Slovenija
()
Mitja Ribičič
Ribičič je v pisni izjavi zanikal očitana mu dejanja. Foto: RTV SLO
Mitja Ribičič
Mitja Ribičič trdi, da se je pod dokumente podpisoval s partizanskim imenom Ciril. Foto: RTV SLO

Dodaj v

Sodnica proti preiskavi v zadevi Ribičič

Zadevo bo dobil v obravnavo zunajobravnavni senat
9. junij 2006 ob 13:03
Ljubljana - MMC RTV SLO

Preiskovalna sodnica v primeru Ribičič je zavrnila zahtevo državnega tožilca po preiskavi. Svoje odločitve sodnica ne komentira.

O preiskavi bo zdaj moral odločati tričlanski zunajobravnavni senat okrožnega sodišča. Vrhovno državno tožilstvo je v zadevi Ribičič sodnici predlagalo, naj postavi posebno skupino zgodovinarjev, ki naj raziščejo zadevo. Na vrhovnem sodišču odločitve ne komentirajo.

Zoper 87-letnega Ribičiča, nekdaj drugega človeka Ozne v Sloveniji, je vrhovno državno tožilstvo aprila vložilo zahtevo za preiskavo zaradi suma kaznivega dejanja hudodelstva zoper civilno prebivalstvo.

Vrhovno tožilstvo je zahtevalo preiskavo, saj naj bi Ribičič domnevno prispeval k poboju 217 ljudi, kar naj bi bilo razvidno iz pripisov pri imenih pripornikov. Tožilstvo je tako predlagalo, da zadevo razišče posebna skupina zgodovinarjev, ki bi ugotovili, ali pripis Ribičičevega imena pomeni tudi njegovo soodločanje pri pobojih.

Še vedno pa ni jasna identiteta tovariša Mitje, ki se je podpisoval na dokumente. Tožilstvo meni, da gre za Mitjo Ribičiča, ta pa trdi, da se je takrat podpisoval z imenom Ciril.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo