Cerar je v izjavi za medije po srečanju v Celju pojasnil, da je vodstvo SMC-ja predstavnike stranke iz lokalnih okolij seznanilo s položajem glede obvladovanja prebežniške krize. Foto: SMC/Twitter
Cerar je v izjavi za medije po srečanju v Celju pojasnil, da je vodstvo SMC-ja predstavnike stranke iz lokalnih okolij seznanilo s položajem glede obvladovanja prebežniške krize. Foto: SMC/Twitter
false
Posvet NSi-ja je potekal v treh delovnih skupinah, migrantska kriza, pozicioniranje in kmetijstvo. Foto: NSi/Twitter
Posvet NSi-ja in SMC-ja v Celju
V Celju sta potekala posveta strank SMC in NSi

Na posvetu največje vladne stranke v Celju so poleg njenega predsednika, predsednika vlade Mira Cerarja med drugim sodelovali še podpredsednik stranke in predsednik DZ-ja Milan Brglez, poslanci, ministri, svetniki, predsedniki lokalnih odborov in člani.

Cerar je po srečanju pojasnil, da je vodstvo SMC-ja predstavnike stranke iz lokalnih okolij seznanilo s položajem glede obvladovanja prebežniške krize. Informirali so jih o tem, da Slovenija vseskozi obvladuje migracijski tok, da z njimi ravna humanitarno in da obenem skrbi za varnost slovenskih državljanov. Prav je, da se ljudem ta vprašanja pojasnijo, da se ne bi pojavljali "nepotrebni strahovi, sovražni nastopi ali hujskaštvo", je povedal Cerar.

Cerar je tudi komentiral predlog SDS-a o izvedbi posvetovalnega referenduma glede nastanitve migrantov in dejal, da je predlog strokovno nedorečen, obenem pa je tudi nepotreben, saj vlada razmere obvladuje. Takšno stališče bo tudi predstavil na vrhu stranke in predlagal, da SMC razpisa tega referenduma ne podpre.

Vendar pa to po njegovih besedah ne pomeni, da referendumu nasprotuje. Če bo treba, se lahko v prihodnjih mesecih tudi razpiše, se bo pa premier zavzel, da bo pripravljen strokovno in da bo referendum smiseln.

Slovenija težko sprejema prosilce za azil
Cerar je zagotovil, da bo Slovenija morebiten dogovor glede t. i. kvot sprejela ob upoštevanju integracijskih zmožnosti države. Dokler skozi Slovenijo poteka tolikšen tranzit, po njegovih besedah ne moremo sprejemati kakšnega večjega števila prebežnikov. Morda jih lahko nekaj deset, je pojasnil.

Ko se bodo razmere umirile, pa je Slovenija pripravljena sprejeti tolikšno število ljudi, ki mu bo država lahko zagotovila normalno vključitev v okolje. Kakšno naj bo to število, je po besedah premierja vprašanje za stroko. Strokovni premisleki o tem vprašanju že potekajo, tudi pristojna ministrstva bodo tu podala svoje odgovore, je pojasnil Cerar.

Ni veliko upanja glede dogovora s Turčijo
Predsednik vlade se je dotaknil tudi ponedeljkovega vrha EU-Turčija in poudaril, da si želi dogovora, ki bi pomenil takojšnjo učinkovito akcijo Turčije v smislu preprečevanja iregularnih in ilegalnih tokov prebežnikov v Evropo, boja proti tihotapcem ter preprečevanja ponarejanja dokumentov in manipuliranja z ljudmi.

Upanja, da bo do učinkovitega izvrševanja takšnega dogovora prišlo kmalu, po mnenju Cerarja ni zelo veliko. Zato je tako pomembno, da Slovenija skupaj z drugimi državami balkanske poti uspešno koordinira svoje dejavnosti in da jih stopnjuje v smeri, da "bomo končno zavarovali tudi schengenske meje".

Ob tem je še opozoril, da Grčija ne more sama zaustaviti tako obsežnega toka prebežnikov. Zato bi po njegovih besedah morala sprejeti pomoč EU-ja, obenem pa tudi sama storiti več v smeri izpolnjevanja že sprejetih evropskih dogovorov.

Posvet NSi-ja tudi v Celju
Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je po posvetu stranke v Celju ocenila, da je predlog posvetovalnega referenduma o nastanitvi prebežnikov, ki ga predlaga SDS, nedodelan in ga je treba dograditi. Meni tudi, da politika mora biti sposobna ponuditi sprejemljive rešitve za aktualne družbene probleme, kar ljudje tudi upravičeno pričakujejo.

Po besedah Novakove si NSi želi humanitarno pristopiti do problema migracijske krize, želijo zaščititi otroke, vendar želijo tudi jasno postavitvi neko kvoto beguncev. Slovenija mora vedeti, kakšno število migrantov lahko uspešno oskrbi z ekonomskega, varnostnega in finančnega vidika, je dejala. Za Novakovo je največje število migrantov za sprejem v Sloveniji 5000.

Ocenila je, da aktualna vlada nima jasne migrantske politike, obenem pa ji očitala, da se preveč ukvarja s kadrovanjem v državnih podjetjih.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Posvet NSi-ja in SMC-ja v Celju
V Celju sta potekala posveta strank SMC in NSi