Invalidske organizacije nasprotujejo preoblikovanju Loterije Slovenije, ki je eden njihovih največjih virov financiranja. Foto:
Invalidske organizacije nasprotujejo preoblikovanju Loterije Slovenije, ki je eden njihovih največjih virov financiranja. Foto:
Novinarska konferenca
NSIOS opozarja, da je zakon nastal brez sodelovanja invalidskih organizacij. Foto: MMC RTV SLO

Poslanec Franco Juri je podal zakonski predlog, ki želi sistem financiranja invalidskih organizacij čez noč zrušiti ter javno fundacijo v veliki meri podržaviti in spolitizirati, meni Šuštaršič. Uravnoteženost v vodstvu fundacije pomeni odvzeti del denarja, namenjen invalidom, in ga porabiti za druge namene, je dodal.
Po njegovih besedah se je zakon pripravil brez vednosti in sodelovanja invalidov, čemur so zakonodajalci po zakonu zavezani. Glavni tajnik NSIOS-a Štefan Kušar je pojasnil, da bodo zdaj v DZ poslali pobudo, naj se predlog zakona umakne iz procedure.
Če to ne bo storjeno, bodo poskušali doseči, da se sprejem zakon iz skrajšanega postopka spremeni v rednega, da bo lahko sodelovala tudi civilna družba. Tudi pristojnemu parlamentarnemu odboru bodo v tem primeru predlagali, naj zakon zavrne.
"Rad bi spomnil, da je tudi Ratko Mladić ob vstopu v Srebrenico dejal: 'Nič hudega se vam ne bo zgodilo.' Kakšne so bile posledice, mi ni treba govoriti. Tako tudi nas mirijo, da se ne bo zgodilo nič hudega. Kakšna bo resnica, pa bomo lahko preverjali čez nekaj let," je dejal.
Kušar se je dotaknil tudi spora z Eleno Pečarič. "Delovanje gospodične Pečarič v medijih je znano. Mi smo v naši organizaciji soočeni z dejstvom, da državni organi velikokrat sledijo njenim obtožbam in polresnicam. Tudi v primeru tega zakona je s še tremi organizacijami podala mnenje in zakon podpirajo," je dejal.

Ob tem je spomnil, da društvo, ki mu je Pečaričeva še do pred kratkim predsedovala, ni reprezentativno, saj zastopa le okoli 100 ljudi, NSIOS pa okoli 105.000. Pečaričeva ima tudi svojo stranko in je s svojo podporo zakonu spolitizirala del civilne družbe, meni Kušar.

Šprohar: Menjava ljudi bi bila tragedija
Sistem financiranja je po besedah predsednika sveta vlade za invalide Luja Šproharja dobro utečen. "Zakonski predlog smo predstavniki na vladi zavrnili. Invalidske organizacije namreč nimajo toliko sposobnih in organiziranih ljudi, da bi se lahko menjali. Če bi se zamenjalo sedanje kadre v invalidskih oranizacijah, ki delajo po 12, 16 ur na dan, da vse teče, kot mora, bi bila tragedija, saj ni dovolj novih ljudi, ki bi jih lahko zamenjali," poudarja Šprohar.
Dodaja, da gre za nevarno pustolovščino, ki bi zrušila sedanje stanje in ne ponuja ustrezne alternative. Odgovornost poslancev je po njegovem mnenju drugje: naj se vprašajo, kam so šle stotine milijonov evrov - v banke in različne vprašljive investicije.
"Tukaj pa govorimo o 20 milijonih na letni ravni, od katerih je odvisnih okoli 100.000 ljudi. Svet vlade za invalide odklanja ta predlog in priporoča vladi, naj ga ne sprejme v nadaljnjo obravnavo," je sklenil.
20.000 podpisov proti zakonu
Invalidske organizacije so še pred novinarsko konferenco poslancem izročile peticijo z 20.000 podpisi proti noveli zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije.
Predlagana novela namreč po njihovem mnenju predstavlja kršitev zakona o invalidskih organizacijah in konvencije o pravicah invalidov, ki invalidom jamčita pravico do sodelovanja pri pripravi in implementaciji zakonodaje, ki jih zadeva.

Novelo zakona so predlagatelji na novinarski konferenci predstavili v ponedeljek. Glavne rešitve omenjene novele so predvsem zagotavljanje transparentnosti, namenska poraba sredstev in preprečevanje navzkrižja interesov.