Vlado čaka delovno obarvan četrtek. Foto: MMC RTV SLO/Sabina Zonta
Vlado čaka delovno obarvan četrtek. Foto: MMC RTV SLO/Sabina Zonta
Slovenske železnice naj bi dobile šest novih nadzornikov. Foto: MMC RTV SLO
Vlada z več gospodarskimi ukrepi

Kot je znano, je minister za promet Patrick Vlačič po prevzemu položaja decembra lani dejal, da poslovodstvo Slovenskih železnic ne uživa več njegovega zaupanja in da bo vladi predlagal menjavo nadzornega sveta.

Novi člani so s sklepom vlade tako postali nekdanji prvi mož Mure in zdajšnji član uprave NKBM-ja Borut Meh, nekdanji prvi mož slovenske podružnice DHL-a Bojan Brank, Andrej Godec, Branka Nefat, Peter Kraljič in Aleš Tavčar.

Vlada je odločanje o odpoklicu starih in imenovanju novih članov nadzornega sveta prestavila, ker je želela prej oblikovati kadrovsko-akreditacijski svet. Ta je bil imenovan 24. decembra lani, delovati pa je začel 22. januarja.

Z imenovanjem novih nadzornikov je vlada na stežaj odprla vrata kadrovskim spremembam na čelu državnih železnic, ki so pod vodstvom Tomaža Schare lansko poslovno leto v tovornem in potniškem prometu končale s približno 21 milijoni evrov čiste izgube. Prenovljeni nadzorni svet naj bi zaradi velike izgube SŽ-ja med prvimi nalogami opravil tisto, ki se nanaša na razrešitev vodstva.

Treba je izkoristiti evropska sredstva
Vlada je sprejela 10 sklepov za izboljšanje črpanja sredstev i z proračuna EU-ja. Če bi želela Slovenija namreč letos porabiti ves denar, ki ji pripada v letu 2009, in izkoristiti tudi neuporabljne pravice iz preteklih let, bi morala v prihodnjih 11 mesecih črpati 1,2 milijarde evrov evropskih sredstev. To je štirikrat toliko, kot je iz bruseljske blagajne pridobila lani.

Zdravstvo: konec stare prakse zamud pri podpisovanju pogodb
Mnogi so s slovenskim črpanjem iz evropskih strukturnih skladov zelo nezadovoljni. Med njimi je minister za zdravje Borut Miklavčič, ki je prepričan, da bi bilo lahko na področju zdravstva v preteklih letih pridobljenih veliko več evropskih sredstev.

In ko smo ravno pri zdravstvu, velja pojasniti, da naj bi vlada na seji imenovala nov zdravstveni svet in potrdila splošni dogovor za leto 2009, po katerem naj bi Zavod za zdravstveno zavarovanje do aprila podpisal pogodbe s 1.800 izvajalci. Tako naj bi prekinil staro prakso podpisovanja pogodb z veliko zamudo, saj so bile, denimo, zadnje pogodbe za leto 2008 podpisane šele pred nekaj leti.

Vlada tudi o dokapitalizaciji SID banke
Na dnevnem redu vlade je tudi predlog novele zakona o Slovenski izvozni in razvojni banki (SID banka), ki v času krize velja za enega izmed temeljev podpore gospodarstvu. Predlog navaja, da se osnovni kapital banke poveča za 160 milijonov evrov, na 300 milijonov evrov.

M. N./ A. K. K.

Vlada z več gospodarskimi ukrepi