Predsednik države je na pogovor tokrat povabil predstavnike dobrodelnih organizacij, ministrstva za delo in centrov za socialno delo. Foto: EPA
Predsednik države je na pogovor tokrat povabil predstavnike dobrodelnih organizacij, ministrstva za delo in centrov za socialno delo. Foto: EPA
Rdeči križ
Pri Rdečem križu opažajo več povpraševanja po prehrambnih izdelkih, prašku in oblačilih. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik Türk s humanitarci

Predsednik republike je na pogovor povabil predstavnike ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, humanitarnih organizacij in organizacij s področja socialnega dela. Generalni sekretar Rdečega križa Janez Pezelj je po srečanju pojasnil, da so se med drugim pogovarjali tudi o smernicah za delo v prihodnje, saj se zavedajo, "da kriza še niti približno ni končana".

Predstavniki dobrodelnih organizacij so sicer govorili tudi o tem, kako okrepiti delo nevladnih organizacij in kako na tehnični način priti do sredstev iz evropskih strukturnih skladov, "kajti vemo, da so nevladne organizacije v Sloveniji zelo močne, vendar za svoje delovanje nimajo primernega denarja".

Po mnenju generalnega sekretarja Slovenske karitas Imreta Jerebica je nujno, da se nevladne organizacije srečajo skupaj z vladnimi. "Če znamo mrežno sodelovati, potem je naša pomoč učinkovita in potem je naša pomoč tudi pravočasna," je prepričan. Ob tem je izrazil tudi željo, da bi čim prej sprejeli zakon o prostovoljstvu, "ki je v pripravi že dolga leta".

Tudi do 100 odstotkov več prošenj
Na Slovenski karitas sicer po podatkih generalnega sekretarja opažajo za okoli 30 odstotkov več prošenj za pomoč v obliki hrane in 100-odstotno rast prošenj za kritje stroškov elektrike in vode. Trenutno pomagajo 90.000 posameznikom. Po besedah predsednika Rdečega križa Slovenije Franca Koširja se povpraševanje po pomoči povečuje tudi pri njih - zaznavajo predvsem več povpraševanja po prehrambenih izdelkih, prašku in oblačilih. V primerjavi z začetkom leta je teh prošenj za okoli 15 odstotkov več, predvidevajo pa, da bo ta odstotek do konca leta narasel na 20 ali več. Pri Rdečem križu Slovenije trenutno prosi za pomoč okoli 135.000 ljudi.

Trudijo se, da bi pomagali vsem
Centri za socialno delo se po besedah Darje Kuzmanič Korva iz Skupnosti centrov za socialno delo zelo trudijo, "da ne prihaja do položaja, v katerem določeni uporabniki sploh ne bi dobili pomoči, ali pa bi nekdo pomoč dobil trikrat". Kot je pojasnila, center "ustanovi krizno lokalno skupino, kjer se združijo občina, Zavod za zaposlovanje, Karitas, Rdeči križ in vse druge nevladne organizacije, ki lahko pripomorejo k rešitvi posamezne zadeve v lokalni skupnosti, in se načrtno dogovorijo za različne akcije".

Ob tem je Kuzmanič Korvova dejala, da opažajo izjemno, tudi do 300-odstotno rast osebnih stisk in nasilja v domačem okolju. Po njenih besedah je to tudi posledica spremenjene zakonodaje in tega, da "smo s pomočjo medijev postali bolj subtilni in nasilje".

Posvetili so se tudi razvoju in nadaljnjim ukrepom
Davor Dominkuš
z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve pa je zatrdil, da so na srečanju pozornost posvetili tudi "razvoju politike oz. ukrepom, ki bodo omogočili še večjo učinkovitost na tem področju". Ob tem je omenil zakon o socialnem podjetništvu, zakonodajo o prostovoljstvu in socialnovarstveno zakonodajo.

Predsednik Türk s humanitarci