Slovenija

Poudarki

  • Tretjina volivcev liste naj bi bila iz vrst SDS-a
  • V SDS-u so nad potezo Viranta neprijetno presenečeni
Gregor Virant
Gregor Virant naj bi se odločal za samostojno pot. Foto: BoBo
       Ker nismo politična stranka, ne bomo trošili dragocene energije za premagovanje notranjih peripetij, za politično preživetje in lastne interese, temveč bomo raje modro in strokovno opravljali tisto, kar najbolje znamo.       
 Marko Pavliha
VIDEO
Janković ponudili podporo...

Dodaj v

Virant na volitve z resetiranci, a brez Pezdirja

Cilja na liberalnejše volivce
10. oktober 2011 ob 15:51,
zadnji poseg: 10. oktober 2011 ob 22:01
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Gregor Virant v sodelovanju z "resetiranci"pripravlja svojo listo, za katero računa, da bi lahko dosegla celo 15 odstotkov glasov na prihajajočih volitvah.

Virant je za revijo Reporter sicer zanikal, da ustanavlja stranko, saj je za to prepozno. A dodaja, da je na politični sredini še veliko manevrskega prostora, in njegova lista bi na volitvah dosegla do 15 odstotkov glasov.

"Mislimo da je še vedno veliko volivcev, ki ne najdejo ponudbe zase. Želimo razširiti prostor in ponuditi nekaj, kar je koristno. Slovenija namreč potrebuje čim več pozitivnih programov, sodelovanja in pozitivne energije," je za TV Slovenija dejal Virant.

Najprej kandidati, nato odločitev
V ustanovitev liste se sicer podaja s še tremi resetiranci - Markom Pavliho, Janezom Šušteršičem in Radom Pezdirjem, a je ta že zanikal svojo kandidaturo na listi in pravi, da bo preostalim članom le izrazil podporo. Svojo dokončno odločitev bodo sporočili prihodnji teden, ko bodo vedeli, ali lahko uspejo. Do takrat pa bodo zbirali kandidate.

Po Virantovih besedah bo na njihovi listi predvidoma med 50 in 60 kandidatov, ob čemer dobre kandidate vabijo, da se jim oglasijo. Do 20. oktobra bodo ugotovili, ali jim bo to uspelo, ko bodo te predstavili tudi javnosti.

Do tedaj pa ne želijo delati "velikega pompa". Medtem Virant želi, da SDS v njihovi listi vidi dopolnitev, potencialnega ter kakovostnega političnega partnerja po volitvah.

Na vprašanje imen kandidatov na njegovi listi je pojasnil, da je vsem kandidatom obljubil diskretnost do trenutka, ko bodo ugotovili, ali jim je oblikovanje liste pravočasno uspelo ali ne.


Tretjina iz SDS-a
Sicer pa si obeta, da bo sestava volivcev liste po deležih sledeča: tretjina zdajšnjih volivcev SDS-a, tretjina od drugih strank in tretjina neopredeljenih. Ob tem Virant cilja na liberalnejše volivce, za katere na levici ni ponudbe. Levica medtem prek Zorana Jankovića in Matjaža Hanžka (Gibanje za trajnostni razvoj) zapolnjuje prostor, ugotavlja.

Z SDS-om se o svoji odločitvi Virant ni posvetoval,a meni, da bo "SDS ob volilni zmagi potreboval partnerje za vladanje".

Neprijetno presenečeni SDS
V SDS-u so prek spletnega omrežja Twitter že sporočili, da so nad njegovo potezo neprijetno presenečni, saj je še pred dnevi sodeloval na njihovi seji. "Je hkratna najava kandidatur Viranta in Jankovića slučaj ali družinski dogovor?," se ob tem sprašujejo v SDS-u.

Kasneje pa so odzvali tudi na izjavo Viranta, da bi lahko bil dopolnitev stranki. "SDS v Virantovi listi žal ne vidi dopolnitve in potencialnega kvalitetnega partnerja. Za oboje je potrebna kredibilnost in ne zahrbtnost," so mu sporočili.

Žena ljubljanskega župana Zorana Jankovića Mia je namreč Virantova sestrična, njegova žena pa je hči vidnega predstavnika SDS-a Mihe Brejca. Na namige zarote Virant odgovarja, da gredo v to zgodbo izključno s pozitivno energijo in se bo "negativna energija od nas odbijala". "Zanimajo nas projekti, delo in vsebina, v ozadju ni bilo nobenih zarot," je zagotovil Virant.

Oglasil se je tudi Žiga Turk, ki je na Twitterju zapisal: "Ker je panični moto teh volitev 'kdor koli samo ne Janez Janša', bom še posebej z veseljem kandidiral za SDS."

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
perko84
# 10.10.2011 ob 15:54
Eden redkih "desnosredincev" ki mi je RES vsec
evap
# 10.10.2011 ob 15:55
To je odgovor na vprašanje, koga naj volim. G. Virant je bil najbolj sposoben minister Janševe vlade.
K_ris
# 10.10.2011 ob 15:58
Zanimivo. Naslednje vprašanje je, ali je to naredil v dogovoru z SDS ali na svojo pest. Upam, da velja druga možnost in da dejansko Virant predstavlja pravo alternativo blizu sredine.

Bodo zraven tudi Žiga Turk, Janez Šušteršič in Rado Pezdir? Morda tudi Lahovnik? To bi bila kar lepa ekipa.
noComment
# 10.10.2011 ob 15:54
Torej, kocka je padla, Virant gre na volitve ... uničit desnico.
:)
parabola
# 10.10.2011 ob 15:59
Menim, da je to odgovor na ZJ. JJ ni bedak in se zaveda, da bo potreboval širši politični prostor, zato posebne zamere ne pričakujem. Glede nato, da od levice ne more pričakovati koalicije je Virantova poteza pravilna. Odločiti se mora še Peterle, če ga je še kaj v hlačah in bi lahko pozabil na odlično plačano službo v Bruslju.

Virant ima edini pravo priložnost pritegniti v svojo stranko/listo nove obraze (Pezdir, Šuštaršič,...),
luka101
# 10.10.2011 ob 15:57
bravo, virant. samo tako se lahko premaga tranzicijsko navlako. nocij jankovič in kučan od vsega hudega ne bosta spala - sedaj pa mora biti tudi njima dvema jasno, da nimata šans.
A6
# 10.10.2011 ob 15:56
to je kar rabimo! sds + liberalna stranka = zakon vlada.
Ribiič
# 10.10.2011 ob 15:59
Podpiram Viranta!
na sredini je veliko prostora za odprto, dialoško konzervativno stranko, kar SDS žal ni, SLS pa menca na mestu.
sgll
# 10.10.2011 ob 15:58
Končno, na sceno prihajajo pravi liberalci
braag
# 10.10.2011 ob 16:32
Fajn bi bilo, če bi Virant kandidiral. Dobro za Slovenijo, če bi enkrat za spremembo dobila normalnega kandidata na desnici. Janša s svojo paranojo in agresivnostjo že leta in leta desnici samo škoduje, od SDS-a pa je naredil lasten fevd s podložniki. Čas je, da ga nadomesti nekdo, ki je preprosto povedano NORMALEN.
manrose.
# 10.10.2011 ob 16:05
No, podpiram! Pa prosim Virant, če s sabo potegneš MLADE neoliberalce, gospodarstvenike in druge strokovnjake. Pa prosim, čim dlje od Grimsov, Janš, Černačev in raznoraznih osamosvojiteljev.

Zagotovo te bodo podprli še drugi iz intelektualnih levo usmerjenih neoliberalnih krogov.
A6
# 10.10.2011 ob 15:59
Ribiic

Virant ni konzervativen, ampak liberalen.
manrose.
# 10.10.2011 ob 16:23
Se mi zdi, da Virant ni primerna izbira za traidiconalne SDS volilce, ki so obremenjeni z lovom na čarovnice (beri paranoični antikomunisti), ampak bolj za nas - mlade generacije, željne napredka in odmika. Res upam, da se odloči za kandidaturo.
Recesija
# 10.10.2011 ob 16:02
Vriant ne gre na volitve uničit desnico, ampak pomagati desnici, desnica ima trenutno skupaj 40-45%, manjka pa jim preboj do 50+, kar pomeni da je potrebno pridobiti dodatnih malo več kot 5%, kar pa je z Virantom vsekakor možno. Žal je vse skupaj dobro preštudirano s strani Janše in le onemogočiti predsedniku Turku, da slučajno kjub absolutni zmagi SDS ne predlaga Jankovića za mandatarja.
OMNIC
# 10.10.2011 ob 15:54
Bravo! Pametna poteza, toda navlekel bo nase gnev SDSa.
parabola
# 10.10.2011 ob 17:41
Vsesevrača - kaj pa je vse trdil Janković - da ne boš na volitve... Lepo prosim,

Virant je pravilno ocenil, da je skrajni čas, da se vključi v bitko po vstopu Jankovića, ki je prvi prelomil besedo, če želi spremembe tudi uresničiti. SDS, SLS in NSi so premalo, da lahko desnica prevzame oblast. Z Virantom pa imajo mogoče možnost za 50 +. Torej zdaj je čas za paniko na levici.
joplin
# 10.10.2011 ob 22:37
Virant ni desnica, še več, pobral bo glasove, ki jih Janša in SDS sicer ne bi. Tko, da bo prihodnja koalicija morala bit SDS-Virant-SLS
Peter F.
# 10.10.2011 ob 17:33
Zelo ZA! Virant opogumi se!
K_ris
# 10.10.2011 ob 16:06
Povsem možno, da gre za dogovorjeno potezo z SDS, na kar kaže predvsem izjava, da bo SDS za vladanje potreboval partnerje.

Se mi zdi pa zadeva precej tvegana, saj je povsem mogoče, da bi Virantova lista, če bi se pridružili pravi ljudje, celo prehitela SDS. Bomo videli.
parabola
# 10.10.2011 ob 16:04
noComment, Anar Hija - kaj vas grabi panika. Očitno ste podcenjevali desni pol. Pa še nekaj - zmanjkal vam bo glavni argument - da je JJ uničil vso desnico. Virant resnično lahko zbere pravo ekipo, mlade, izobražene prodorne.
johc
# 10.10.2011 ob 16:14
povabi naj še kake resetirance Pezdirja ipd. pa dobi cca. 10%
MajWill
# 10.10.2011 ob 22:39
Je kdo poslušal Pezdirja na Odmevih? Tu sploh ne gre za levico ali desnico (vsaj ne v takem smislu, kot ju dojemamo v Sloveniji), pač pa gre za listo intelektualcev (po večini ekonomistov in pravnikov), ki se zavzemajo za klasični liberalizem.
Končno nekdo na volitvah, s komer se lahko sodoben intelektualec identificira. Ne pa neskonča kreganja o preteklosti...
lipnik
# 10.10.2011 ob 19:51
danes je janša postal novi predsednik vlade!
spo11
# 10.10.2011 ob 19:38
Tisti, ki sanjate da bo nastopil proti Janši se lahko zbudite. Pravzaprav je to za Janšo odlična poteza, ker vprašanje, če bi SDS in SLS skupaj dobila 50%, če pa bi že pa bi to bila zelo šibka koalicija. Skupaj z kakšnim Desusom in SNSom pa nima smisla koalicije delat, ker bi delali samo težave in ovirali delo vlade...

Ta lista pa praktično garantira zmago Janši, ker bo pobrala veliko glasov takšnih, ki ne bi šli na volitve in določenih razočaranih levičarjev, ki Janše ne bi nikoli volili. Pa še močno koalicijo se bo dalo sestavit.
roxdegabba
# 10.10.2011 ob 19:10
Bravo Virant, očitno se je končno odločil stopiti iz janševe sence.

Načeloma sem levo politično usmerjen, ampak Virant se mi zdi pa pokončen desničar, ki je v svojem ministrskem mandatu naredil veliko dobrega. Morda bom celo razmislil o tem, da bo volil zanj, saj je slovenska politična levica čisto vsa do skrajnosti gnila, zatohla in nesposobna.
Kefren
# 10.10.2011 ob 16:59
Kako pa se bosta zmenila glede mandatarstva potem ko bo Virant na volitvah prejel več glasov kot Janša?
Arnolfus
# 10.10.2011 ob 19:04
Imajo moj glas.
parabola
# 10.10.2011 ob 16:11
Ja naenkrat bo glavni problem Virant. JJ ima svojo bazo ne tako kot SD, LDS in Zares, katerih ''podrepniki'' skačejo iz stranke v stranko z edinim namenom uničiti JJ. Virant je dober politik in je bil eden najboljših ministrov javne uprave do sedaj. Tudi, če bi slučajno bil mandatar nebo slabo (malo verjetno).
Ribanjok
# 10.10.2011 ob 22:30
Bolj kot se "resetiranci" oddalijo od SDS proti sredini, boljše je to za SDS. Tako bodo namreč pobrali več glasov sredinskih volivcev, ki bi drugače morebiti volili Jankovića, volilna baza SDS pa ne bo močno ohromljena. Tako, da mi je bilo všeč, ko je Pezdir rekel na odmevih, da oni niso desnica, to je za desnico super, saj bodo ti fantje pojedli glasove sredine.
HC85
# 10.10.2011 ob 17:53
V bistvu je to SUPER poteza, tudi za stranko SDS.

1.Dejstvo je,da bi SDS na prihodnjih volitvah dobil sigurno okrog 35 %, ampak vseeno bi ZELO težko sestavil koalicijo.

2.Virantova stranka bo SDS-u pobrala okrog 10 % + velik % neopredeljenih.......v najboljšem primeru se celo lahko zgodi, da bosta SDS in Viranotva stranka skupja imeli več kot 50 %.
Tu še je SLS s svojimi 5-6 % in imamo MOČNO Koalicijo SDS, VIRANTOVAA stranka in SLS. To bi bilo SUPER
mocco
# 10.10.2011 ob 16:55
@Merlot s

se popolnoma strinjam. Lahkovnik je eden najboljših ekonomistov, tudi jaz bi volil njegovo bazo....o petrletih, janšah, kučanih ipd nebi izgubljal besed.

Obstaja problem, ki se mu reče zgodovina. Ljudje so tako zaslepljeni, da ne morejo glasovat za tisto kar je najboljše za državo, saj je vpliv čustev prevelik. Zato pa je najpogostejši odgovor "ja, koga naj pa volim..."

reši nas le trdo delo in inteligenca, ne pa molitve, lobiji, natolcevanje zgodovine itd....
Bik
# 10.10.2011 ob 16:24
Virant gre na volitve zaradi Slovenije in zaradi SDSa!
parabola
# 10.10.2011 ob 16:15
Prava odločitev v pravem času. Osebno menim, da bo ZJ pobiral glasove predvsem SD, LDS in Zares, medtem ko bo Virant pritegnil nove volilce - predvem tiste, ki v JJ niso videli prave desne sredine. Če bi se še Peterle angažiral kot bi bilo potrebno potem bi verjetno levičarjem grozil kar hud poraz in bi težko sestavili vlado tudi, če bi v novih razmerah Jankovičeva lista bila zmagovalna. Me zanima, če bi tudi takrat Tuerk dobro premislil komu bi dal mandat za sestavo vlade. Je pa res, da bi z vstopom Viranta in Peterleta v volilni boj karte bile močno premešane in verjetno najvišja volilna udeležba nakaj zadnjih volitev, saj bi ponujene politične opcije pokrile večino političnega prostora.
Recesija
# 10.10.2011 ob 16:07
Mogoče, bomo pa vsekakor počasi dobili normalne stranke tako na levici, kot desnici.
abria
# 10.10.2011 ob 16:06
Dajmo enkrat podpret kandidate, ki nimajo su ljive zgodovine in lahko v svojem delu pokažejo rezultate. Kaj nam pa preostane ?
Še enkrat iste face volit, kot smo jih volili 20 let.
In ti isti, ki so nas pripeljali, kjer smo danes, naj bi nam govvorili in nakladali, kot vedno, kako iz krize ?
daryankoff
# 10.10.2011 ob 18:37
Levičarji, že kampirate v šotorih na Kongresnem trgu in pojete partizanske pesmi? Do nagovora ljubljenega vodje je manj kot 20 ur.
kralj matjaž
# 10.10.2011 ob 18:09
To je pa zanimiva poteza.
A6
# 10.10.2011 ob 16:11
noComment

to pomeni da sta pripravljena sklepati koalicijo. povsem normalno, glede na to da sta z istega politicnega pola.
jang
# 10.10.2011 ob 20:51
uuuuuuuu Virant, Jajčku se bo zmešalo.........razen če sta zmenjena da pobereš glasove tistih k SDS ne volijo zaradi firerja
wayout12
# 10.10.2011 ob 19:00
Bravo Virant, proti sredini politične lestvice je še veliko prostora in mislim, da bodo volivci znali presoditi, da Janković ni alternativa, ampak samo metamorfoza LDS-ovih grabežljivcev. Predstavljajo ga za sposobnega menedžerja, ampak tak bi bil lahko vsak povprečen menedžer, produkt socialistične ekonomske znanosti, če bi lahko s tujim po koprivah mahal. Kakorkoli se trudijo tile starci okoli Jankovića, tudi med podporniki ne morejo dobiti nobenega pravega strkovnjaka ali resnično poštenega eminentnega Slovenca. Vse sami stari revolucionarji, pa kapitalisti kitajskega tipa, pa umetniki balkanske folklore in ostali člani zbora komediantov "Ko to tamo peva".
Rejtas
# 10.10.2011 ob 18:45
Mislim, da tako Jankovič, kot Virant, gresta na volitve z enim samim razlogom in to je, da se razbije tako levico, kot desnico. Če so napovedi točne, bodo tako SD kot SDS, veliko izgubili. Mogoče je ravno to potrebujemo. Upam samo, da to ni neka zahrbtna igra tako levih kot desnih.
DREADLORD
# 10.10.2011 ob 18:00
Itak, da je JJ "neprijetno" presenečen, saj mu taka poteza jemlje absolutno nadvlado na desnici. Bo zanimivo. Virant brez SDS je opcija, z SDS pa ni.
A6
# 10.10.2011 ob 17:04
kak nezrel clan podmladka mora pisat te twite pri sds-u.
malasraka
# 10.10.2011 ob 16:51
uff tole je pa zanimiva novica

sploh pa bo bila zanimiva, če virant zbere več glasov kot janša..

... pa če gre za trojanskega konja ali ne ...

bravo!
parabola
# 10.10.2011 ob 16:23
@noComment - parabola: načeloma totalno podpiram take poteze, ampak če ti vodja stranke reče tole:
"SDS ob volilni zmagi potreboval partnerje za vladanje"?
Precej debilno. To pove le, da Virant in Janša računata na debilnost volilcev?

Pa ta tvoj komentar pa je res debiln. A misliš, da bo Zoki vladal sam. pobrat bo moral vse smeti na levi strani, da bi lahko sestavil vlado. Virant gre na volitve, ker ima lepo možnost doseči dober rezultat. Ob dobrem rezultatu SDS in drugih sredinskih strank se odpira možnost za sestavo solidne koalicije treznih sredinsko usmerjenih, ki v nasprotju s tajkunsko podprto levico v navezi z odvetniško mafijo, odpira možnosti - samo možnosti za izhod iz gospodarskih težav, ki so v Sloveniji potencirane zaradi skorumpiranega bančnega in pravnega sistema.
Recesija
# 10.10.2011 ob 16:17
@parabola
tudi sam imam enako mnenje glede Viranta, pa sem levi volilec.
Če bi se SDS znebil, Janše, Tanka, Grimsa, Irglove, Jerajeve, Jerovška, ...., bi to bila čisto normalna stranka. Proti SLS nimam kaj očitati, NSI, pa tako nič ne znajo kot pa nakladati o domobrancih in RKC.
MIRNČAN
# 10.10.2011 ob 22:12
zapatist dj ne kvasi neumnosti. Zdj bom pa Hanžka volil. To ja kao nova opcija ki pa ima nekdanje člane SD,LDS in tako dalje. Mal poguglej pa boš vidu,
pepar
# 10.10.2011 ob 21:59
Menim,da ima Virant potencial,ki se ga verjetno še niti ne zaveda in upam da bo vlekel pametne poteze.
Zna bit veliko presenečenje volitev.
Medo
# 10.10.2011 ob 19:11
Dobijo glas tudi od mene.
rowky
# 10.10.2011 ob 18:26
Virant s svojo listo ima zagotovo moj glas
Kazalo