Anja Kopač Mrak je ministrica za delo, družino in socialne zadeve, zato ima na tem področju škarje in platno v rokah. Foto: MDDSZ
Anja Kopač Mrak je ministrica za delo, družino in socialne zadeve, zato ima na tem področju škarje in platno v rokah. Foto: MDDSZ

Dokument, ki ga je soglasno sprejela konferenca SD-ja v Kopru, predvideva cel nabor ukrepov. Tako predlagajo učinkovit inšpekcijski nadzor, denimo prek sprememb zakonodaje na način, da se zagotovi avtomatsko ukrepanje Fursa, ko ugotovijo kršitve zakonodaje v smislu obstoja elementov delovnega razmerja.

Dokument poudarja tudi pomen informiranja in podpore delavcev, preučitev vsebinske ustreznosti razlogov za odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delodajalca ter preučitev davčnih spodbud delodajalcem k rednemu zaposlovanju na račun fleksibilnega dela.

Poenotenje prispevnih stopenj
Med predlogi je tudi poenotenje osnov in prispevnih stopenj za plačilo prispevkov za socialna zavarovanja za vse dohodke iz dela za vse oblike dela, obvezno sodelovanje delavcev pri upravljanju v koncesionarjih za posredovanje kadrov ter postopno poenotenje plačevanja prispevkov z enotnim nakazilom.

Predlogi gredo tudi v smeri prilagoditve sistemov socialne varnosti na način, da bodo zagotavljali maksimalno mogočo socialno varnost tudi delavcem v atipičnih oblikah dela ter uveljavitev načela "vsako delo šteje" za vse oblike dela, ki naj bodo vključene v sisteme socialne varnosti.

Pred sejo konference SD-ja je na temo prekarnega dela potekal tudi posvet. V uvodu je predsednik stranke Dejan Židan poudaril, da "ne moremo privoliti v to, da obstajata dve vrsti ljudi, dve vrsti zaposlenih", in sicer tisti, ki so zaščiteni z delovnopravno zakonodajo, in tisti, ki niso.

Čeprav se svet spreminja, pa mora tudi razvoj imeti ves čas pred sabo interese ljudi, je dodal Židan. "Bili smo priča nekaterim dogajanjem, ki jih v Sloveniji ne smemo tolerirati," je bil odločen Židan in pri tem navedel primer delavcev v gozdno-predelovalni industriji v Loški dolini. "V tej državi, če kdo deluje nizkotno, mora za to tudi odgovarjati," je prepričan.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je priznala, da se kljub številnim spremembam na bolje, ki so prinesle omejitev agencijskega dela in povečanje prvosklenjenih pogodb o zaposlitvi za nedoločen čas, še vedno soočamo z izrabljanjem študentskega dela in lažnimi samostojnimi podjetniki.

Ob predstavitvi najpomembnejših predlaganih ukrepov pa je ministrica opozorila, da je reformo, ki bo preprečila razne zlorabe na trgu dela, po njenem mnenju mogoče doseči samo v dogovoru s socialnimi partnerji.