Gutman in Erjavec sta bila spoznana za nedolžna. Sledi pritožba tožilstva. Foto: MMC RTV SLO
Gutman in Erjavec sta bila spoznana za nedolžna. Sledi pritožba tožilstva. Foto: MMC RTV SLO
Dušan Kumer
"Očitno se kaže, da so vsi orožarski posli, pri nakupih in prodaji orožja v zadnjih dvajsetih letih, čisti kot solza," meni Dušan Kumer. Foto: MMC RTV SLO
Zmago Jelinčič
Jelinčič je prepričan, da tajno sojenje spominja na nacistične in stalinistične čase. Foto: MMC RTV SLO
Studio City: Karl Erjavec "proti" Marcelu Štefančiču Jr.
Gutman in Erjavec nista kriva

Sodišče je razsodilo, da nekdanji obrambni minister Karl Erjavec in nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman nista kriva nevestnega dela v službi.

Anderlič upa na čimprejšnji zaključek afere Patria
"Današnja oprostilna sodba v zadevi Patria govori o tem, da nekdanja minister za obrambo in načelnik generalštaba nista kriva nevestnega dela v službi. Predmet sodnega postopka zoper njiju nikoli niso bili sumi podkupnin, kar je temeljno vprašanje te orožarske afere mednarodnih razsežnosti. Pozdravljamo relativno hitro zaključen postopek v upanju, da bodo tudi drugi sodni postopki v zadevi Patria enako ekspeditivno vodeni," se je odzval poslanec LDS-a Tone Anderlič.

Pojasnil je še, da je v zadevi vloženih več različnih ovadb in da bodo najpomembnejše sodne obravnave tiste o sumih koruptivnih dejanj, ki naj bi segali do vrha slovenske vlade in političnih strank. Kot pravi, upa na skorajšnjo obravnavo in zaključek afere Patria ter razjasnitev vseh okoliščin nakupa oklepnikov, ki že leta močno razdvajajo slovensko javnost.

SDS: Še nekaj let nazaj bi bilo tajno sojenje v Sloveniji nekaj nezaslišanega
"Če bi Erjavec in Gutman dobila po šest mesecev zapora zaradi nevestnega dela v službi, bi Pahorju in vladi iz enakih razlogov grozila najmanj dosmrtna ječa," so zapisali v največji opozicijski stranki SDS.

"Še nekaj let nazaj bi bilo tajno sojenje v Sloveniji nekaj nezaslišanega. Leta 2011 pa se je tajna farsa proti Karlu Erjavcu in Albinu Gutmanu odvila, kot da smo že zdavnaj pozabili vse nauke o pravni državi. No, kljub temu Zalarjeva izbranka Branka Zobec Hrastar (spomnimo se samo enotnosti njunih stališč v napadu na Barbaro Brezigar ob preiskavi napak policije v aferi Baričevič) svoje trhle obtožnice ni uspela ubraniti niti na tajnem sodnem procesu. Fiasko, da mu ni para daleč naokrog," so opozorili.

Poudarili so, da lahko Branka Zobec Hrastar pričakuje klic ali elektronsko pismo od samega predsednika vlade Boruta Pahorja, ki ji (po vzorcu, ki ga opisuje spletna stran Požareport) zna očitati, da ruši vlado. "Kako naj vlada namreč zdaj zahteva ničnost pogodbe s Patrio, ki jo izsiljujeta enkrat Zares in drugič LDS? Namesto da bi se vladajoči resno lotili pogajanj o reprogramiranju pogodbe in zmanjšanju števila naročenih oklepnikov, se spotikajo ob lastna polena," menijo v SDS-u.

Kumer: Očitno ne gre za kakšne spotakljive zadeve
Vodja poslanske skupine SD-ja Dušan Kumer je za MMC pojasnil, da je težko komentirati razsodbo sodišča, saj je to edino kompetentno, da razsoja v konfliktnih zadevah. "Očitno se kaže, da so vsi orožarski posli, pri nakupih in prodaji orožja v zadnjih dvajsetih letih, čisti kot solza. Nič ni narobe. To je še en dokaz, da očitno pri teh zadevah ne gre za kakšne spotakljive zadeve, kar je seveda unikum v svetu. Vsepovsod je nekaj narobe, pri nas pa je vse v redu," je razložil.

Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič je povedal, da ne ve, zakaj sta bila Gutman in Erjavec oproščena, niti ne ve, zakaj naj bi bila obsojena, saj je šlo za tajno sojenje, kar nikakor ne sodi v demokratične države. To je po njegovem mnenju spomin na nekdanje nacistične čase in čase zgodnjega stalinizma. "Težko bi kar koli rekel, saj niti jaz niti javnost ne vemo, za kaj je šlo, kako je šlo, česa naj bi bil kdo kriv in tako naprej," je sklenil.

Vodja poslanske skupine Zaresa Franco Juri meni, da je bila oprostilna sodba v marsičem pričakovana. Dodaja, da sodišče spoštuje in zato razsodbe ne problematizira. Po njegovih besedah ostaja ključna za stranko Zares preiskava o domnevni korupciji, ki naj bi se pojavljala v poslu s Patrio.

"Pričakujemo, da bo preiskava v kratkem omogočila razkritje resnice. Hkrati menimo, da je danes aktualna zlasti odgovornost za slabo pripravljeno pogodbo oziroma protikorupcijsko klavzulo, ki je, kot kaže, težko uporabna," je dejal Franco.

Pirnat verjame, da je sodišče odločilo pravilno
Na razsodbo se je odzval tudi pravnik Rajko Pirnat. Kot pravi, odločitev ljubljanskega okrajnega sodišča težko komentira, saj je bila ta rezultat zaprte obravnave. Verjame pa, da je sodišče odločilo pravilno. Pravi, da današnja razsodba in tožba za ničnost pogodbe s Patrio v pravnem smislu nista nujno povezani.
Če bi se tožba za ničnost pogodbe za nakup osemkolesnikov opirala na to, da sta Erjavec in Gutman utemeljeno osumljena kaznivega dejanja, potem vlada tega argumenta več ne bi mogla uporabi kot podlago za tožbo, je dejal. Tako po njegovih besedah ni nujno, da današnja sodba preprečuje tožbo za ničnost pogodbe, zagotovo pa ne prinaša novih podlag za uveljavljanje ničnosti. Pirnat noče špekulirati, ali je današnja razsodba dodaten argument, da vlada ne gre v tožbo za ničnost pogodbe.
Je pa dejal, da je to še ena okoliščina, da bi vlada morala znova premisliti vse argumente, ki jih navaja v tožbi za ničnost pogodbe. Pravni strokovnjak meni, da bo tožilka težko uspela s pritožbo na sodbo glede na to, da njena ocena škode po besedah sodnika temelji na predpostavkah dejstev, ki še niso nastopila.

SLS pozdravlja hitro vodenje postopka in hitro razsodbo
V opozicijskem SLS-u pozdravljajo hitro vodenje postopka in hitro razsodbo, vendar pa pričakujejo, da bodo preiskovalni organi ter sodišča s tako hitrostjo in učinkovitostjo začela delovati tudi v primeru sumov mnogo hujših anomalij ter kršitev zakonov, je zapisal poslanec SLS-a Gvido Kres.

Po njegovih navedbah je SLS že od vsega začetka opozarjal, da mora afera Patria dobiti sodni epilog še pred prihodnjimi parlamentarnimi volitvami, da ta tema ne bo obremenjevala slovenske družbe ves ta mandat. SLS je že konec leta 2008 od vlade zahteval, da zaradi nesmotrnosti vojaške oborožitve z oklepniki Patria in pomanjkljivosti v izpolnitvi pogodbe takoj odstopi od pogodbe ter zahteva povrnitev morebitne že izplačane kupnine, je še zapisal.

Po mnenju vodje skupine nepovezanih poslancev Franca Žnidaršiča je oprostilna sodba "stvar sodišča in jo je treba spoštovati". Prepričan je, da je tožilstvo ni zbralo vseh potrebnih dokazov, da bi lahko sodišče ugotovilo, da sta oba kriva.

"To pa ne zmanjša bolnega občutka, da je nekdo podpisal pogodbo za 135 patrij, ki naj bi bile po Erjavčevi lastni izjavi popolnoma opremljene, pa se je izkazalo, da je 25 škatel praznih oz. brez koles, motorjev, kar pa je že druga zgodba," je še dejal.

MORS odločitve sodišča ne komentira
Za komentar razsodbe smo prosili tudi ministrstvo za obrambo, kabinet predsednika vlade in urad vlade za komuniciranje. Za zdaj so se odzvali le na MORS-u, od koder so nam sporočili, da razsodbe sodišča ne komentirajo.

Studio City: Karl Erjavec "proti" Marcelu Štefančiču Jr.
Gutman in Erjavec nista kriva