Slovenija

Poudarki

  • Po švedskem modelu ustanovili Piratsko stranko Slovenije
  • Zavzemajo se za svobodo medmrežja in drugih vsebin
  • Sodelovanje na volitvah v prihodnosti ni izključeno
Piratska stranka Slovenije
Piratska stranka Slovenije prijave članov sprejema po elektronski pošti, treba pa je izpolniti pristopno izjavo.

Dodaj v

"Slovenski pirati" za svobodno medmrežje

Ustanovljena Piratska stranka Slovenije
14. maj 2009 ob 13:15
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Zavzemamo se predvsem za neodvisnost interneta in drugih vsebin," je za MMC pojasnil ustanovitelj Piratske stranke Slovenije.

Kot vzrok za ustanovitev stranke je Robert Pal navedel dejstvo, da medmrežje vedno bolj postaja tarča različnih korporacij in politik kot na primer v Franciji in ZDA. "Internet bi lahko v prihodnosti preprečil celo vojne, ker gre za komunikacijo mimo medijev, ki so pogosto skorumpirani in pristranski," je dejal Pal.

Piratska stranka Slovenije se tako zavzema predvsem za svobodo svetovnega spleta in brezplačen dostop do informacj, cenejši dostop do kulturnih dosežkov, postopno ukinitev patentov in monopolov na področju zdravil in drugih področjih, svobodno družbo in večje državljanske pravice.

Pal: Računalniška industrija je nastala na piratih
Pal je izpostavil, da je računalniška industrija "nastala na piratih, zaradi česar je marginaliziranje in kriminaliziranje zasebne uporabe piratskih spletnih vsebin vprašljivo". Ob tem je Pal še povedal, da gre v Franciji (francoski senat je namreč potrdil zakon, ki po dveh opozorilih posebni vladni agenciji omogoča izklop spletne povezave tistim, ki prenašajo piratske vsebine) za dvojno moralo. "Na eni strani skušajo omejiti uporabo interneta, na drugi pa je francoski predsednik Sarkozy v svoji predsedniški kampanji uporabljal avtorsko skladbo nekega avtorja, za katero ni plačal avtorskih pravic," je pojasnil Pal.

Piratska stranka Slovenije, ki je nastala po vzoru švedske (ta kandidira tudi na aktualnih volitvah v Evropski parlament), prijave za nove člane sprejema po elektronski pošti, na spletu pa je na voljo tudi pristopna izjava. Kot je še pojasnil Pal, je njihova trenutna naloga predvsem opozarjanje na težave, vendar sodelovanje stranke na volitvah v prihodnosti ni izključeno.

A. Me.

Prijavi napako
Komentarji
rođe
# 15.05.2009 ob 03:10
@surfer
hvala za blog.
glede boja proti pedofiliji - ja je treba se proti temu boriti toda ne na škodo zasebnosti.
kaj bodo sedaj imeli policisti prost dostop do brskanja po računalnikih, da bodo lahko iskali pedofile, v nasledni faz bodo imeli pa prost dostop v stanovanja, kjer bodo brskali za 'fritzli'?
rođe
# 15.05.2009 ob 02:53
EltonJ to pomeni da je radiohead dobil okrog 2,4 miliona $
kako majhna vsota...
erru - piratska stranka je na švedskem nastala leta 2006 in resnično ti priporočam link ki sem ga postal zograj kjer ima predsednik stranke na povabilo googla seminar. glede na ta seminar se vidi da se bolj spoznajo na avtorske pravice kot se razni liberalici in demokrati na liberalnost in demokracijo...
erru
# 14.05.2009 ob 20:50
razglasitvi oz. na površje privlečenim obelodanjenjem v slovenskih medijih, da se razume....

Drugače pa piratstvo podpiram, ker bo mogoče pripomoglo, da ne bomo vsi strmeli k zvezdništvu in njihovim miljonom in si bomo celo lahko kupovali originalne izdelke v večjih volumnih.. Na koncu pa bodo umetniki vseeno preskrbljeni z milijoni.. No vsaj ta kvalitetni, kar pa spet ni napačno... Razni Frediji in Murkoti pa se bodo mogli zadovoljit s popoldanskim s.p.-jem kot dodatnim zaslužkom iz hobija...
erru
# 14.05.2009 ob 20:36
Stranka je logična posledica svetovnega trenda rabe "nelegalnih" kopij, saj zagotavlja volilne glasove.. Zato je čudno le, da ni nastala že prej... Nič čudnega za copycat-e pa je, da je nastala le dober teden po razglasitvi enake stranke na Švedskem...
daysleeper2
# 14.05.2009 ob 20:35
A si predstavljate....te piratske stranke ustanovijo velike korporacije Zahoda (glasba, farmacija,film,...), da imajo evidenco in nadzor nad porednimi....

LP
surfer
# 14.05.2009 ob 18:02
@rođe, super link/video !

tule se bloga okoli primera v Franciji... http://english.rickfalkvinge.se/
EltonJ
# 14.05.2009 ob 17:44
Pa še za tiste, ki se sprenevedate, da bi kupovali več glasbenih cdjev in filmov. Agleška glasbena skupina Radiohead je leta 2007 ponudila svoj album zastonj na spletu, plačilo pa v obliki donacij, torej če ti je všeč plačaš, če ne pač ne.

Statistika je pokazala naslednje: v prvem tednu si je album preneslo 1,2 milijona ljudi, od tega jih 62% ni plačalo niti centa, medtem ko je preostalih 38% zanj plačalo v povprečju borih 6$.

Toliko o tem.
rođe
# 14.05.2009 ob 16:44
http://www.youtube.com/watch?v=08gfh_6sb
QI
rođe
# 14.05.2009 ob 16:26
ime piratska stranka je samo mednarodni logo...
drugače pa zelo lepa predstavitev programa in vizije predsednika švedske piratske stranke na googlovem seminarju.
http://www.youtube.com/watch?v=08gfh_6sb
QI
rqc
# 14.05.2009 ob 16:12
@muzikalc
in kaj majo patenti in avtorske pravice s pedofilijo. a pedofili avtorsko zaščitijo filme?
za sw maš pa več al manj za vse odprtokodne alternative
EltonJ
# 14.05.2009 ob 16:09
No saj razvijalci iger že deloma imajo svoj odgovor na piratstvo: konzole.
muzikalc
# 14.05.2009 ob 16:04
Moje mnenje je tako, da bi lahko vse skupaj nehote vodilo tudi do drugih stvari, naprimer "zlate dobe" spletne pedofilije, itd... lahko bi, lahko ne... po mojem je tako, da če bi znižali cene tako software-a in glasbenih cd-jev, bi problem piratstva močno omilili. V praksi lahko to vidmo npr. na Finskem, tam so glasbeni cd-ji večinoma do 10€, od 2.99 - 10.50€, redki tudi več, prav tako se da kupiti dvd že od 5€ naprej, le najanovejši presegajo ceno 15€... ob njihovi povprečni plači (nad 4000€) je to skoraj ceneje, kot kava. In ljudje tam cd-je kupujejo, nekaj ima pri tem seveda tudi skandinavska mentaliteta, vendar pa ni odveč podatek, da imajo avtorji ogromno število prodanih plošč (npr. Ari Koivunen, 4 milijone) na dobrih 5,5 miljijona prebivalcev... Tako, da nekateri prijatelji, ki jih tam imam, ne morejo razumeti zakaj pri nas downloadamo piratsko glasbo. No, ob omembi cen jim je hitro postalo jasno... V Sloveniji je utopično upati pol milijona prodanih plošč... In tako se vrtimo v začaranem krogu, cd-ji se ne prodajajo, cene se višajo, da bi pokrili izgubo zaradi slabe prodaje, nihče več ne kupuje cd-jev... Sicer nas je nekaj (ampak malo), ki se, če nam je album nekega izvajalca všeč, (po tem, ko ga poslušamo snetega iz neta) tudi kupimo... Vsekakor nas je premalo premalo, da bi držali pokonci glasbeno industrijo... Ob teh cenah, kakršne imamo, piratstvo podpiram, in se ga poslužujem, saj lahko le tako lahko kvalitetno kulturno izpopolnjujemo (kultura na tv vemo kakšna je, zato le-to odpade)...
software pa je za fizične osebe absolutno predraga, večina uporabnikov namreč softwara ne koristi za služenje denarja,... tako, da tudi software z veseljem vlečem iz neta, služim pa z njim ne (pa saj bi, če bi lahko:)
EltonJ
# 14.05.2009 ob 15:59
@luceferiium: ti pa si biser, če ti kaj ne paše imaš open source in na tisoče brezplačnih iger. Ne rečem, veliko je precenjenjega pofla, ampak v nekatere stvari je vloženo ogromno časa, živcev in predanosti, česar pa lenuhi kot si ti, pač ne morejo razumeti. Pa prosim ne nakladaj, da za kvalitetne stvari plačaš.
rqc
# 14.05.2009 ob 15:53
@tom hagen
kaj pa recimo če za ene stvari plača oglaševalska industrija..googlu je kr lepo ratal al ne?
alavi
# 14.05.2009 ob 15:51
podpiram! internet mora ostat svoboden
tom hagen
# 14.05.2009 ob 15:43
Ljudem je treba dati zastonj zabavo, da bodo čim manj mislili o pomembnih rečeh.
Samo države, ki so velike izvoznive avtorskih pravic forsirajo zakone za omejitev piratstva
Kar se pa tiče te stranke je pa absurdna. Že ime stranke se nanaša na krajo. Kraja je protizakonita. Gre se samo zato, da bodo stvari zastonj, kar potem ne bo piratstvo. ampak zaston je lahko le tako, da država zakupuje avtorske pravice, in distribuirala ljudem zastonj, kar pa bi tudi povečalo povpraševanj in posledično tudi znižalo cene.
saviola
# 14.05.2009 ob 15:41
Ma jst bi ukinu internet. Gremo nazaj v stare čase pa bomo usi veseli, sploh če se bo še kaka kuga začela širit.
luciferiium
# 14.05.2009 ob 15:29
Aja pa še nasvet:če želijo omejiti piratstvo naj distributerji znižajo cene softwerskih izdelkov,ker so peklensko dragi.Če jim bo to uspelo,se bo tudi piratstvo zmanjšalo.Dokler pa gospoda obira tlačane,bo pa piratsvo v razcvetu.
luciferiium
# 14.05.2009 ob 15:26
Tole je pa presenetljivo dobra ideja.Sam podpiram piratstvo zato,ker mislim,da je download al pa po domače dolpoteg različnih stvari iz interneta legalna zadeva.Kdo pa pravi,da ne plačam za vse tisto,kar si potegnem dol? Saj vendar plačujem internet ponudniku internet storitev.Ne se hecat.Vsa programska oprema,ki si jo potegnemo dol je plačana.Imam tudi dokazilo za to(račun internetnih storitev).Kje je logika interneta,da si ne bi smel skinit dol iger(sam jih zelo rad igram),glasbe,programov,filmov itd??? Mislim,da bi internet hitro propadel,če bi uspeli zatret pirate.Kar pa mislim,da se ne bo nikoli zgodilo.
Že tako je sistem tako narejen pri igrah,da dandanes večinoma ni moč igrati v večigralskem načinu rač. iger,če nimaš originala,kar pa je zelo popularno.Pač,če hočeš igrati z drugimi si kupi original,če pa ne pa igraj single player.Vedno je potrebno zagotoviti izbiro,ne pa kar ukinit vse pa prepovedat.
Je pa tudi res,kakor pravi članek,če ne bi bilo piratov bi računalniška industrija težko uspela.
Podpiram to stranko in se bom najverjetneje tudi vključil vanjo.Upam,da pripomore k uničenju BSA.
PanzerTIger
# 14.05.2009 ob 15:21
Kaki patenti neki, kr prdružte se sodelujte z SDS pa boste velik naredil, če boste z SD, boste šli v propad
donkey
# 14.05.2009 ob 15:14
13. vlkisef (14.05.2009 || 14:16:24) [Prijavi neprimerno vsebino]
dokler bodo neki filmski zvezdniki plačani 20 mio dolarjev za film se mi zdi gonja proti piratom absurd


podpis
surfer
# 14.05.2009 ob 15:06
[url="http://www.zurnal24.si/Pripluli-tudi-v-Slovenijo/novice/tehnologija/109628"] 'Namen kulture je širjenje, ne pa omejitev na nekatere elite. Smo za postopno ukinitev patentov, ki veljajo desetletja, nekateri tudi še dolgo po smrti avtorjev,' razlaga Pal.

Dodaja, da želijo skrajšati tudi obdobje, v katerem ima podjetje lahko monopol nad zdravili. 'Podjetja patentirajo tudi določene gene, rastline. Sistem patentov je preveč naravnan proti družbi in v korist korporacij,' pravi Pal. [/url]

koncno nekaj pametnega!
surfer
# 14.05.2009 ob 15:04
[url="http://www.zurnal24.si/Pripluli-tudi-v-Slovenijo/novice/tehnologija/109628"]"Na
men kulture je širjenje, ne pa omejitev na nekatere elite. Smo za postopno ukinitev patentov, ki veljajo desetletja, nekateri tudi še dolgo po smrti avtorjev," razlaga Pal.

Dodaja, da želijo skrajšati tudi obdobje, v katerem ima podjetje lahko monopol nad zdravili. "Podjetja patentirajo tudi določene gene, rastline. Sistem patentov je preveč naravnan proti družbi in v korist korporacij," pravi Pal. [/url]

koncno nekaj pametnega!
Miki_79
# 14.05.2009 ob 15:01
Kakorkoli že...Piratstvo je v osnovi odgovor na pravila in omejitve. Na Internetu se ljudje počutijo svobodni in zato mislim, da ima piratska stranka velike možnosti....jo pa inačim z nacional socializmom oz. nacizmom...

Prav pa je, da so prisotni, ker razni priskledniki beri SAZAS se morejo ukinit...
GmO
# 14.05.2009 ob 15:00
Piratska stranka, če bi sodil po imenu, bi rekel, da gre za kakšen hec. Veliko sreče pri kandidaturi in ob tem vprašanje, kateri tajkun je v ozadju?
fur80
# 14.05.2009 ob 14:59
Ja stranka ima vsekakor prihodnost, saj pa koga boš volil, SD, SDS, LDS ? Samo če boste prilezli predaleč, je pijanih lovcev, ki čakajo na svojo tarčo veliko, tako da ne brez neprebojnega avtomobila.
U5K0
# 14.05.2009 ob 14:54
1. Thorr_ (14.05.2009 || 13:34:36) [Prijavi neprimerno vsebino]
Hehe, visokoleteči cilji, samo na žalost popolnoma brez patentov (še) ne gre, ker ljudje nismo tako altruistični, da bi trdo delali cele dneve samo zato, da bi potem kokurenca enostavno zastonj skopirala naše intelektualno delo. Jaz bi vas definitivno podprl, če ne bi bili tako ekstremistično usmerjeni. Dajte se raje preimenovati v kaj bolj racionalnega pa se borite za omejitve trajanja patentov. Npr pri farmacevtih iz 6-7 let na morda 1-2 leti. Potem da mora vsako softwersko podjetje, ki prodaja nek program, po določenem času (npr 1-2 leti) javno izdati izvorno kodo itd itd. To bi bil veliko bolj smiselen in vzdržen cilj, ki bi omogočal podjetjem dobršen zaslužek a bi hkrati poskrbel da podjetja ne bi mogla dušiti razvoja s skrivanjem novih tehnologij.

Kar se tiče nalaganja filmov z interneta pa se tudi lahko ustvari zakonodaja, ki pravi, da npr 6 mesecev po premieri filma v kinodvoranah lahko vsakdo doma za lastno uporabo in brez predvajanja množicam naloži tak film iz interneta...


Se kar strinjam s tvojim mnenjem, sicer v nekaterih ozirih bolj kot v drugih a večinoma sva na isti frekvenci. Sem pa se odločil, da bom zadevo podprl, saj glede interneta, ene najpomembnejših zadev v našem času druge stranke ne zavzemajo sprejemljive pozicije.
Thorr_
# 14.05.2009 ob 14:47
pri vsaki zakonodaji je problem kako se jo bo uveljavljalo, problem sedanje je pa to, da je izredno restriktivna in se jo tudi izredno selektivno izvaja. Vsakega toliko časa v kaki državi totalka zmasakrirajo tega ali onega nalagalca filmov z neta in mu/ji naložijo milijonske kazni ali pa stlačijo v zapor za leto ali dve. Če mi je nek film všeč ga grem še vedno gledat v kino. Če pa si zvečer želim naložiti kak lahkoten film posnet pred 5 leti mi pa na pamet ne pride da bi ga šel sposojat v videoteko.

- RAZEN seveda če bi naredili izredno poceni in kvalitetne spletne videoteke pri nas, kjer bi za npr pol evra do evro naložil HD lahko.
DnB
# 14.05.2009 ob 14:40
Najboljša stranka V Sloveniji v tem trenutku.
rqc
# 14.05.2009 ob 14:37
@Thorr_
maš dobre ideje, sam mislim, da je trenutno problem pri sw-ju v tem, da bi se vse patentiralo. Mislim ni ti treba bit hardcore developer da postaviš štacuno na netu, nardiš shoping cart in predogled izdelkov; te stvari bi radi zaščitli s patentom. Če lahk nek rus patentira smileya pol veš v kiro smer gredo stvari. Glede avtorskih orodij bi se pa dost rešlo če bi osnovne in srednje šole propagirale odprtokodne programe (kar bi tudi državni upravi in gospodarstvu precej prhranlo). Ne rabi vsak froc met photoshopa in maye zato, da pol vrže grd filter čez svojo sliko..
Thorr_
# 14.05.2009 ob 14:30
@fantom

stvar sem na hitro komentiral in se nisem spuščal v podrobnosti legalne terminilogije. Ne glede na to ali gre za patent ali avtorske pravice ali karkoli že, ideja je enaka. To, da lahko neko softwersko podjetje drži dele kode v svojih krempljih za realno gledano nedoločen čas (ko sprostijo tako ali tako nima več nobenega pomena v realnem svetu) se mi ne zdi dobro. Vsekakor bi jih zakonodaja, ki bi jim velevala sprostiti izvorne kode po določenem času, udarila po žepu, a njen namen bi bil predvsem povečati hitrost razvoja preko razširjanja informacij.

patenti in avtorske pravice so se nasploh razširili kot rak. dandanes bi nekateri že vsako vejico radi zaščitili.
Thorr_
# 14.05.2009 ob 14:23
Hja pri farmacevtskih podjetjih je nasploh težko dobiti informacije o tem koliko časa bi res potrebovali za dostojen povratek na vložek truda.

da gre pri povprečnemu zdravilu za 20 letno pod je pretiravanje, to velja za povsem novo izdelane spojine, ki jih je potrebno pognati čez vse faze kliničnega testiranja. Dobršni del zdravil, ki se jih trži po patentih namena pa se presedla iz nekaterega področja na drugo področje. Tam so raziskave bistveno krajše.

Glede na to, da je znan podatek, da farmacevtska podjetja porabijo približno 2x več denarja za reklamo kot za raziskave pa je trditi, da bi jih to premočno udarilo po žepu tudi pretirano. Znano je tudi, da veljajo za različna zdravila na različnih trdih povsem različne cene in farmacevtska podjetja cen (kot večino podjetij) ne formirajo na podlagi realnih stroškov ampak na podlagi tega koliko lahko maksimalno iztržijo v določenem času.
rozlicek
# 14.05.2009 ob 14:23
Se včlaniš v to stranko. Potem se pa neka Pirčeva Nataša spomni, da lahko pride do vpogleda v članstvo stranke s strani policije. Čemur sledi, da boš hitro dobil obisk na domu.
Ima pa vsak možnost, da ima napram zakonov čist računalnik. Za domačo/osebno uporabo je alternativ več kot dovolj. Če pa nekdo požene npr. 1000€, za Visto mu je pa težko odšteti manj kot 100€, se pa takoj strinjam, da ga lahko obiščejo policaji. Zavedanje, da je OS osnovna zadeva, da sploh nekaj deluje, je še vedno daleč. Ko so Windowsi postavljeni na disk, je pa mnogo alternativ. Za domačo uporabo ni ravno potreben najhujši pisarniški paket. Že sam MS Office ima verzijo za doma, ki je občutno cenejša, da o brezplačnih paketih sploh ne govorim.
Pri glasbi in filmih je pa za piratsvo najbolj kriva požrešnost založb. Le zakaj je potrebno, da je nek CD >20€? Precej več bi prodali in zaslužili, če bi bila cena okoli 5€.
fantom
# 14.05.2009 ob 14:22
@Thorr_: Izvorna koda je pokrita s copyrightom, to so avtorke pravice, kar nima veze s patenti. Je pa res, da so dobe trajanja patentov večinoma predolge, saj gre zdaj razvoj precej hitreje naprej, kot v 17., 18. in 19. stol., ko so bile te dobe večinoma določene.

Za farmacevtsko industrijo in ostale "oprijemljive" stvari je ukinitev patentov utopija, pomojem je piratska stranka ciljala predvsem na softverske, ki pa so precejšnja svinjarija in v nasprotju s prvotno idejo patentov. V EU jh povečini nimamo (AFAIK jih imajo ZDA, VB, Japonska in še nekatere banana republike, ki so jih ZDA prisilile v sprejetje takšne zakonodaje, npr. Indija). Pri softverskih patentih se ne patentira izvedbe ideje ali matematičnega algoritma, čemur so patenti namenjeni, pač pa algoritem oz. idejo samo. V ZDA imaš patentirane zavihke, košarico v spletnih trgovinah, in to da se z različnimi načini klikanja zgodi drugačna stvar (posledično to pokriva meni z desnim klikom, dvoklik, drag&drop ipd. - to ima patentirano Microsoft)..
Kot drugo pa se patentira določene tehnologije, potem pa se zlobira, da postanejo de-facto svetovni standard. Npr. MPEG formati so zapatentirani do daske, zato morajo vsi, ki sprogramirajo programček ali kodek za predvajanje/kodiranje MP3, DivX/XviD (DivX ni format, pač pa kodek za predvajanje/kodiranje H.264, ki je sestavni del MPEG4), DVD, AAC ... plačati licenčnino ameriški filmski indostriji in še nekaterim inštitutom, ki so te formate razvili. Isto velja tudi za proizvajalce raznih MP3 predvajalnikov, mobilnih telefonov, DVD predvajalnikov in digitalnih televizorjev. Tudi če pri nas soft. patentov nimamo, so zaradi tega pri nas npr. MP3 predvajalniki dražji, saj če se isti model prodaja tudi v ZDA, mora proizvajalec pokriti strošek licenčnine, kar ima za posledico dvig cene izdelka v vseh držvah.
Dragoon
# 14.05.2009 ob 14:20

2. Goofybp (14.05.2009 || 13:50:25) [Prijavi neprimerno vsebino]
Naj se rajši kdo zavzame za pošteno plačilo avtorjem in manj dobička raznim parazitom, ki se obešajo na njihovo delo (npr. SAZAS ipd.).


Tole se pa močno strinjam.

Glede stranke je pa lepo, da obstaja, in privoščil bi ji tudi preboj v parlament, ker pač zastopa drugo stran, in potem ponavadi nastanejo kompromisne rešitve. Ni pa to stranka, ki bi lahko vodila EU parlament, ali stranka, za katero bi sam volil.
DrJekly
# 14.05.2009 ob 14:20
Jih podpiram (y)
vlkisef
# 14.05.2009 ob 14:16
dokler bodo neki filmski zvezdniki plačani 20 mio dolarjev za film se mi zdi gonja proti piratom absurd
Dragoon
# 14.05.2009 ob 14:12
Farmacevtska podjetja rabijo 20 let dokazovanja varnosti in uporabnosti zdravila, da ga lahko spravijo na tržišče, in imajo potem 20 let patenta, ne 6 ali 7. Sicer so ga že želeli skrajšati, pa so ugotovili, da bi praktično ustavili razvoj zdravil, ker so pogoji za razvoj zdravila in dokazovanje vseh učinkov tako ostri, da se originatorjem potem to ne bi več izplačalo. Seveda pa to neizbežno vodi v monopole, ker imajo samo velike korporacije denar, da si privoščijo tudi razvoj novih zdravil (tako Krka kot Lek (oz. celoten Sandoz) sta recimo premajhna, imata samo generična zdravila). Skratka, pri softweru računalniških podjetij se naložba v letu ali dveh mogoče lahko pokrije, pri zdravilih pa brez zmanjševanja tveganja in kvalitete definitivno ne. Pa ne podpiram farmacevtskih lobijev, oz. mi gre ta velekapitalistični sistem z velikimi korporacijami precej na živce, tu je pa treba najt nek kompromis in poskrbet, da uporabnik dobi ustrezno varno zdravilo, da so cene primerne in da je na trgu primerna konkurenca, kar je pa pomojem zelo zelo težko.

Kar se pa teh zastonj zadev tiče... Če bi morali kupovati vsak glasbeni CD in podobno, bi to pomenilo, da kupujemo res tisto, kar nam je všeč in kar podpiramo, bi pa imeli potem doma hudo omejen izbor, kaj lahko poslušamo. Ampak piratstvo, ki ne priznava nobenih avtorskih pravic in lastnine, ampak so stvari na voljo brez vednosti avtorja in avtor nima nič od tega, pa vodi v znižanje ravni izdelkov. Če bi bilo potrebno za te izdelke plačati, bi namreč razni Murkoti bolj ali manj odpadli, sedaj se pa lahko financirajo zaradi pojavljanja v člankih in na internetu. Skratka, tudi tu je potrebno najt nek kompromis med tem, da si avtor nekaj zasluži, in pa tem, da lahko vsak posluša, kar želi. To, da postane vse družbena last, je tako, kot da bi imeli v sferi računalniške opreme praktično "komunizem" - vse je od vseh oz. družbeno.

1. Thorr_ (14.05.2009 || 13:34:36)
Kar se tiče nalaganja filmov z interneta pa se tudi lahko ustvari zakonodaja, ki pravi, da npr 6 mesecev po premieri filma v kinodvoranah lahko vsakdo doma za lastno uporabo in brez predvajanja množicam naloži tak film iz interneta...


Ta predlog se mi sploh ne zdi slab, dvomim pa, da bi dejansko rešil vse. Kdor bo hotel bit "in", bo moral vse kupit, ostali pa, ki si tega ne bodo mogli privoščiti, pa pomojem spet ne bodo čakali pol leta, če je sedaj vsak film na piratih prej, kot v kinu. Pa saj trenutna zakonodaja niti ni tako slaba. Jaz imam predvsem občutek, da je pri nas premalo policistov in inšpektorjev ali pa so ti preveč sedeči in premalo hodijo okrog. Če bi bolj pogosto videli policiste na cestah, ne bi vozili tako, kot vozi večina Slovencev. Če bi pogosteje preverjali vinjenost mladoletnikov v lokalih in neupoštevanje kadilskega zakona, bi tudi lokali premislili, če se jim še izplača tvegati in delati mimo zakona. Napisati zakon, ki se ga ne izvaja, in ga potem na dve leti spreminjati, ker ne daje želenih učinkov, je pri nas stalna in precej neučinkovita praksa. Ne dvig kazni, ampak pogostejši policisti na cestah (tudi internetnih) bi Slovence prepričali, da bi se izvajanje v praksi spremenilo. Pa ne želim bolj strogih zakonov ali kake policijske države, ampak samo izvajanje obstoječih, ker bi bilo to za zadovoljstvo državljanov (razen morda mladoletnih oseb, ki pijejo alkohol vsak vikend, in objestnih voznikov) to verjetno precej boljše.

"Na eni strani skušajo omejiti uporabo interneta, na drugi pa je francoski predsednik Sarkozy v svoji predsedniški kampanji uporabljal avtorsko skladbo nekega avtorja, za katero ni plačal avtorskih pravic," je pojasnil Pal.


Temu se pa reče dvoličnost.
JebiVetr
# 14.05.2009 ob 14:10
Ja, meni se raznorazne založbe, dobro plačani mendarodni zvezdniki ne smilijo totalno nič, še več, na kozlanje mi grejo. Tako da, živelo piratstvo... Predlagam da se posebej zaščiti izrecno samo neodvisne/samostojne avtorje in preganja kraja njihovih izdelkov.
necromncr
# 14.05.2009 ob 14:09
Thorr_ - že kdaj slišal za odprto kodo?
Oni_tam
# 14.05.2009 ob 14:08
Tako da je tale stranka kr dobrodošla.
Oni_tam
# 14.05.2009 ob 14:07
EltonJ ravno softwer je DALEČ, DALEČ najbolj precenjen. Programi in programski paketi po par tisoč dolarjev in evrov. Ker imajo neomejene količine supply & demand pravila sploh ne veljajo ampak si kr izmislijo neke cifre in za to tržijo.

600€ pa ti noben normalen človek ne bo dal za Photoshop 3000€ za Mayo, 5000-10.000€ za druge programe. Pa kje si bo to en navaden človek lahko privoščil. Ce bi cene za fizične osebe znižali na 5-10% tega mogoče.

Da o patentih kjer patentirajo vsak k***c od kode sploh ne govorimo.
tina_lj
# 14.05.2009 ob 13:58
aja dejte se še zavzemat za legalizacijo marihuane prosim :D
neo321
# 14.05.2009 ob 13:58
Nekateri se ne zavedajo, da je tudi intelektualna lastnina lastnina! In da je kraja pač kraja, pa naj gre za čokolado v trgovini ali za nek dokument na internetu...
tina_lj
# 14.05.2009 ob 13:58
seveda ne še zdej...k vidm mal več podatkov o njih:)
tina_lj
# 14.05.2009 ob 13:58
Jst se bom včlanla.
EltonJ
# 14.05.2009 ob 13:56
Mnja veseli naj bodo, da se še nekako vse skupaj tolerira, ne pa da izzivajo. Open source DA, piratstvo absolutno ne. Marsikater avtor si zasluži kakšen belič, pa je ponavadi prikrajšan zanj (govorim predvsem o manjših, neodvisnih ustvarjalcih, ki so najbolj na udaru).

Sprenevedanje.

Se pa strinjam s Thorrom glede filmov, software pa absolutno ne.
Goofybp
# 14.05.2009 ob 13:50
Naj se rajši kdo zavzame za pošteno plačilo avtorjem in manj dobička raznim parazitom, ki se obešajo na njihovo delo (npr. SAZAS ipd.).
Thorr_
# 14.05.2009 ob 13:34
Hehe, visokoleteči cilji, samo na žalost popolnoma brez patentov (še) ne gre, ker ljudje nismo tako altruistični, da bi trdo delali cele dneve samo zato, da bi potem kokurenca enostavno zastonj skopirala naše intelektualno delo. Jaz bi vas definitivno podprl, če ne bi bili tako ekstremistično usmerjeni. Dajte se raje preimenovati v kaj bolj racionalnega pa se borite za omejitve trajanja patentov. Npr pri farmacevtih iz 6-7 let na morda 1-2 leti. Potem da mora vsako softwersko podjetje, ki prodaja nek program, po določenem času (npr 1-2 leti) javno izdati izvorno kodo itd itd. To bi bil veliko bolj smiselen in vzdržen cilj, ki bi omogočal podjetjem dobršen zaslužek a bi hkrati poskrbel da podjetja ne bi mogla dušiti razvoja s skrivanjem novih tehnologij.

Kar se tiče nalaganja filmov z interneta pa se tudi lahko ustvari zakonodaja, ki pravi, da npr 6 mesecev po premieri filma v kinodvoranah lahko vsakdo doma za lastno uporabo in brez predvajanja množicam naloži tak film iz interneta...
Kazalo