Drnovškov park in kip lahko ostaneta. Foto: BoBo
Drnovškov park in kip lahko ostaneta. Foto: BoBo

Vrhovno sodišče je tako sklenilo, da ni nobenih zadržkov za to, da se po pokojnem predsedniku republike Drnovšku imenuje mestni park, krasi pa ga njegov doprsni kip, delo Mirsada Begića, je neuradno izvedel časopis Delo. Sodišče je upoštevalo argumente višjega sodiša, ki je pred tem razveljavilo sodbo prve stopnje, da je treba kip in ime umakniti.

Uradno sicer še ni znano, kaj so dejansko sklenili vrhovni sodniki, se je pa na odločitev sodišča že odzval zagorski župan Matjaž Švagan: "Česar ni zmogla visoka politika po Janezu Drnovšku, ker je očitno obula prevelike čevlje, smo zmogli ravno dovolj veliki Zagorjani."

Spor med občino in svojci pokojnega Drnovška se je začel kmalu po tem, ko je občina na čelu z županom Švaganom sklenila mestni park poimenovati po Drnovšku, poleg tega pa so v park postavili še bronasti kip z njegovo podobo. Drnovškov sin Jaša Drnovšek je nato zahteval razveljavitev poimenovanja parka po njegovem očetu in odstranitev kipa.

Trboveljsko okrajno sodišče je januarja 2012 sklenilo, da morajo kip odstraniti v 15 dneh, iz naziva parka pa izbrisati Drnovškovo ime. Sodnik Gregor Špajzer je odločil, da ima javnost pravico do izražanja spoštovanja le toliko časa, dokler ta ne omejuje pravice svojcev do pietete. Na to odločitev se je župan Švagan takoj pritožil in na višje sodišče, to pa je brez zadržka sklenilo, da kip in poimenovanje parka ne posegata v pravice svojcev do pietete ali v osebnostne pravice. Razsodbo višjega pa je zdaj potrdilo še vrhovno sodišče.