Otroci imajo pravico, da povedo, kaj jih žuli, ter izrazijo vse ideje za boljši svet, je opozoril Borut Pahor. Foto: EPA
Otroci imajo pravico, da povedo, kaj jih žuli, ter izrazijo vse ideje za boljši svet, je opozoril Borut Pahor. Foto: EPA

Ravno pravilna komunikacija je ključ do uspešne vzgoje, ki poskrbi, da otroci odrastejo v samostojne in čustveno stabilne osebe. Odrasli vse prevečkrat zapovedujejo, grozijo, prosijo ter prepovedujejo, je opozorila predsednica ZPMS-ja Darja Groznik. Po njenih besedah bodo ta teden poskušali starše spodbuditi k razmisleku, ali svoje otroke dovolj poslušajo, se z njimi pogovarjajo, prav tako želijo opogumiti otroke, da se izrazijo in povedo svoje mnenje, je dodala.

S svetovnim dnevom otroka, ki ga praznujemo vsak prvi ponedeljek v oktobru, se pri nas začenja tradicionalni teden otroka, ki ga Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) pripravlja vse od leta 1954. Organizatorji letos dajejo poudarek na velik pomen kakovostne komunikacije, zato so za letošnje geslo tedna izbrali "Nekaj ti moram povedati".

V prihodnjih dneh bodo po vsej Sloveniji pripravili različne dogodke za otroke in odrasle, med drugim lutkovne in gledališke predstave, glasbene, ustvarjalne in kuharske delavnice, piknike družabne igre, branje knjig in športne dogodke. V državnem zboru bo ta teden na ogled razstava risbic na temo Mozirski gaj, ki jo je pripravil vrtec iz Mozirja.

Uvodni dogodek, ki je zajemal različne delavnice za otroke v Ljubljani, je ZPMS pripravil že v soboto, zbrane pa je nagovoril predsednik republike Borut Pahor. V skladu z geslom tedna je Pahor opozoril odrasle na dolžnost, da otroke poslušajo, saj imajo ti pravico, da povedo vse, kar je po njihovem mnenju treba, jih žuli ter izrazijo vse ideje za boljši svet, ki jim padejo na pamet.