Izjavi Alenke Bratušek in...
VIDEO
Prisega novih ministrov

Dodaj v

Prisegla je nova vlada Alenke Bratušek

Po glasovanju v DZ-ju je priseglo novih 13 ministrov
20. marec 2013 ob 08:14,
zadnji poseg: 20. marec 2013 ob 21:54
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nova vlada Alenke Bratušek je bila po večurni razpravi v DZ-ju potrjena. Navzočih je bilo 88 poslancev, 52 jih je glasovalo za, 35 proti. Po glasovanju so sledile prisege članov nove vlade.

Alenka Bratušek je v izjavi po prisegi nove ministrske ekipe dejala, da ji je v veliko čast, da bo to ekipo vodila po poti pozitivnih sprememb in napredka. Čas političnih preigravanj je minil. Kot je dejala, bodo storili vse, da upravičijo zaupanje. Verjame tudi, da bodo vse stranke v DZ-ju zmogle sodelovanje. Na novinarsko vprašanje je izrecno potrdila, da gre njena vlada čez eno leto v državni zbor po zaupnico.

V uvodnem nagovoru na začetku seje DZ-ja je mandatarka Alenka Bratušek dejala: "V ekipi smo tri ženske, trije magistri in šest doktorjev znanosti. Dovolj smo stari, da vemo, kako se svet vrti, in dovolj mladi, da verjamemo, da ga lahko spremenimo."

Želi si, da se pri ključnih rešitvah, ki zadevajo skupno prihodnost, seže čez mejo koalicije in opozicije. "Gre za Slovenijo in vse njene državljane in državljanke, njim smo odgovorni," je poudarila. "Nočemo biti gasilci, saj tudi zažigali in podžigali nismo." Kot prvo prioriteto so v koaliciji postavili pomiritev političnih strasti. Poziva k spoštovanju sogovornikov, k načelu upanja in ne vnaprejšnjega nezaupanja, k dajanju priložnosti.

Opozicijski poslanci v razpravi kritični do ministrskih kandidatov, v koaliciji prepričani o njihovi kompetentnosti
Opozicijski poslanci so bili v razpravi pred odločanjem o imenovanju nove vlade Alenke Bratušek (PS) kritični do predlagane ministrske ekipe in izražajo dvom v uspeh nove vlade. Poslanci nove koalicije pa nasprotno poudarjajo kompetentnost kandidatov in verjamejo v uspeh nove vlade. Poslanci zdaj največje opozicijske stranke SDS so poudarili dosežke odhajajoče vlade Janeza Janše, ki je po njihovem mnenju državo vrnila na pot razvoja. Predlagana nova ministrska ekipa ima po njihovem mnenju premalo znanja in mednarodnih izkušenj.

Prisega nove ministrske ekipe v DZ-ju
Pred poslanci je priseglo vseh 13 članov novoizvoljene vlade, ki jo bo vodila Alenka Bratušek. Novoimenovana ministrska ekipa, ki bo nasledila vlado Janeza Janše, tako predstavlja enajsto slovensko vlado.

Finančno ministrstvo v novoizvoljeni vladi prevzema Uroš Čufer, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa Stanko Stepišnik. Ministrstvo za obrambo bo vodil Roman Jakič, ministrstvo za kulturo pa Uroš Grilc. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prevzema Anja Kopač Mrak, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, Dejan Židan pa bo skrbel za resor kmetijstva in okolja.

Gregor Virant bo pristojen za ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo, Igor Maher za ministrstvo za infrastrukturo in prostor. Senko Pličanič pa bo tako kot že v prejšnji vladi pravosodni minister. Poleg njega se na resorja, ki sta ju že vodila v prejšnjem mandatu, vračata tudi Karl Erjavec, ki bo znova minister za zunanje zadeve, in Tomaž Gantar kot minister za zdravje. V vladi bo tudi ministrica brez listnice, zadolžena za vodenje resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu, Tina Komel.

Janša bo predal posle Bratuškovi v četrtek
Po imenovanju nove vlade v državnem zboru bodo novi ministri v četrtek prevzeli posle od ministrskih predhodnikov. Nekdanji premier Janez Janša bo novi predsednici vlade Alenki Bratušek posle predal ob 9. uri. Na prvi seji pa naj bi se predvidoma ob 12. uri sestala tudi nova vladna ekipa.

Ves dan je skoraj 9-urno razpravo v DZ-ju spremljala tudi ekipa MMC-ja. V spodnji aplikaciji je tako podrobno opisano in orisano, kako so poslanci vse od poldneva razpravljali o novi vladi Alenke Bratušek, nato pa jo zvečer z glasovanjem tudi potrdili. Vabljeni k branju!

L. L., B. R.
Prijavi napako
Komentarji
mrki1
# 20.03.2013 ob 07:47
Minister v črni gradnji

Kandidat. Bodoči minister za infrastrukturo Igor Maher je lastnik črne gradnje nad Sečoveljskimi solinami. Parcela. Gre za prvovrstno kmetijsko zemljišče, na njem pa je "tehtnica vozil".

http://www.zurnal24.si/minister-v-crni-gradnji-clanek-185421
bazaDANTE
# 20.03.2013 ob 08:15
.
vlada, ki jo vodi ŠIVILJA z prepisanim magisterijem, zunanji minister brez znanja angleščine, Virant trgovec z načeli in tako naprej.....
(poden od podna )
virgino
# 20.03.2013 ob 08:13
noben nč ne prčakuje...izpostavljeni smo na milost in nemilost političnim predatorjem, ki jm ni mar ne za narod ne za državo.
slovenec5
# 20.03.2013 ob 08:10
Slovenija lahko pričakuje le evropsko trojko, še prej pa blamažo, ki jo bodo mediji skušali prikriti tudi tako, da se bodo še naprej ukvarjali z JJ in izmišljenimi zgodbicami. Plagiatorko, ki se za cel dan nastopa in intervjujev nauči tri stavke in jih potem neprepričljivo ponavlja pa bodo branili na vse pretege.... novinarji fuj.
Borc
# 20.03.2013 ob 07:54
Pa da vidimo te junake, ki so bli tako glasni, da sedanja smer ni prava...
mrki1
# 20.03.2013 ob 07:48
hahahahh lepo smo začeli ,minister Gregor pa NIČ!! Kaj čmo , kmalu bo ratala PREVARANTSKA LISTA!!
ms-dante
# 20.03.2013 ob 09:41
Gašpar Gašpar na čelo Luke Koper?????
BRAVO - lepo so začeli
sheyk
# 20.03.2013 ob 08:14
Nič se ne bat, RTV MMC jim stoji ob strani.

(kill me quick press)
sheyk
# 20.03.2013 ob 07:53
Fuj in fej!

(neodvisni medij press)
krosnjar
# 20.03.2013 ob 20:51
Karel Erjavec je kot Tina Maze. Osebe na odru za zmagovalce se menjavajo, le on ostaja vedno gor. . . :)
STANE
# 20.03.2013 ob 08:19
bazaDante

Erjavec ni znal angleščine tudi v Janševi vladi......
NaprejSlovenija
# 20.03.2013 ob 15:25
Ekonomist Egon Zakrajšek: Z vlado Alenke Bratušek izgubljamo čas...
Ni kaj za dodati..
shogun
# 20.03.2013 ob 11:45
@šurda
Tako pač je, v Ljubljani se moramo organizirati in Zoranu
Jankoviću pokazati vrata, naj zapusti županski stolček !

Besedičenje, nakladanje, trobezljanje... Janković JE Pozitivna Slovenija. Vsi ostali pripadniki stranke so le koristolovci, priskledniki, nesposobneži, podaniki brez hrbtenice, ki so se skrili za njegov prenapihnjen poltično-ekonomski image, da bi kar se da dobro živeli in čim manj delali. Ta stranka pooseblja moralni bankrot naroda.
daresi
# 20.03.2013 ob 13:08
Nisem nacionalist, ampak v slovenskem parlamentu bi pa res rad slišal slovenski jezik. Tudi jezik je namreč del kulture, mar ne?
Ga. Lejla Hercegovec bi morala temu posvetiti več časa in truda.
ms-dante
# 20.03.2013 ob 09:44
DRAGI LEVAKI - glavno, da je JJ šel, a ne
Zdaj pa seveda najprej bojkot demonstracij proti politiki (pričakovano) in neomajna podpora idolu Zokiju in njegovemu klonu Bratuškovi.

Štejem se za desničarja in si štejem v čast, da sem pomagal pri demonstracijah in po svojih močeh zrušil tudi JJ.
Ampak tole hinavstvo levakov je pa brezmejno!!!!!
SRAMOTA!!!!!
lenka
# 20.03.2013 ob 08:43
http://www.finance.si/8336402/Dagmar-Komar-Novo-KBM-je-nadzirala-Alenka-Bratu%C5%A1ek

Nekdanja šefinja državne upravljavke premoženja AUKN razlaga, da je zgolj zaupala podatkom nekdanje uprave in nadzornikov NKBM. V času, ko je AUKN odredila, da morajo državna podjetja: Pošta, ELES in GEN energija dokapitalizirati NKBM, je bila nadzornica banke Alenka Bratušek .

Kdaj bodo pri nas člani nadzornih svetov odgovarjali za svoje (slabo) opravljeno delo?
virgino
# 20.03.2013 ob 09:02
Skoraj VSI "finančni strokovnjaki" so zelo, zelo glasni, a ko
so bili povabljeni v vlado, so stisnili rep med noge, bodo pa
seveda spet zelo glasni za primerne honoraje v različnih
medijih !


rep med noge? jaz mislim da se noben strokovnjak ki je pošten in ki da kaj na svoj ugled, nebo pečal z temi politikanti... ker tukaj ne gre za strokovnost, sposobnost, delo...gre le za izvrševanje zamisli tistih od zadaj, imena pa jim služijo zgolj za kritje in nekakšno legitimnost...
jutranji_sij
# 20.03.2013 ob 08:45
Le zakaj jim je toliko do tega, da so v vladi in čim bolj pri koritu?
Ma, kakšno dobro Sloveniji, demokracija, pravičnost in podobne floskule politikov na državni in občinski ravni! Samo osebni interesi so vmes, sla po denarju in moči, jih silta v politiko.
toni66
# 20.03.2013 ob 08:43
A FDV še analizira tistih 80 strani? Vse je nekam potihnilo. A ja, najprej morajo ustoličit AB potem pa bo. Ali pa tudi ne.
RudeCorona
# 20.03.2013 ob 08:12
Wow, kakšna novica. Maher kupil parcelo z objektom v postopku legalizacije. Čaka na odločbo desetletje. Mislim, da nas je še kar nekaj v Sloveniji, ki čakamo na odločbo že celo večnost. Upam, da bo kot minister malo pospešil te zadeve. Saj ni problem, če ti rečejo, da moraš odstranit objekt, pač podreš zadevo, ampak ker nič ne rečejo in ne moreš nič naredit.
živko
# 20.03.2013 ob 16:44
A je Štrukelj na Bahamih. Ne duha ne sluha.
sonne
# 20.03.2013 ob 15:56
Človek se lahko samo vpraša.. ali ta nova koalicija mogoče
misli da smo ljudje v tej državi neumni.. in da verjamemo tem
praznim obljubam... da se bosta zdaj še samo med in mleko
cedila. Nič od tega nebo.. upam pa da bomo imeli čimprej
predčasne volitve..
Breathe
# 20.03.2013 ob 15:26
Hm, ko sem videl ta naslov, mi je najprej prišlo na misel: kakršna mandatarka, tak mandat.

btw, biser nepolitičnega kadrovanja: petkratni Gašpar vodja Luke Koper...
justin-myhead
# 20.03.2013 ob 08:37
Uvesti bomo morali CIVILNE PREISKAVE na vseh nivojih, v politiki, bančništvu, menadžmentu...
Zakaj ?
Ker so vodilni v organih pregona tudi do vratu v korupciji in gospodarskem kriminalu.
Kot civilna družba moramo odstaviti staro gardo sodnikov, ki delajo samo še za elito,
Aleksander Polšak
RudeCorona
# 20.03.2013 ob 08:14
Bolj natančno: Sporne gradnje ne moreš niti podret brez odločbe. Tudi za rušenje rabiš dovoljenje.
levak
# 20.03.2013 ob 08:10
Dajte že zamenjajte vodjo kadrovske službe.
veza
# 20.03.2013 ob 16:45
GRIL

kar naenkrat ni več lačnih otrok v šolah, ni več problemov, vse je lepo in čisto, še sneg je bolj bel!
No, pa smo zmagali!
živko
# 20.03.2013 ob 16:20
Čez par mesecev bo Alenka zvezda evrope. Na, pa je šlo kosilo najprej sozi nos, pol pa v wc školjko.
NaprejSlovenija
# 20.03.2013 ob 15:15
Zgodila se je vstaja elit...državni udar elit..
shogun
# 20.03.2013 ob 11:57
@šurda
Si me pa malo presenetil. Da si veteran vojne za Slovenijo. Na kateri strani si se pa boril?!
high fidelity
# 20.03.2013 ob 10:49
Naslov je povsem zgresen: "Slovenija pričakuje enajsto vlado pod vodstvom Alenke Bratušek"

Moral bi biti: "Forum 21, Zveza Borcev, tranzicijski menedzerji LDS, Zares kulturniki in diplomirani FDV-jevci bratsko pozdravljajo enajsto vlado pod vodstvom A. Bratusek"
mali metuljček
# 20.03.2013 ob 08:37
Jurica,
če bodo poslušali ljudi, se nam ne godi nič dobrega. Ljudje ne maramo varčevanja, ne maramo dviga ddv, ne maramo davkov, ne maramo kapitalizma ... Kdor to posluša, vodi Slovenijo v propad.
levak
# 20.03.2013 ob 08:21
.bazaDANTE
vlada, ki jo vodi ŠIVILJA z prepisanim magisterijem, zunanji minister brez znanja angleščine, Virant trgovec z načeli in tako naprej.....
(poden od podna )
--
Samo skorumpiranega kaplarja naj končno že zamenjajo, da preprečujo nadaljevanje zaposlovanja po "strokovnosti".
shogun
# 21.03.2013 ob 08:22
Poskus reševanja Slovenije iz krize s tole vlado je podobno kot če bi si kot smrt grda stara prostitutka šla kirurško pomladiti vagino, da bi bila bolj konkurenčna.
povžek
# 21.03.2013 ob 07:08
Pučisti so se odkrili in Slovence v črnino zavili.
high fidelity
# 21.03.2013 ob 06:24
Dobro jutro revscina!
fur80
# 20.03.2013 ob 21:58
Zanimivo, sedaj pa kar naenkrat pobrišejo, ko napišeš kaj o protestih! :o Da si ne koplete sami jame!? Ker veliko ljudi ni blo ne za levico ne za desnico!
bori
# 20.03.2013 ob 20:15
-Sonja Ramšak: "Danes je pred Slovenijo dan začetka politike delitev, zaničevanja, žalitev in strahu"
-Eva Irgl (SDS): Janković je danes tudi uradno postal stric iz ozadja.
-Andrej Čuš (SDS): Seje DZ bodo bolj podobne sejam mestnega sveta pri g. Jankoviću.
-Alenka Jeraj (SDS): Nekateri pravijo, da je Alenka Bratušek pogumna, ker je prevzela vodenje vlade. Če bi bila Bratuškova res pogumna, bi najprej zahtevala, naj se ugotovi, ali je njena magistrska naloga plagiat.

Primeren, spoštljiv, kulturen, vzoren, strpen govor.....
jujc
# 20.03.2013 ob 19:26
@ GD

Janković mora odstopit kot župan, če ne ta vlada nima nobene legitimnosti.

Sicer pa tudi tvoj Janšek ni odstopil ampak je bil odstopljen. S tem, da se ti nisi strinjal s tem, da odstopi. Imaš dvojna merila.
Črnibog
# 20.03.2013 ob 17:49
Za vse podpornike mafije, ups, bodoče vlade: Poslanci stranke Jankovića povsem podpirajo
Ja, odstopil je :D

beeeeee
Črnibog
# 20.03.2013 ob 15:31
Maša KoCiper, pa ne no, skoarj prepričan sem, da še sama sebi ne verjame kaj je povedala, ker je take cvetke in bedarije posjlala.
Ta seja je zelo lep pokazatalej za kaj se gre, samo da vladamo in obračunavamo med sabo. Zdaj, ko so "ta pravi" prevzeli oblast, bi bile seveda predčasne volitve neumnost.
Slovenski parlament bi bilo potrebno podret, tem ki sedijo v parlamentu ali so že, pa prepovedat vsakršnjo opravljanje političnih funkcij. Največje lopove bi bilo potrebno zaprti, vključno s sodniki, ki niso uspeli dokončati nobenega odmevnega primera.
Vsaj 2. mandata bi mogli imeti tehnično vlado, da se bi vsaj malo rešili te nesnage!
JohnMichxx
# 20.03.2013 ob 15:28
Zaradi sovraštva do Janše, je raja pripravljena podpirati najhujšo mafijo v zgodovini politike pri nas...bolano....
ukinitev
# 20.03.2013 ob 12:59
mafijanković se itak samo seli na klop
kjer že sedijo ostali strici iz ozadja,
ki vlečejo vse vrvice...

lutka putka na vrvici press
von Rhein
# 20.03.2013 ob 12:33
..Gregor Virant v zgodbi z nelegalizirano nepremičnino Igorja Maherja ne vidi nič spornega. Zatrdil je, da mu je Maher svoj položaj že predhodno predstavil in dodal, da če bo kar koli spornega, bo zahteval njegov odstop. Kot prve poteze na položaju morebitnega novega ministra je napovedal sestanek s sindikati javnega sektorja.
"""""""
Spet laže. Kmalu po po pokvarjenosti prehitel Kacina.
osabosa
# 20.03.2013 ob 11:54
šurda, poročilo je prišlo na dan letos januarja. Na vlado se je pa pljuvalo že od njenega nastanka. Tako da nehaj pisati pravljice za otroke.
olen
# 20.03.2013 ob 11:50
šurda
Saj je prav da poveš kritiko samo 100x eno in isto ali pa podobno pa ne vem no
kralj matjaž
# 20.03.2013 ob 10:53
Ampak Jankoviču se očita, da je občinski denar spravil v lastni žep. To je kraja, zakaj vas to ne moti, zakaj ste takšne ovce.
kralj matjaž
# 20.03.2013 ob 10:22
Kdaj bodo v Ljubljani volitve za novega župana?
Danes bo baje Jankovič odstopil, ali pa so Slovence spet nategnili.
virgino
# 20.03.2013 ob 10:06
jurica
Slovenija potrebuje pošteno vlado in šele potem strokovno.


pa še dolg ne bomo mel ne eno ne drugo...
Koperboy
# 20.03.2013 ob 09:55
dragi gesan in podobni...

Ko smo kritizirali Janšo, so desničarji s prstom kazali na Jankoviča, češ on ima še večje grehe.

Zdaj, ko oni kritizirajo Bratuškovo, pa vi s prstom kažete na Janšo, češ on ima enake grehe.

Grehi enega človeka ne opravičujejo greha drugega človeka! Za vse je treba imeti enak standard! Kdor ne more enako kritiko do desnih uperiti tudi do levih, naj se potem ne pritožuje nad pristranskostjo sodišč.
Kazalo