S sporazumom so odpadli razlogi za napovedan morebiten bojkot letošnjega nacionalnega preverjanja znanja. Foto: BoBo
S sporazumom so odpadli razlogi za napovedan morebiten bojkot letošnjega nacionalnega preverjanja znanja. Foto: BoBo

Dogovor ministrstvo zavezuje, da imajo učitelji že letos pravico do plačila ur za vrednotenje preizkusov NPZ-ja. Kot so zapisali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), so se predstavniki ministrstva in sindikata dogovorili, da bo ura ocenjevanja preizkusov znanja vrednotena v vrednosti 11,58 evra bruto.

Posamezni preizkus znanja iz maternega jezika se bo vrednotil v dolžini 35 minut, tujega jezika v dolžini 25 minut, matematike 20 minut ter drugih predmetov v dolžini 15 minut. Pri izračunih in plačilu niso upoštevani vrednotenje testov za preizkus, standardizacijo in kontrolni preizkusi, še navajajo v Svizu.

Dogovor se bo odražal v pravilnikih
Ministrstvo mora vsebino dogovora najpozneje do 30. julija prenesti v ustrezne pravilnike o normativih in standardih ter v merila in kriterije za plačilo vrednotenja preizkusov NPZ-ja. Vsebino pravilnikov mora ministrstvo s sindikatom uskladiti do 5. maja, torej pred začetkom izvedbe letošnjih preizkusov.

Ministrstvo bo z vsemi deležniki, tudi učiteljicami in učitelji praktiki, vzpostavilo strokovno razpravo o nadaljnjem razvoju NPZ-ja. Kot sporoča Sviz, mora analizo pripraviti najpozneje do konca šolskega leta 2015/2016.