Proti zamrznitvi pokojnin so pred časom pred državnim zborom protestirali tudi upokojenci. DeSUS jih podpira. Foto: MMC RTV SLO
Proti zamrznitvi pokojnin so pred časom pred državnim zborom protestirali tudi upokojenci. DeSUS jih podpira. Foto: MMC RTV SLO

Parlamentarni odbor za finance je pripravil predlog zakona o interventnih ukrepih. Z njim se rasti pokojnin, socialnih transferjev in plač javnih uslužbencev ne bo popolnoma preprečilo, kot je predlagala vlada, temveč upočasnilo.

Vlada privolila v 25 odstotkov
Finančni minister Franc Križanič je pojasnil, da vlada predlaga začasno omejitev rasti določenih izdatkov državnega proračuna, proračunov občin ter pokojninske in zdravstvene blagajne, med njimi pokojnin, socialnih transferjev in plač javnih uslužbencev. Čeprav člani odbora zamrznitve niso izglasovali, pa se vlada strinja tudi s 25-odstotnim zakonsko določenim obsegom uskladitve. Uskladitev pa se bo opravila, če bo inflacija v letu 2011 višja od dveh odstotkov, je še pojasnil Križanič.

DeSUS, SLS in SDS odločno proti
A v to ni privolila koalicijska stranka DeSUS, ki zaradi razpleta proračunske seje odbora ne namerava podpreti proračunov za prihodnji dve leti. Tudi SLS se, po besedah Radovana Žerjava, ne strinja s tem, da se breme krize prelaga na socialno najšibkejše. "Menim, da je vendarle treba narediti razliko med tistimi, ki slabo živijo, in tistimi, ki živijo nekoliko boljše," je dejal. Da se je vlada odločila varčevati pri tistih, ki imajo najmanj, je prepričan tudi Zvonko Černač (SDS).

Sicer pa se z zakonom o interventnih ukrepih podaljšuje še prehodno obdobje za uveljavitev določbe zaklona o vrtcih, po kateri bo država staršem sofinancirala plačilo varstva otrok v vrtcih. To so res varčevalni ukrepi, se je strinjal Andrej Vizjak (SDS), a opozoril, da so kratkoročne narave. Naredili bodo veliko krivic in ne bodo pripomogli k prestrukturiranju javnih financ. Čez dve leti bo težava le še večja, je opozoril.

Poslanci še novembra o proračunih
DZ bo namreč na novembrski seji sprejemal še spremembe proračuna za leto 2011 in proračun za leto 2012, v katerih si je vlada za cilj zastavila znižanje proračunskega primanjkljaja z letošnjih 4,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) na 3,6 odstotka BDP-ja.