Tožilci so sprejeli kodeks, ki ima osem členov. Foto: MMC RTV SLO
Tožilci so sprejeli kodeks, ki ima osem členov. Foto: MMC RTV SLO

Na Državnotožilskem svetu so pojasnili, da so v etični komisiji tožilka na Specializiranem državnem tožilstvu Mateja Jadrič Zajec, tožilec na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani Primož Suknaič in tožilka na Okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru Saška Žontar.

Kodeks državnotožilske etike ima sicer osem členov. Med drugim določa, da mora državni tožilec svojo funkcijo opravljati nepristransko, kar pomeni, da ne sme dopuščati, da bi na njegove odločitve kakor koli vplivali osebna nagnjenja, predsodki, ideološka ali nazorska prepričanja, politični ali ekonomski interesi, zasebno poznavanje spornih dejstev ter javne zahteve in kritike.

Tožilci se morajo primerno obnašati
Svoje delo mora tožilec opravljati neodvisno od kakršnih koli nezakonitih navodil, vplivov, spodbud, groženj, pritiskov ali vmešavanj v proces odločanja. V službi in zunaj nje se mora vesti na način, da ne škoduje svojemu ugledu ali ugledu tožilstva. Dolžan je paziti na svoje izjave, dostojen osebni videz in obnašanje na javnih mestih.

Tožilec je tudi dolžan spoštovati podatke, za katere je izvedel pri opravljanju svoje službe in jih varovati tudi po prenehanju funkcije. Dolžan se je tudi vzdržati vsakršne finančne ali druge poslovne dejavnosti, ki bi lahko vzbudila videz pristranskosti.

Neprimerno podpiranje političnih strank
Prav tako ni primerno, da bi nastopal v prid politične stranke, javno podpiral kandidata na volitvah ali sodeloval na političnih shodih, "razen ko izvršuje svojo aktivno volilno pravico oziroma kandidira za politično funkcijo v skladu z zakonom".

Tožilec pa lahko sodeluje pri pripravi predpisov in piše ter izraža mnenja v skladu z veljavno zakonodajo. Lahko opravlja tudi zasebne ali javne, plačane ali neplačane zunajtožilske dejavnosti ter se vključuje v kulturne, športne in druge dejavnosti, vendar na način, da ne prihaja v nasprotje s svojimi poklicnimi dolžnostmi.