Za hrano slovensko gospodinjstvo odšteje več kot 15 odstotkov razpoložljivega denarja. Foto: BoBo
Za hrano slovensko gospodinjstvo odšteje več kot 15 odstotkov razpoložljivega denarja. Foto: BoBo

Slovenska gospodinjstva so imela največ razpoložljivih sredstev v denarju (95,5 odstotka), preostalo pa sta predstavljali denarna vrednost lastne proizvodnje (2,5) in vrednost bonitet (2,0), ugotavljajo na statističnem uradu. Največji delež denarja so predstavljali dohodki iz delovnega razmerja (55,8) ter pokojnine z dodatki (22,8).

Največji delež so leta 2010 predstavljali izdatki za življenjske potrebščine (86), sledili so izdatki za stanovanje ali hišo (9,8) in drugi izdatki (4,2). Pri življenjskih potrebščinah so ljudje največ, 15,2 odstotka, porabili za hrano in brezalkoholne pijače.

Velik delež med izdatki so predstavljali še izdatki za transport (13,9) in izdatki za stanovanje (12,2), kamor sodijo stroški vode, elektrike, plina …

Radi pijemo mleko in jemo jajca
V letu 2010 je član gospodinjstva v povprečju porabil 63,1 litra mleka, 6,8 kilograma sira, štiri litre sladoleda, 101,6 jajca, 38,6 kilograma kruha in peciva, 6,7 kilograma testenin, 2,4 kilograma riža, 18,2 kilograma jabolk, 30,4 kilograma krompirja, 10,7 kilograma zelene solate, 10,1 kilograma perutnine, 8,4 kilograma govejega mesa in 9,3 kilograma svinjskega mesa.