Največja opozicijska stranka SDS se zato že srečuje z likvidnostnimi težavami, kar bodo na svojih žepih čutili tudi njihovi funkcionarji. Težave pa imajo tudi nekatere druge stranke. Foto: MMC RTV SLO
Največja opozicijska stranka SDS se zato že srečuje z likvidnostnimi težavami, kar bodo na svojih žepih čutili tudi njihovi funkcionarji. Težave pa imajo tudi nekatere druge stranke. Foto: MMC RTV SLO
Finančne težave strank

Rebalans proračuna je obe največji parlamentarni stranki prikrajšal za več kot 14 tisoč evrov, manjše pa za 4 oziroma 3 tisoč evrov. Ker pa so imele zadnja leta precej stroškov tudi zaradi volilnih in referendumskih kampanj, to nekaterim povzroča precej težav.

V SDS-u "zabredli v dolgove"
Težave najbolj občutijo v SDS-u, kjer so v dolgove zabredli predvsem zaradi nakupa in obnove okoli milijon 800 tisoč evrov vredne vile na Trstenjakovi ulici v Ljubljani, kamor so pred slabima dvema letoma preselili sedež stranke. V stranki so pisno pojasnili, da bodo likvidnostne težave med drugim prebrodili tako, da se bodo morali vsi njihovi funkcionarji do februarja odpovedati polovici ene plače - poslanci torej okoli 1.300 evrom, je v TV Dnevniku poročala Julija Kočar.

V SD-ju še ne predvidevajo posebnih ukrepov
Tudi v največji koalicijski stranki imajo nekaj težav, a posebnih ukrepov, ker prihodnje leto ni predvidenih nobenih volitev, ne predvidevajo. "Predvidevamo, da bomo lahko z rednimi viri, kot so članarina, proračun, prispevki funkcionarjev, in z dotacijami normalno prebrodili leto in za nazaj pokrili izgube," pojasnjuje glavni tajnik SD-ja Uroš Jauševec.

V LDS-u v racionalizacijo prisiljeni že pred leti
Tudi v SLS-u in Zaresu pričakujejo, da bodo leto končali v rdečih številkah, v LDS-u pa so bili, kot pravijo, že pred leti prisiljeni v racionalizacijo. Generalni sekretar LDS-a Uroš Petohlep pojasnjuje: "S tem, da smo vzeli cenejše prostore, manjše, s tem, da smo racionalizirali pisarniški del, avtopark, tako da v bistvu smo te ukrepe za racionalizacijo poslovanja uvedli že pred leti in tudi poslujemo na nekem minimalnem nivoju, zato večjih težav v naši stranki ne pričakujemo."

"Skromni" v DeSUS-u, v SNS-u "znajo z denarjem"
"V SNS-u znamo delati z denarjem. To dokazujemo s tem, da nimamo problemov. Če bi znala slovenska vlada tako delati, bi bilo v Sloveniji bistveno lepše oziroma lepo," je prepričan predsednik stranke Zmago Jelinčič.

Da so skromni, pa pravijo v DeSUS-u, zato tudi tam zaradi volitev in manj državnega denarja nimajo težav. Kot je za MMC povedal strankin sekretar Ljubo Jasnič, so leto končali s presežkom. Dejal je, da je pozitiven rezultat ob koncu leta posledica racionalnega poslovanja stranke. Posojil nimajo najetih, iz proračuna pa so letos dobili 6.000 evrov na mesec manj, tako da so dobivali po 13 tisočakov mesečno. A, kot je pojasnil Jasnič, to ni vplivalo na financiranje stranke, z novim letom pa bodo stranke znova financirane v polnem znesku. Zato DeSUS-u tudi ni bilo treba sprejemati ukrepov za racionalizacijo.

Finančne težave strank