Za t. i. vladne proračunske uporabnike gre 105 milijonov, preostalih 34 je predvidenih za nevladne in pravosodne proračunske uporabnike. Tem vlada ne more samovoljno zniževati finančnih načrtov. Foto: MMC RTV SLO
Za t. i. vladne proračunske uporabnike gre 105 milijonov, preostalih 34 je predvidenih za nevladne in pravosodne proračunske uporabnike. Tem vlada ne more samovoljno zniževati finančnih načrtov. Foto: MMC RTV SLO
Hrana
V stroške pisarniškega in splošnega materiala je vključeno vse od časopisov in knjig do izdatkov za reprezentanco, hrano, storitve menz in restavracij. Foto: EPA

Za zgoraj omenjene namene, kamor spada vse od pisarniškega materiala do varovanja zgradb in reprezentance, je bilo v proračunu za leto 2009 najprej predvidenih 136,4 milijona evrov, po drugem rebalansu pa so številko zmanjšali na 121,6 milijona. V predlogu proračuna za leto 2010 se je številka znova povečala – na 139 milijonov. Glede tega je poslanec SLS-a Jakob Presečnik na premierja Boruta Pahorja že naslovil poslansko vprašanje z očitkom, da je vreča državnega proračuna prazna le za nekatere, za druge pa je vsakič dovolj polna.

Pri nekaterih odhodkih vlada nima besede
Na ministrstvu za finance so nam potrdili, da je obseg odhodkov res višji, a poudarjajo, da se ti stroški delijo na dva dela. Za t. i. vladne proračunske uporabnike gre 105 milijonov, preostalih 34 pa je predvidenih za nevladne in pravosodne proračunske uporabnike. Njim vlada ne more samovoljno zniževati predlaganih finančnih načrtov, saj lahko sami pošljejo predlog finančnega načrta v državni zbor.

Kaj vse štejemo za pisarniški in splošni material?
- Pisarniški in čistilni material ter storitve,
- storitve varovanja zgradb in prostorov,
- založniške in tiskarske storitve,
- časopise, knjige, revije in strokovno literaturo, - stroške prevajalskih in oglaševalskih storitev,
- računalniške, računovodske, revizorske in svetovalne storitve ter storitve informacijske podpore uporabnikom,
- izdatke za reprezentanco, hrano, storitve menz in restavracij ter
- druge splošne materiale in storitve.

V številko vključeni tudi enkratni odhodki
In da bo predvidenih 139 milijonov še bolj razumljivih, na finančnem ministrstvu dodajajo, da so v to skupino odhodkov vključeni tudi enkratni odhodki, denimo popis kmetijstva pri Statističnem uradu RS ali Expo, ki ga prireja ministrstvo za gospodarstvo.

Številka še ni dokončna
A kljub tema razlagama številka še ni dokončna. Kot so nam dejali na finančnem ministrstvu, bodo do priprave dopolnjenega predloga proračuna še enkrat pregledali vse odhodke in preučili vse možnosti znižanja porabe. "Če se bo izkazalo, da so določena nižanja mogoča, jih bomo vključili v dopolnjen predlog in predložili v sprejem državnemu zboru," so sklenili.

Sicer pa naj dodamo še, da so ponudniki navedenega materiala in storitev zelo različni, običajno, razen ko gre za nakupe manjše vrednosti, so izbrani z javnim razpisom.