Upokojenci so dobili previsoke zneske za doplačilo. Foto: BoBo
Upokojenci so dobili previsoke zneske za doplačilo. Foto: BoBo

Napaka se je zgodila, ker je Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) finančni upravi (Furs) posredoval napačne podatke, posredi je bil človeški faktor, za 17.000 upokojencev. Posledično pa je Furs marca izdal 4.276 napačnih informativnih izračunov dohodnine.

Upokojenci naj ugovor lastnoročno podpišejo
Zpiz je vsem oškodovanim upokojencem v petek poslal obvestilo za vložitev ugovora zoper informativni izračun dohodnine za leto 2014 z dne 31. marca s prilogo, v kateri je že predizpolnjen ugovor zoper informativni izračun. Vse, kar morajo upokojenci še storiti, je, da ugovor lastnoročno podpišejo in ga v priloženi ovojnici najpozneje do 30. aprila pošljejo pristojnemu finančnemu uradu. Furs bo zavezancem na podlagi prejetega ugovora na novo odmeril dohodnino za leto 2014.

"Potem ko bodo finančni upravi poslali ugovor, jim bo ta poslala nov informativni izračun dohodnine za leto 2014. Tako bo problem saniran," je povedal direktor sektorja za nakazovanje pokojnin na Zpizu Boštjan Martinčič. Ob tem pa zagotovil, da so storili vse, da bi težavo rešili čim prej in čim manj boleče za upokojence.

Posredovali tudi popravek za preostalih 13.137 zavezancev
Zpiz je pri mesečnem obračunu in izplačilu lani izplačane razlike, vrnjene zaradi ugotovljene neustavnosti dela varčevalnega zakona, upošteval povprečno davčno stopnjo, vendar takšnega obračuna pri posredovanju podatkov o izplačilih na Furs ni posebej označil. Informativni izračun dohodnine za leto 2014, ki ga je izdal Furs 31. marca letos, tako za 4.276 upokojencev ni pravilen.

Na Furs pa so že posredovali popravke podatkov za leto 2014 za vseh omenjenih 4.276 zavezancev, ki so informativni izračun prejeli v prvem svežnju. Prav tako so posredovali popravek za preostalih 13.137 zavezancev, ki informativnega izračuna še niso prejeli.