Slovenija
()

Poudarki

  • Po švedskem modelu ustanovili Piratsko stranko Slovenije
  • Zavzemajo se za svobodo medmrežja in drugih vsebin
  • Sodelovanje na volitvah v prihodnosti ni izključeno
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 29 glasov Ocenite to novico!
Piratska stranka Slovenije
Piratska stranka Slovenije prijave članov sprejema po elektronski pošti, treba pa je izpolniti pristopno izjavo.

Dodaj v

"Slovenski pirati" za svobodno medmrežje

Ustanovljena Piratska stranka Slovenije
14. maj 2009 ob 13:15
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Zavzemamo se predvsem za neodvisnost interneta in drugih vsebin," je za MMC pojasnil ustanovitelj Piratske stranke Slovenije.

Kot vzrok za ustanovitev stranke je Robert Pal navedel dejstvo, da medmrežje vedno bolj postaja tarča različnih korporacij in politik kot na primer v Franciji in ZDA. "Internet bi lahko v prihodnosti preprečil celo vojne, ker gre za komunikacijo mimo medijev, ki so pogosto skorumpirani in pristranski," je dejal Pal.

Piratska stranka Slovenije se tako zavzema predvsem za svobodo svetovnega spleta in brezplačen dostop do informacj, cenejši dostop do kulturnih dosežkov, postopno ukinitev patentov in monopolov na področju zdravil in drugih področjih, svobodno družbo in večje državljanske pravice.

Pal: Računalniška industrija je nastala na piratih
Pal je izpostavil, da je računalniška industrija "nastala na piratih, zaradi česar je marginaliziranje in kriminaliziranje zasebne uporabe piratskih spletnih vsebin vprašljivo". Ob tem je Pal še povedal, da gre v Franciji (francoski senat je namreč potrdil zakon, ki po dveh opozorilih posebni vladni agenciji omogoča izklop spletne povezave tistim, ki prenašajo piratske vsebine) za dvojno moralo. "Na eni strani skušajo omejiti uporabo interneta, na drugi pa je francoski predsednik Sarkozy v svoji predsedniški kampanji uporabljal avtorsko skladbo nekega avtorja, za katero ni plačal avtorskih pravic," je pojasnil Pal.

Piratska stranka Slovenije, ki je nastala po vzoru švedske (ta kandidira tudi na aktualnih volitvah v Evropski parlament), prijave za nove člane sprejema po elektronski pošti, na spletu pa je na voljo tudi pristopna izjava. Kot je še pojasnil Pal, je njihova trenutna naloga predvsem opozarjanje na težave, vendar sodelovanje stranke na volitvah v prihodnosti ni izključeno.

A. Me.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo