Koordinatorica ustanavljanja novega združenja je Mestna občina Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO
Koordinatorica ustanavljanja novega združenja je Mestna občina Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO

Argumenti za ustanovitev in proti se že pojavljajo. Zagovorniki takega združenja poudarjajo, da je problematika mestnih občin neprimerljiva z drugimi občinami, medtem pa nasprotniki menijo, da je tretje tovrstno združenje nepotrebno. Obstajata namreč že Združenje občin Slovenije (ZOS) in Skupnosti občin Slovenije (SOS).

"Razlike med občinami prevelike"
Kot je pojasnil direktor ljubljanske mestne uprave Vasja Butina, se je potreba po ustanovitvi združenja, ki bi povezovalo mestne občine, izrazila na delovnem srečanju županov mestnih občin, ki so menili, da so razlike med občinami postale prevelike. Dejal je namreč, da mestne občine že danes izvajajo del funkcij regionalnih središč, sistem financiranja pa ni ustrezen in ne upošteva teh razlik.

V SOS je sicer vključenih 166 občin, med njimi je tudi vseh 11 mestnih občin, v ZOS pa je vključenih 138 občin, med njimi sta tudi Mestna občina Novo mesto in Mestna občina Celje.

Butina je zato prepričan, da razvoj Slovenije na področju lokalne samouprave in regionalizma zahteva tesnejše sodelovanje in zmenjavo dobrih praks med mestnimi občinami. Kot je dejal, je v priprave za ustanovitev bolj ali manj vključenih vseh enajst mestnih občin, koordinatorica pa je Mestna občina Ljubljana.

Zanoškar: Manjše občine so nas preglasovale
Medtem pa je župan občine Slovenj Gradec Matjaž Zanoškar razložil, da niti v Združenju občin niti v Skupnosti občin mestne občine niso mogle izpostaviti in zagovarjati svojih problemov, saj so jih manjše občine preglasovale, z novim združenjem pa bi bili lahko pri vladi neposreden zagovornik svojih stališč. Novogoriški župan Mirko Brulc je temu dodal, da mestne občine pokrivajo večino prebivalstva in je zato njihova problematika pomembna. Brulc še pravi, da popdirajo združitev ZOS-a in SOS-a.

Nasprotnik ustanovitev tretjega združenja pa je celjski župan Bojan Šrot, ki je zadovoljen z delom obeh reprezentativnih združenj in meni, da bi ustanovitev še enega prinesla le še več stroškov in drobljenja moči. Prav tako novemu združenju nasprotuje tudi mariborski župan Franc Kangler, predsednik SOS-a.