CSD-ji so postali enotna vstopna točka za pridobitev socialnih prejemkov. Foto: MMC RTV SLO
CSD-ji so postali enotna vstopna točka za pridobitev socialnih prejemkov. Foto: MMC RTV SLO
Mama in sin
Ostajate neporočeni, da bi tako prišli do več prejemkov? Ministrstvo zagotavlja, da to po novem ne bo več mogoče. Foto: Thinkstock
Socialni prejemki po novem

Po novem bo tako posameznik skladno z novelo zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev z eno samo vlogo na centru za socialno delo lahko zaprosil za različne prejemke, od otroškega dodatka do štipendije in socialne pomoči. Center za socialno delo tako postaja enotna vstopna točka za uveljavljanje socialnih pravic, ki so zdaj v domeni različnih ministrstev.

Minister za delo Ivan Svetlik je napovedal, da do sprememb prihaja tudi pri posameznih prejemkih. Otroški dodatek bo mogoče prejemati do starosti 18 let, obstajali pa bosta dve višini dodatka. Dozdajšnja višina bo namenjena vsem osnovnošolcem, višji pa bo otroški dodatek za srednješolce v starosti do 18 let. Otroški dodatek bo odvisen od socialno-ekonomskega položaja, a znašal bo lahko največ 54 evrov.

Med prejemki, ki jih novela združuje pod okrilje centrov za socialno delo, sta še denarno-socialna pomoč in varstveni dodatek. Pri slednjem bosta iz pokojninskega sistema v sistem socialne varnosti prenešeni pravici do varstvenega dodatka in državne pokojnine.

Do štipendij več študentov
V to domeno se z novelo prenašajo tudi državne štipendije, ki so namenjene starejšim od 18 let, ki se šolajo. Cenzus za pridobitev štipendije bo po novem višji, in sicer okoli 570 evrov neto na družinskega člana. Štipendije bodo, poleg tega, da bo do njih upravičeno več mladih, tudi višje; po zadnjem predlogu naj bi se gibale med 70 evri mesečno do največ 190 evrov osnovne štipendije. Z dodatki za uspeh, oddaljenost in deficitarnost pa bodo te vsote lahko tudi podvojene.

Združeni so še drugi prejemki, in sicer subvencije in plačila, denimo, znižano plačilo za vrtce, malice, prevoze in druge prejemke. Vzporedno s tem bo tekel tudi projekt e-sociale, ki bo povezal več kot 25 podatkovnih baz. Minister Svetlik zagotavlja, da bo tako mogoč popoln pregled nad posameznikovim položajem, zaradi česar tudi zlorabe ne bodo več mogoče.

Strožja opredelitev enostarševskih družin
Zakon o socialno-varstvenih prejemkih pa uvaja dve ravni prejemkov. Začasna denarna pomoč za delovno zmožne, ki so se začasno znašli v položaju, ko nimajo dovolj sredstev za preživetje, se bo dvignila z 226 evrov na dobrih 288 evrov. Za tiste, ki so trajno nezmožni za delo oz. so starejši od 65 let, pa novela predvideva poseben varstveni dodatek kot nadgradnjo socialne pomoči in naj bi znašal 450 evrov.

Novost tega zakona pa je tudi nova, strožja opredelitev družine, s katero želijo zagotoviti večjo pravičnost pri dodeljevanju dodatka za enostarševske družine. "Po novem se ne bo več splačalo biti neporočen, ločen ali živeti na ločenih naslovih zaradi socialnih prejemkov," je poudaril Svetlik.

Po novem bodo upoštevali celovito premoženjsko stanje posameznika - tudi nepremičnine, napoveduje minister. Uvajajo tudi prepoved odtujitve in obremenitve premoženja za pridobitev neke socialne pravice.

Socialni prejemki po novem