Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 67 glasov Ocenite to novico!
Škof Gregorij Rožman
Rožman je po vojni zbežal iz Slovenije. Foto: RTV SLO
Domobranci na stadionu
Škof Rožman je blagoslovil tiste domobrance, ki so na ljubljanskem stadionu prisegli nemškemu rajhu. Foto: RTV SLO
Anton Drobnič
Drobnič na vnovičnem sojenju pričakuje oprostitev. Foto: RTV SLO
VIDEO
Razveljavitev Rožmanove sodbe

Dodaj v

Sodba proti Rožmanu razveljavljena

Varstvo zakonitosti zahteval že državni tožilec
11. oktober 2007 ob 16:46,
zadnji poseg: 11. oktober 2007 ob 18:43
Ljubljana - MMC RTV SLO/STA

Vrhovno sodišče je razveljavilo pravnomočni sodbi proti Gregoriju Rožmanu in Mihi Kreku ter s tem ugodilo zahtevi ljubljanske nadškofije.

Sodbo proti ljubljanskemu škofu Rožmanu, ki je med 2. svetovno vojno na bežigrajskem stadionu blagoslovil prisego pokorščine nemškemu okupatorju, in Mihi Kreku je vrhovno sodišče vrnilo v vnovično sojenje na okrožno sodišče v Ljubljani.

Vrhovno sodišče je ugotovilo, da je v primeru sojenja škofu Rožmanu prišlo do bistvenih kršitev določb kazenskega postopka glede vprašanj sojenja v nenavzočnosti, pravice do obrambe in ali je bila dana pravna podlaga za to, da je škofu sodilo vojaško sodišče.

Rožman obsojen zaradi sodelovanja z okupatorjem
Rožman je bil na sojenju v odsotnosti leta 1946 zaradi sodelovanja z okupatorjem obsojen na 18 let strogega zapora, na 10-letno izgubo državljanskih pravic in zaplembo vsega premoženja. Vojaško sodišče ga je med drugim obtožilo, da naj bi poslal v službo okupatorja protiljudski del duhovščine, mu dajal direktive in preko njega izvajal protinarodne načrte in akcije v korist okupatorja. V sodbi je zapisano še, da naj bi škof s svojimi izjavami v javnosti in obiski pri predstavnikih italijanskih oblasti podžigal k sodelovanju z okupatorjem, izdaji in zločinom proti narodu.

Varstvo zakonitosti zahteval že državni tožilec
Ljubljanska nadškofija si prizadeva za sodno rehabilitacijo škofa Rožmana in zato je na sodišče vložila zahtevo za varstvo zakontosti. Sicer je takšno zahtevo že leta 1998 vložil nekdanji državni tožilec Anton Drobnič, a ta nikoli ni bila predložena sodišču, saj jo je nova generalna tožilka Zdenka Cerar marca 1999 umaknila.

Drobnič je na današnjo določitev vrhovnega sodišča dejal, da je to dokaz, da pravna država kljub desetletnemu nagajanju politike in ideologije na koncu le pride do prave poti. Po njegovih besedah je sodba škofu Rožmanu ena najbolj sramotnih sodb, saj je v njej veliko protislovij in nekonsistentnosti.

Uran: Razsodba je razbremenitev za Cerkev na Slovenskem
Na razveljavitev sodbe se je odzval ljubljanski nadškof Alojzij Uran, ki meni, da je v sojenju prišlo do številnih pomanjkljivosti. "Šlo je za totalitarno vojaško sodišče, ki je služilo interesom tedanje komunistične oblasti v želji uničiti Cerkev," pravi Uran. Današnja razsodba po njegovem mnenju pomeni razbremenitev ljubljanske nadškofije in Cerkve na Slovenskem po dolgi ideološki vojni, hkrati pa naj bi končno omogočila korektno razjasnitev odnosa, ki ga je imel škof Rožman do okupacijskih sil.

Prijavi napako
Komentarji
Zero-Sen
# 11.10.2007 ob 17:47
Za zlocin proti lastnemu narodu nisi kaznovan.

ONLY in Slovenia!!!

gajšek ti si tako tele...se slepa mis vidi boljse od tebe
Ocelot
# 13.04.2013 ob 09:02
[img]http://www.mladina.si/media/www/sli
ke.ol
d/clanki/200706/rozman_arhiv_display.jpg
[img]
Ocelot
# 13.04.2013 ob 08:57
[img]link[img]
Link = http://www.mladina.si/media/www/slike.ol
d/clanki/200706/rozman_arhiv_display.jpg
joužek
# 01.11.2007 ob 15:07
no pa še nekaj komaj čakam na novo kostnico za vse žrtve povojnih pobojev na pokopališču v Loki, tam bom lahko ponosno prižgal svečo vsem žrtvam, dosedaj sem moral nosit rože v bližnji gozd, nikakor pa me nobeden ne bo nikoli pripravil do tega, da bi se šel poklonit padlim partizanom ali pa da bi šel kdaj na proslavo v Dražgoše (Dražgoše so zakrivili partizani in nosijo vso odgovornost za žrtve i n ostalo škodo)
joužek
# 01.11.2007 ob 14:59
no pri nas v hribih se partizanom reče:navadne komunitične svinje s prascem stanonikom na čelu
Majhin
# 19.10.2007 ob 15:22
Marš, izdajalec!!!
komsomolec
# 14.10.2007 ob 17:25
Cekrev deluje zarotniško, zato klerikalci zastrupljajo lasten narod s patološko kolaborantsko mitomanijo, širijo laži in opravičujejo narodno izdajstvo katerega so sami organizirali in vodili. Vatikan JE KRIV za vse zlo bratomorne vojne in povojnih usmrtitev. Cerkev je EDINI dejavnik v slovenski zgodovini, ki seje RAZDOR in ZLO med Slovenci!
mrhe2003
# 14.10.2007 ob 13:09
@Urban12
Izvrstno napisano, bereš moje misli. In točno to sem že večkrat poudaril ... K sreči ankete kažejo drugačno sliko kot tile komentatorji.
Malo_vesti
# 14.10.2007 ob 00:35
155. komsomolec: Verjetno je to napisal, prej kot se je "komunizem" razvil.
Stalin je v SZ je pobil zelo kratkem času nekaj 10 milijonov, ki mu niso bili všeč.
To kar pa tu nakladaš za RKC , bi se pa štelo v tisoče ne milijone. in to v dva tisoč letni zgodovini.
ANTIJANŠIST
# 13.10.2007 ob 22:08
Dejstvo je, da so mafijci največji verniki. Cel teden dela svinjarije, potem pa se spove, pa je opran grehov.
komsomolec
# 13.10.2007 ob 21:38
Veliko pa pove tudi izjava znanega cerkvenega zgodovinarja Karla Heinza Deschnerja: »Po intenzivnem raziskovanju zgodovine krščanstva v antiki, srednjem veku in novejšem času, še posebej v 20. stoletju, ne poznam nobene organizacije na svetu, ki bi se obdržala tako dolgo in neprekinjeno in bi bila tako strahotno obremenjena z zločini kot je Rimskokatoliška cerkev.« Vir: Karl Heinz Deschner, Die beledigte Kirche, s.42.
ANTIJANŠIST
# 13.10.2007 ob 20:51
NAJBOLJŠE DA ULICE POIMENUJEMO PO HITLERJU, KER JE BIL PRVOBOREC PROTI KOMUNIZMU
komsomolec
# 12.10.2007 ob 23:42
Klerikalni obrekovalci zopet pretiravajo z abotnini nebulozami...
urban12
# 12.10.2007 ob 22:45
FDV aktivisti so s svojimi komentarji zopet odlično opravili svoje poslanstvo. Njihov skupni zagon razbija nekaj komentatorjev, ki so sposobni samostojnega razmišljanja, vendar še niso sprevideli, da nima smisla tukaj polemizirati.

Lahko bi naštel nekaj zgodovinskih dejstev, katerih sicer nisem izvedel iz prve roke, a obstajajo prepričljivi dokazi zanje in so si konsistentni med seboj. Lahko bi napisal nekaj zgodb svojih prednikov iz partizanskih ali domobranskih vrst. Vendar nima smisla. Nima smisla polemizirati s takimi sogovorniki.

Še dobro, da se v realnem življenju le redko naleti na tako primitivne ljudi, kot je večina komentatorjev tukaj.
rtt
# 12.10.2007 ob 17:24
Sistem - socializem - je nekaj cesar clovestvo se ni sposobno, zato so tudi taksne variante kot je bil nas socializem-komunizem propadle.
Pokvarili so ga grabezljivi ljudje, ki so zeleli vec in se niso uspeli izenaciti v druzbi, kjer bi veljalo pravilo hirarhije po npr. vzgledu mravelj, ki delajo vse za isti cilj prezivetje celotnega mravljisca ne glede na osebno zrtev.
Ceprav to kar smo imeli mi, je za vecino ljudi sistem, kjer ljudje kljub pomanjkanju marsicega in kljub omejenim pravicam zivijo bolje in predvsem dokaj enakopravno in zaradi tega si vracilo taksnega rezima v mili obliki ljudje v bistvu zelijo. Bilo je boljse vzdusje med ljudmi, vec pristnih prijateljskih stikov, ljudje so si vec pomagali itd....
Clovestvo pa bo lahko naredilo korak naprej v druzbenih ureditvah komaj ko bo "dzorelo", ko se bo prenehalo gnanje za materialnimi dobrinami in ti ne bo tezko dati sosedu polovico kruha, ce ga bos pravkar spekel ti, saj bos vedel, da ga bos dobil ob naslednji priloznosti nazaj.
Do takrat pa "zivela demokracija in kapitalizem" kjer ni sposotovanja do zivih in tudi ne do mrtvih, ki imajo (pre)malo premozenja. Denar pa je sveta vladar.

Vprasanje je le ali bo clovestvo kdaj doseglo stopnjo razvoja, ko bo spsobno skupaj slediti istemu cilju, brez kopicenja materialnih dobrin ali se bo prej unicilo.

Kot je zapel sanjac J.L. v pesmi Imagine ;

Imagine there's no Heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people
Living for today

Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace

You may say that I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will be as one

Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people
Sharing all the world

You may say that I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will live as one
Maz
# 12.10.2007 ob 15:08
Tako je pinokioc. Le da potem ne razumem zakaj so bile vse komunistične dežele v Evropi lačne, zadolžene, nerazvite in ustrahovane z vojsko? Ker se vse komunistične pravljice začnejo: "Nekoč bo...." Pa ni bilo. Ker je bilo vse od začetka zlagano, montirano, nerealno... Če se ne motim smo vsi za, da tega sistema nimamo več nad sabo... se motim? Bi ga kdo rad nazaj?

Sistem je propadel, le še zgodovino, katero je učil 60 let, je treba očistit rdeče barve, pa bomo tudi slovenci živeli v spravi.
princ
# 12.10.2007 ob 15:08
eni še vedno mislijo da če greš k spovedi ti je vse oproščeno. za take je vsaka kazen premila.
mar bomo sedaj vse obsodbe za nazaj oprostili in bili mi ki o tem nič ne vemo najbolj pametni? kaj če bi oprostili tudi hitlerja
pinokioc
# 12.10.2007 ob 14:20
Aja, Tilenson in prijatelji, zakaj pa so "izbrali" med dvema opcijama naciste? Si se kdaj vprašal? Nacisti bi jim pustili premoženje v zameno za izdajstvo, za komuniste so se pa bali da jim bodo vse pobrali. Kaj misliš da je bolj moralna (Cerkev se smatra kot moralna ustanova) rešitev? Ta, ki predvideva razdelitev enormnih količin premoženja med večinoma lačno prebivalstvo, ali blagoslov Slovencev in novih "lastnikov" s pretvezo o lepšem jutri? Sram vas je lahko in vas tudi bo!
pinokioc
# 12.10.2007 ob 13:55
ne mi očitati stavka "Cerkev, org. z velikim premoženjem", ker dejansko to je. Karitas pa je podjetje, ki dobiva denar od ljudi, sebi izplačuje plače za zaposlene, in to smatrajo kot pomoč. Ne! Pomoč pride od ljudi, ki ne dobijo v zameno nič!
pinokioc
# 12.10.2007 ob 13:52
Tilenson, Tilenson.. Ti se sigurno nisi postavil v kakršnokoli kožo, ker se ne moreš. Tudi mi se ne moremo. To si slišal in tudi mi ti lahko očitamo spranost možganov (ponavadi od staršev, ni pa nujno!), kakor ti (vi) nam. Nisi videl, zato ne govori. Vidim pa Cerkev, organizacijo z velikim premoženjem, ki se v nasprotju z ustavo (in razumom) vtika v državne zadeve. Cerkev po II. sv. vojni ni bila izgnana in imela je svoj prostor, kjer je lahko delovala (če se ni vtikala v posle države!!!).
Če bi se vtikala, bi jo iztrebili. Tisti, ki so se vtikali tja kamor se niso smeli, so pušili.
milbos
# 12.10.2007 ob 13:40
tilenson, kaj imajo komunisti veze s prisego domobrancev okupatorju? Kaj niso bili črnčki sposobni organizirat boja proti komunistom in hkrati proti okupatorju?
Kolikorkoli so komunisti (to ne enačim s partizani, da ne bo pomote) gnili, so domobranci še bolj, sploh pa tisti, ki sodelovanje z okupatorjem opravičujete s pojavom komunizma.
ASTA12
# 12.10.2007 ob 13:25
Demon,se strinjam s tabo.To bando je treba zatret!
Maz
# 12.10.2007 ob 13:01
tilenson: se strinjam. Pa še vedno se bodo našle Marjetke, ki me bodo pošiljale v šesti razred osnovne šole, učit se "resnične zgodovine". Saj pravim. Niso prišli dlje od zgodbic o psu, ki je rešil Tita...

Marjetka: mimogrede - moja osnovna šola se je imenovala "Josip Broz Tito". Zelo nevtralno ne? Seveda se komunisti niso nikoli borili proti zahodnim zaveznikom. Za hladno vojno pa ni nobeden slišal, pa berlinski zid...
aco77
# 12.10.2007 ob 12:49
nob je biu prvi resni odpor slovencev proti okupatorju,seveda je bilo veliko partizanov kumonistov ampak niso bili vsi.domobranci so ščitili interes cerkve.ne razumem zakaj hočejo zdej tega rozmana oprati krivde-kako je mogoče da edino on ni imeu kao nubene druge možnosti kot da sodeluje z okupatorjem,kako to da v mariboru ali v gorici tega ni bilo,kako je mogoče da so bile vaške straže samo v ljublajnski okolici???? ko pa sm slišu da je drobnič izjavu da je bilo njegovo sodelovanje taktično se mi je želodec obrnu-kaj a pol je biu tajni agent al kaj-je čaku da pride pravi trenutek in da reši slovenski narod??? kako ima cerkev sploh kej očitati komunistom-oni so se vsaj borili proti požigalcem slovenskih domov.če že optožujete montirane procese in po vojne poboje ( jih načeloma ne podpiram) bi si lahko za vzgled vzeli malo zahodne države-FRANCIJA je pobila svoje izdajlce in nubedn ne odgovarja zato-kar je pravilno,ITALIJA je svojega voditelja ubila,pa da ne bom preveč nakladu enako so storili NIZOZEMCI,BELGIJCI,SKANDINAVSKE DRŽAVE....
tilenson
# 12.10.2007 ob 12:48
Kdor ima nacizem za največji zločin proti človeštvu, se žal moti. To je bil komunizem. Primerjajte številke pobojev. 6 mio judov je kapljica v morje proti več kot 100 mio pobitih v Sovjetski zvezi samo v Stalinovem času ...

Tisti, ki so v času vojne dovolj prodorno mislili, so to že takrat opazili. Seveda čisto konkretno, ko so partizani (pod vodstvom komunistov, ki so uzurpirali NOB) začeli pobijati nedolžne Slovence (berite Črne bukve). Tako da je po mojem mnenju popolnoma možno in legitimno, da se je odločitev najprej za boj proti komunizmu, ki se je na tujem že izkazal za velik "krvodajalski" sistem, kot za boj proti okupatorju, pri mnogih ljudeh kazala kot najboljša možnost v situaciji, ko si ujet med dvema ognjema. Dejte se vsaj poskušat postavit v vlogo, v katero so bili postavljeni Slovenci takrat!

A mislite, da je folk komaj čakal, da bodo prišli eni Nemci, ki se jim bodo lahko udinjali, al kaj? Pa ne bi rekel, če bi se izkazalo, da je bila njihova odločitev napačna in da so komunisti res hoteli dobro našemu narodu! Ampak na žalost ni bilo tko! Pobijanje nedolžnih po vojni, tudi tistih, ki niso bili domobranci, pa psihološko mučenje otrok domobrancev potem, ko so jim že pobili starše (te dni je prišel ven dokumentarec Otroci s Petričkega), da ne omenjamo, da slovenski komunisti niso imeli nobenega zadržka prodajati nas Hrvatom in Srbom (primorska meja je bila "darovana", ker je bilo Kardelju čisto vseeno, na kateri reki je meja, in se je zmotil, ko so delali razmejitve; vsiljevanje srbohrvaščine v šole in v življenje; Koroška je bila darovana v zameno za domobranske ujetnike, ki so se vrnili - v Teharje in drugam ...).

V glavnem, kdor meni, da je komunistom šlo kaj bolj za slovenski narod kot okupatorju, naj si še mal prebere neodvisnega zgodovinopisja. A ni zanimivo, da še vedno tupimo eno in isto, kot so 50 let predavali v šoli komunisti kot "zgodovinsko resnico", ko pa vendar danes ugotavljamo, da je bilo toliko dejstev prikritih in prirejenih?

Ma dejmo se mal osvobodit komunistične interpretacije zgodovine, no ...
erra
# 12.10.2007 ob 12:26
Sploh ne vem zakaj zmeraj nekateri delajo tako veliko politiko iz dogodkov pred 60 ali več leti.
Lep primer je Francija katera je po vojni pač usmrtila na takšen ali drugačen način večino sodelavcev z okupatorjem.Pa se po tolikih letih nihče ne sprašuje ter postavlja spomenikov tem ljudem.So sami izbrali stran, niso pravilno izbrali in so izgubili.Posledice so pač v tistem času bile jasne.In da smo Slovenci tako malo zavedni kar boli saj ne vem kako smo lahko edini ki postavljamo spomenike okupatorju ali njegovim sodelavcem.TO JE ŽE BOLNO.Itak pa vsi vemo da je večna katoliške cerkve bila na strani okupatorja ali vsaj simpatizer.
DamonDash
# 12.10.2007 ob 11:38
mrhe2003 a ko o Hitlerju govorim(o) moram(o) tudi paziti a moram(o) reči: "ja on ni bil dober človek". a več pa ne smem(o) rečti?

lol
Marjetka_
# 12.10.2007 ob 11:26
Maz, a veš, da se samo zapletaš...dvakrat ne poveš isto....Mislim, da je wikipedija preveč slab vir, da bi lahko z njim utemeljeval splošno razgledanost. Sklepam tudi, da si prebral Đilasovo knjigo...ampak js bi ti priporočala, da zraven uporabljaš še malo zdrave pameti. Res ne bi rekla, da so se borili proti zahodnim zaveznikom,..če bi se, ne bi od njih dobivali pomoči, še danes nam priznavajo zahvale zato, ker smo rešili razne ameriške in angleške padalce,...in tudi če bi se borili, a misliš, da churchill in ostali ne bi tega sprevideli? Pejt v 6. razred današnje devetletke pa se še enkrat začni učit zgodovino. Res ti postane slabo, k vidiš, da še danes obstaja neke vrste neonacizma...
Ladko Gajšek
# 12.10.2007 ob 11:00
Pravična razsodba je razbremenitev za Cerkev in narod na Slovenskem

Ljubljanska nadškofija si prizadeva za sodno rehabilitacijo škofa dr. Gregorija Rožmana in je zato na sodišče vložila zahtevo za varstvo zakontosti - takšno zahtevo je že leta 1998 vložil nekdanji generalni državni tožilec Anton Drobnič, a ni bila predložena sodišču, saj jo je nova generalna tožilka Zdenka Cerar marca po svoje 1999 umaknila.

Na razveljavitev sodbe se je odzval ljubljanski nadškof in metropolit Alojzij Uran, ki upravičeno o predhodniku meni, da je v sojenju prišlo do številnih pomanjkljivosti: »Šlo je za totalitarno vojaško sodišče, ki je služilo interesom tedanje komunistične oblasti v želji uničiti Cerkev.« Ker gre z razveljavitev krivične sodbe, ne pa nekakšne sodne pomote ali zmote, je prav, da je razveljavitev podana razglašeno javno. Obenem za ljubljanskega nadškofa in metropolita Alojzija Urana končno sodna nova razsodba pomeni tudi razbremenitev ljubljanske nadškofije in Cerkve na Slovenskem po dolgi ideološki vojni, ko bi naj še končno omogočila korektno razjasnitev odnosa, ki ga je imel ljubljanski medvojni škof dr. Gregorij Rožman do okupacijskih sil.

Nekdanji generalni državni tožilec Anton Drobnič je na določitev vrhovnega sodišča pripomnil, da je to dokaz, da pravna država kljub desetletnemu nagajanju politike in ideologije na koncu le pride do prave poti, saj je po njegovih besedah tudi sodba škofu dr. Gregoriju Rožmanu ena najbolj sramotnih sodb, namreč v njej je pravno in logično nevzdržnih veliko protislovij in nekonsistentnosti.

Vladimir Gajšek
Maz
# 12.10.2007 ob 10:37
Bgt in Marjetka: Res je in ponosen sem na to, da se je pri nas NOB JASNO opredelila proti okupatorju. Vendar ne smemo pozabit, da je bilo v tej organizaciji več strank - med njimi tudi Ljudska in Krščanska, ki sta imeli enake vrednote in cilje. Torej zakaj bi se zavedni slovenci kar naenkrat odločili sodelovati z okupatorjem? In tukaj ne gre samo za cerkev ampak tudi ostale stranke. Domobranstvo je bilo ustanovljeno šele sptembra 1943, par mesecev po podpisu Dolomitske izjave, ki je vsem ostalim strankam, razen KP, preprečila delovanje oz. njihovo delovanje označila za protiljudsko. Komunisti so si sami - politično - ustvarili državljansko vojno, ker če bi bila Slovensko domobranstvo kakšna posebna ideologija, zakaj ni nastala že prej? Zakaj šele konec leta 1943, ko je že cel svet vedel, da bo Hitler vojno izgubil? (Celo Nemčija je to vedela - organizacija Bela vrtnica)

Marjetka in mojih besed ne obračaj: nisem podpornik nacizma in nisem govoril o tem, da Hitler ni pobijal drugače mislečih. Vendar je Nemčija dejanje priznala in ga obsodila. Vprašanje pa je zakaj je KP pobijala drugače misleče, če so k NOB pristopile vse tedanje stranke? in kdaj bo to priznala in obsodila?

Bgt: Partizanov jaz niti ne obsojam, teh fantov, ki so bili zavedeni v boj za revolucijo. Kaj pa so oni vedeli? To kar jim je KP povedala! Dajte malce logično premisliti... Tole piše na Wikipediji o Kardelju:

Propagiral je boj proti zahodnim demokracijam, fašistični Italiji, nacistični Nemčiji. Po podpisu pakta med Stalinom in Hitlerjem o nenapadanju, je kot sekretar KPS skupaj s Titom opustil obtožbe proti fašizmu in nacizmu ter se usmeril v boj proti kapitalizmu, imperializmu, Franciji, Veliki Britaniji in ZDA. Po napadu Nemčije in njenih zaveznikov na Jugoslavijo, 6. aprila1941, se skupaj s Titom, po naročilu iz Moskve ni želel opredeliti o okupaciji Jugoslavije. 27. aprila 1941 je bil eden od pobudnikov ustanovitve Protiimperialistične fronte. Po napadu na Sovjetsko zvezo je pozval k oboroženemu odporu proti okupatorju in predstavnikom drugih slovenskih političnih strank. Protiimperialistično fronto so preimenovali v Osvobodilno fronto.

Kako si lahko zatiskaš oči pred tem, da se je KP ves čas boril proti zaveznikom - imperialistom.
hubert69
# 12.10.2007 ob 10:12
@mrhe2003: Res je, nivo sporazumevanja v današnji družbi (odraz katerega so komentarji, ki jih beremo tukaj) je objokovanja vreden, toda kaj je bolj nujno? Vihat nos nad ljudmi, ki so jim čustva zameglila razum ali pokazat s premišljenimi besedami na bistvo zadeve?
mrhe2003
# 12.10.2007 ob 09:52
134. hubert69 (12.10.2007 || 09:40:02)
Vem, da govorimo o občutljivih zadevah, samo vseeno bi smisel za "normalno-moralno" še vedno moral obstajati. Strinjam se s tvojo izjavo, vendar sem mnenja, da se ljudje lahko brzdamo in povemo svoje mnenje v tonu, ki ni žaljiv in napadalen ... Lepa beseda vedno lepo mesto najde ... Mogoče zveni preveč rožnato, ampak vseeno.
japanac
# 12.10.2007 ob 09:42
"Prisegam pri Vsemogočnemu Bogu, da bom zvest, hraber in svojim nadrejenim pokoren, da bom v skupnem boju z nemško oboroženo silo, stoječo pod poveljstvom vodje velike Nemčije, SS četami in policijo, proti banditom in komunizmu kakor tudi njegovim zaveznikom svoje dolžnosti vestno izpolnjeval za svojo slovensko domovino kot del svobodne Evrope. Za ta boj sem pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje. Tako mi Bog pomagaj"
DOBRO PREBERITE IN PREMISLITE!!!
1.Prisegam pri vsemogočnem bogu(Torej ne slovenskemu narodu)
2.Pod poveljstvom vodje velike Nemčije in SS četami in policijo(Torej ne pod slovenskim poveljstvom)
3.Proti banditom in komunistom(Torej proti Slovencem)
4.Za svojo slovensko domovino kot del svobodne evrope(slovensko???? Del svobodne evrope????)
5,Tako mi bog pomagaj(Amen)
In te besede je škof Rožman blagoslavljaj in škropil z blaženo vodo!
Sram me je in še enkrat sram v kakšni državi živim,da fanatični zakrknjeni ljudje 62 let po koncu vojne še vedno nato prisegajo in nam vsiljujejo klerofašistično miselnost.
hubert69
# 12.10.2007 ob 09:40
Draga mrhe2003, obstajamo ljudje, ki vidimo globlje od površinske semantike in formalnosti, ki v zadnjem času postajata orodje za uveljavljanje ciljev, povsem skreganih z zgodovinskimi dejstvi in v korist le peščici posameznikov, ki si želijo politično moč, namesto da bi pošteno priznali napake svojih prednikov. Govoriti o kolaboraciji z izrazi kot so "izbira manjšega zla", "zavednost", "dobronamernost" in "poprava krivic" je takšna svinjarija, da se bi vsakemu poštenemu Slovencu (ne glede na politično pripadnost in morebitno čustveno vpletenost) moral obračati želodec. To da se mnogim ne, je dokaz, da so prej omenjeni posamezniki dosegli svoje.
Marjetka_
# 12.10.2007 ob 09:38
DOMOBRANCI SE NISO NIKOLI BORIL ZA DOMOVINO! Zakaj so pa potem pobijal in izdajal lastne ljudi? Veliko manj žrtevi bi bilo, če ne bi slovenci(namenoma z malo), ki so takrat sodelovali z okupatorjem, s prstom kazali na soseda, ta je pa partizan,...in potem so prišli Nemci, ter hop..v taborišče ali pa pod strele..Ja, ja ...z njihovo pomočjo je bilo veliko več žrtev med našim narodom,...Kaj pa organizacija črna roka? Klali so, natikali ljudi na kole...
Marjetka_
# 12.10.2007 ob 09:32
Maz, ti si padu na glavo..a mogoče nacisti niso pobijal drugače mislečih??? Kaj pa noč dolgih nožev daljnega leta 1933, a? Da pa ne omenjam potem krvavih morij judov, slovanov, koncentracijskih taborišč,..Hitler je odstranu vsakega, k bi mu poskušal spodnesti oblast. Kar se pa tiče tvojega t.i. vsiljevanja oblasti po ruskem vzoru... Po koncu vojne so vladale kaotične razmere...in je čisto prav, da nastopi oblast, ki vodi državo s trdo roko, ker drugače ne moreš spraviti v red par milijonov ljudi, haloooooo!! Aja,pa btw...kaj pa misliš, da bi Nemci naredili če bi zmagali,...najprej bi pobili sodrgo tvoje vrste, zato, ker so se zavedali, da enkrat kolaborant, vedno kolaborant,....no, potem bi pa ''zasužnjili'' vse ostale, tako, da bi mi zdajle vsi lepo govorili nemško in se klanjali starogermanskim bogovom. Kaka cerkev pa krščanstvo...to je samo krinka pod katero so se borili domobranci. Nemci so jo navidezno priznavali, ker tako vplivne institucije ne moreš imeti za sovražnika, drugače je pa Himmler hodu še po Mongoliji, tut na Krnskem gradu je iskal germanske korenine,..vsi nastopi naci stranke imajo starogermanske značilnosti(ogenj, to, da je Hitler vedno stal nekje na balkonu, oknu,...) Maz, get real...
mrhe2003
# 12.10.2007 ob 09:09
Vsem pametnim, ki še vedno ne razumejo moje poante sporočam, da je bistvo mojega pisanja v tem, da naj izbirajo besede, ko govorijo o mrtvih ljudeh, česar ne more nihče opravičevati z domovinskimi čustvmi, saj je vulgarna slovenščina ravno tako žalitev simbola naše domovine. Hkrati pa je izbor besed in besedni zaklad stav človekove kulture, ki bi bila lahko na forumih na malo višjem nivoju, saj lahko diskutiramo v mejah normale. V tem primeru pa je bolje biti tiho in ne izraziti svojega mnenja, ker ti lahko nekdo zaželi tudi smrti, česa takega pa si mi ni potrebno privoščiti. In še enkrat povem, da ne želim pametovati s slovenskim jezikom, ampak želim le diskusije na malo bolj primerni ravni. Vse bi se lahko pogovorili na dostojen in prijazen način, kar pa v Sloveniji že nekaj časa ni možno. Na mojo veliko žalost.
Pa še replika na enega izmed komentarjev: Nekdo me je proglasil za izdajalca in me napodil s foruma. Najprej bi rad izvedel na podlagi česa sem izdajalec? Nikjer nisem izrazil svojega mnenja o tem primeru. Moja družina pa je bila partizanska ... Res ne vem, kdo je zdaj izdajalec. Sem izdajalec, ker nisem na vulgaren način obsodil razsodbe sodišča? Sem zato izdajalec? In zakaj bi moral zapustiti forum? Ker se ne strinjam s povedmi, kakršne so bile izražene? Roko na srce, meni se to ne zdi normalno: "Edina napaka pri njegovem sojenju je bila ta, da mu niso s tankom čez debilno glavo zapeljal. " Pa lahko vi še vedno pišete o pravici izbiranja besed ...
aco77
# 12.10.2007 ob 09:01
kera sramota-politiki se prodajajo za glasove zaslepljenih vernikov,RKC dela za vatikan in ne za našo slovenijo-če bi blo drugače bi plačali davek RS.če že govorijo o ponovnem sojenju-naj pol ponovijo vsa sojenja v dobi inkvizicije-pa naj se cerkev mal upraša kako je dobila vso to premoženje-duhovniki zihr niso delali da bi zaslužili to bogastvo!pa kolkr jst vem v orginalni bibliji piše da cerkev ne sme biti bogata,da se ne sme umešavati v politiko,nikjer ni pisalo da mora obstajt papež kot posrednik boga na zemlji,da nubenga ne sme prisiliti v krščansko vero,da ne sme se ubijati v imenu boga... zanimivo da to vse počne RKC.papež leži v zlatu,a vsako nedeljo neki pametuje o revščini,pa da bi RKC pou svojga dnarja dal za revne...bi blo vse drugač.oni so zadnji ki lahka govorijo pošenosti.skozi stoletja strašijo ljudi o nekem peklu samo da lahko manipulirajo z ljudmi-poglejte ta film pa vam bo jasn mal- ZEITGEIST
japanac
# 12.10.2007 ob 08:57
Ko poslušam te stare zakrknjene domobrance z Drobničem na čelu,ko pred kamero izjavi,da je bilo sodelovanje z okupatorjem potreba in celo nuja,me je sram,da sem Slovenec.Isto je z predstavniki RKC,recino nadškof Perko,ki se je penil in tresel pred kamerami,ko je govoril,da je bil boj proti okupatorju sramota.
Ne vem,če je še kakšna država v Evropi,ki je bila okupirana,pa sedaj razveljavlja sodbe kolaborantom in kopala po gozdovih.Zgodovinsko je nedvoumno dokazano,da je škof Rožman sodeloval najprej z italijansko,potem pa z nemško oblastjo,blagoslavljal domobransko vojsko tik pred koncem vojne,ki so zvesto prisegali pred generalom SS,da se bodo borili za cerkveno Slovenijo in proti največjemu satanu v podobi partizanov in komunistov.In sedaj stari domobranski prdeci s pomočjo raznih zgodovinarjev na čelu z Jožetom Dežmanom in RKC skušajo minimalizirat takratna dejanja.Ne vem in strah me je,kam nas to pelje.Upam pa,da ljudje temu ne bodo nasedli....
urkeman
# 12.10.2007 ob 08:45
vsekakor se pridružujem mnenju DREADLORDA. ....Bom pa ponovil še nekaj, o čemer sem že pisal. NDH, ki je bila lutka v rokah Hitlerja s Pavelićem in katoliškim škofom Stepincem, na čelu je v času druge svetovne vojne pobila preko 700.000 srbov, židov in ciganov. V Sloveniji ni bilo nič drugače, samo da je bilo malo bolj prikrito, ker so žrtve odpeljali na tuje, hrvati pa so to delali na Rabu in predvsem Jasenovcu.
V križarskih vojnah so bili v imenu pokatoličevanja proti konstantinoplu poslani križarji, ki so bili tatovi, kriminalci, vojaki, posiljevalci, itd......na svoji poti so pobili veliko nedolžnega prebivalstva....v imenu vere. Ker ljudem pač niso dali izbire, tako kot so jo vedno dali turki.
Na koncu koncev je zaradi katoliške vere uničen rimski imperij, ki je bil tako razvit, kot je bila evropa nato šele v 17. stoletju. Da ne omenjam južne amerike, kjer so bila ljudstva veliko bolj napredna, kot takratna evropska, pa so jih španci v imenu katolištva uspeli iztrebiti in vsiliti svojo vero. Da ne naštevam naprej.......da ne omenjam groznih mučenj t.i. čarovnic in čarovnikov v srednjem veku, ko so jim pulili nohte, žgali na grmadah, rezali ude, itd...to je bilo njihovo orodje za pridobivanje nadzora nad ljudstvom...POD PRETVEZO VERE.
Zdaj še pedofilija....itd.
Kaj še, bi dragi verniki radi, da se zgodi, da se prepričate, da verujete v nekaj, kar je bilo skozi stoletja močno orodje za manipulacijo in izkoriščanje ubogega prebivalstva.
liberalc
# 12.10.2007 ob 08:26
Ah. Če se je Cerkev opravičila Galileu 1992 lahko tudi "bogi" Rožman malo počaka na bolj pravično sojenje.
DREADLORD
# 12.10.2007 ob 08:01
dragi slovenci, s tem dejanjem smo dokazali svoj idiotizem, dokazali smo da ne bodo tujci tisti, ki nas bodo uničili, ampak da smo sami tisti ki podpisujemo svoje izginotje kot narod. Kako drugače razumeti dejanje RKC po zahtevi za oprostitev narodnega izdajalca, domobranskega ideologa in vse kaj drugega kot Slovenca škofa Rožmana. kako drugače razumeti dejanje sodstva, ki v neki državi poveličuje eno najbolj zavrženih dejanj - izdajstvo le-tega. V imenu neke ideologije so izdajali narod, izdajali so lastne sodržavljane ter jih pobijali. Rožman je pri temu temeljito sodeloval skupaj z Rupnikom. In zdaj bodo ti na piedestalu.
In zdaj poglejmo puritanizem svoje vrste s klerikalnim podtonom: v luči tega dejanja
- ti isti ljudje pričakujejo od nas Slovencev lojalnost narodu
- ti isti ljudje pričakujejo od nas Slovencev patriotska čustva
- ti isti ljudje pričakujejo od nas Slovencev služenje domovini
S to oprostilno sodbo, ki so jo dosegli so postavili celoten patriotizem naroda, kolikor malo ga ostaja v nič, ker očitno je da bodo izdajalci in služabniki tujcem imeli vedno večjo veljavo kot pravi patrioti. Dvojna morala.
Za Rožmana pa itak velja reklo. Servant in Heaven, King in Hell. In verjetno se po veri, ki ji je tako zvesto služil prav lepo cvre.
apn6
# 12.10.2007 ob 07:52
Med vojno so se zavedni Slovenci združili v boju proti okupatorju.
Cerkev pa je imela priložnost pokazat svojo visoko moralno držo, ki jo rada pridiga, in je seveda ponovno pokazala svoj pravi obraz, namreč sledenje lastnim interesom in hlapčevstvo, tudi izdajalcem domobrancem in tujim morilcem.
Strah me je za lastne otroke, ki jim bodo skušali zdajšnji cerkveni oblastniki prati možgane.
bgt
# 12.10.2007 ob 04:30
Maz - ti nimaš pojma o zgodovini tistega časa oziroma bolje povedano, veš to, kar hočeš vedeti. Serješ ga z nekimi pakti in ne vem čim. A ti veš, kaj so se Angleži menili s Hitlerjem? Churchill? Američani? Se pravi, da so kar vsi, cel svet kolaborirali s Hitlerjem? Resnica je seveda drugačna, ampak tvoja domobranska zavest je pač ne more sprejeti. Ko so narodi sveta videli, kaj v resnici gre pri nacizmu, se je začel odpor. Pri nas je to bil NOB, ki je bil vedno, od same ideje, začetka, do konca - JASNO proti okupatorju.

"ki morijo zavedne Slovence ki skušajo izven rdeče ideologije organizirati boj proti okupatorju"
Idiot, halo zbudi se"... domobranci da so organizirali boj proti okupatorju? Lejte, veliko stvari se da gledati tako ali drugače, ampak kdor trdi, da so domobranci organizirali boj proti Nemcem in Italijanom je zrel za umobolnico.

Ribičič... če hoče kdo Ribičiču soditi (torej če so dokazi) - be my guest! Če je kriv za povojne poboje, naj bo obsojen. Prav tako vsi ostali, ki so krivi za to. Te obsodbe ne bodo prav v ničemer zmanjševale pomembnosti NOB-ja in prav v ničemer zmanjšale sramote domobranske izdaje naroda. Sem pa vsekakor zato, da je pravici zadoščeno, kdor je poboje ukazal, naj bo obsojen.

Domobrancev jaz niti ne obsojam, teh fantov, ki so bili zavedeni v boj proti lastnemu narodu. Kaj pa so oni vedeli? To kar jim je Cerkev povedala! Dajte malce logično premisliti... kako so se vendar ti fantje zbrali? Kdo jih je nagovoril za kolaboriranje z okupatorjem? Ti, ki so jim pridigali vsako nedeljo pri maši seveda! Ja, res je, da so domobranci prebrali tisto prisego... ampak jaz jih vseeno ne krivim za to. Tisto prisego so dobili v roke tik pred zdajci. Krivim pa seveda za to slovensko Cerkev in škofa Rožmana. On je pa vsekakor to videl veliiiiko pred tem in se očitno z njo strinjal. Namesto, da bi dosegli spravo na nek normalen način, torej da se uboge domobranske zavedene fante poskuša razumeti in obsoditi tiste, ki so jih v to napeljali, sedaj nova oblast skuša tudi te nagnusne organizatorje izdaje narode oprati krivde. Kako za vraga se lahko to imenuje sprava? A ste vi normalni?! Povsod po Evropi imaš protiokupatorski boj in pa kolaboracijo. Slednja je povsod našla pravo mesto - v gnoju. Samo pri nas očitno ni bilo kolaboracije z naciji. Sramota.

Ti, ki so slovenske fante potisnili v roke okupatorju, morajo biti javno označeni za izdajalce in jih mora kot take sprejeti vsak slovenski državljan. Konec koncev v prisegi, ki so jo ravno ti ljudje odobrili, lepo piše, da se bodo borili tudi proti vsem zaveznikom komunistov torej zahodnim zaveznikom. Ne vem, kako si lahko zatiskate oči pred tem.
mynick
# 12.10.2007 ob 04:04
Rozmanova nedolznost
kalky
# 12.10.2007 ob 04:00
ma naj gre ta profašistična vlada lepo rakom žvižgat in naj s sabo vzame vse svoje nameščence po tožilstvu, skupaj z antonom drobničem na čelu!

namesto, da bi pokazali kej karakterja in se zoperstavili hrvaški nadutosti in zgolj vzeli tisto, kar nam pripada in že končno uredili problem meje, se je treba raje ubadat s tem, da se RKC-ju podarja slovensko grudo, denar, njihove zločince povzdiguje v narodne heroje ipd.
edini duhovniki, ki so se resnično zavzemali za slovenstvo, ki so se odkrito borili za slovenstvo in proti nacifašizmu, so bili Primorci. slava jim.
Vstala Primorska

Smrt fašizmu, svoboda narodu!

p.s.: volitve bodo kmalu.... in desničarji boste (od)leteli! že štejemo dneve...
mynick
# 12.10.2007 ob 03:59
Rožman je bil na sojenju v odsotnosti leta 1946 zaradi sodelovanja z okupatorjem obsojen na 18 let strogega zapora, na 10-letno izgubo državljanskih pravic in zaplembo vsega premoženja.

No mene pa zanima sedaj kdo je v primeru razveljavitve obsodbe upravicen do njegovega premozenja?Pa ne da zopet cerkev ?

Btw obsojen je bil na 18 mesecev in ne 18 let tako kot pise zgoraj
komsomolec
# 12.10.2007 ob 03:01
Klerikalci ponovno izvajajo seanse KULTA SMRTI!
hawkeyep
# 12.10.2007 ob 01:30
Vse tole ne bo pomagalo narodni spravi, kaj šele naši poti in mestu v Evropi. Pokopljimo že mrtve no, zaudarjajo, krokarji krožijo in od teh prepirov nihče nič nima. Nehajmo digat prah in pritisk. Kazen nas je vse doletela, kot narod,kot etnično in versko skupnost. Vsak od nas pozna le del resnice, kar jaz imenujem subjektivna resnica. Absolutno resnico pozna le On in mi, ki si jemljemo pravico soditi, delamo največjo apako, pa tudi največji greh.

Kdo ima kaj od tega, pa če poimenujejo Brniško letališče po Rožmanu, Natlačenu, Ribičiču ali Kardelju? Tistih par politikov, ki od tega prepira živijo. Mnogo ljudi je živelo od tega, da je Slovence sprlo med sabo. Tisti, ki je najkrajšo potegnil, je bil vedno narod. In narod bi moral biti vsaj toliko pameten, da bi rekel spet enkrat: DOST MAMO!!!!!!!!!!

Ljudje potrebujejo prijateljstvoin ljubezen, ne sporov in zdrah. Ne poznam politika po l. 1991, ki bi ne gradil svojega imperija na sejanju prepira, zdrahah, lažeh in lažnemu pričakovanju. In politik živi od moje in tvoje plače, sajne ustvarja dodane vrednsoti, za boga. Kdo potrebuje zdrahe in prepir? Narod potrebuje spravo, mir, ljubezen in sodelovanje.

Veste, tale narod prav malo brigajo Rožmani in Ribičiči, Natlačeni in Kardelji. In tudi mediji prenehajte zastrupljati ozračje s tem. Se morda kdospomni, kdaj je kakšen medij nazadnje napisal kaj pozitivnega, pa se to ni tikalo športa ( Panem et cirtenses )? Napišite kdaj kaj lepega, vspodbudnega. Saj se ne prodajajo samo zdrahe in pokvarjenost.
Maz
# 12.10.2007 ob 01:22
Zanikaj... potem pa pojdi ves neveden kot Stanovnik mimo parlamenta...
Kazalo