Zahteve po prekinitvi pogodbe so vse glasnejše. Foto: MMC RTV SLO
Zahteve po prekinitvi pogodbe so vse glasnejše. Foto: MMC RTV SLO
Zvonko Černač
Akterji afere javnosti še niso predstavili nobenega dokaza, meni Černač. Foto: MMC RTV SLO

Kot je pojasnila vodja poslanske skupine Cveta Zalokar Oražem, že dalj časa menijo, da bi bilo pogodbo med ministrstvom za obrambo in Patrio oziroma Rotisom kot njenim zastopnikom v Sloveniji zaradi omadeževanega imena in pomanjkanja sredstev smiselno prekiniti.

Kot je povedala, so na tovrstne predloge ves čas dobivali odgovore, da je treba počakati na pravna mnenja, ki na bi ugotovila mogoče posledice prekinitve. Ker mnenja še niso bila izdelana, jih zanima, na podlagi česa se je ministrica Ljubica Jelušič odločila, da gredo v nadaljnje postopke in pogajanja z Rotisom o spremembah pogodbe.

Na rešetu tudi protikorupcijska klavzula
Poslanska skupina bo na nujni seji - ta je bila sicer sklicana zaradi revizijskega poročila Računskega sodišča v zvezi z nakupom patrij - predlagala tudi spremembo protikorupcijske klavzule. V Zaresu namreč menijo, da zdajšnja klavzula ni v korist naročnika, zaradi česar bodo predlagali, da naj se poleg Rotisa nanaša tudi na druge udeležence v poslu, denimo na Patrio in druge. Kot še menijo, jo je treba razširiti tudi na druga kazniva dejanja zoper uradno dolžnost in javna pooblastila.

Dovolj ena bataljonska bojna skupina?
Poleg tega nameravajo v Zaresu predlagati tudi sklep, da se skupina, ki bo vodila pogajanja za spremembo pogodbe, oblikuje na novo, vsebovala pa naj bi strokovnjake s področja obrambe, mednarodnga prava in financ. Prav tako bi moralo ministrstvo po njihovem umakniti stopnjo tajnosti z modela za ocenjevanje ponudb za nakup oklepnikov ter s poročila o pregledu in ocenjevanju ponudb.

Kot še menijo, bi se morala Slovenija znova začeti pogajati glede zaveze zvezi Nato, da bo oblikovala dve bataljonski bojni skupini. Kot namreč trdijo, bi ena zadostovala.

Černač: Zgodba le odvrača pozornost
V zvezi z zgodbo o patriah se je medtem oglasil še poslanec SDS-a Zvonko Černač, ki opozarja, da v letu dni po izbruhu afere Patria akterjem javnosti ni uspelo predstaviti niti enega dokaza. Kot meni, vladajoči koaliciji ustreza, da se afera nikoli ne razišče, obenem pa zgodbo potrebuje za odvračanje pozornosti od aktualnih vprašanj.

Če bi trenutna oblast resnično verjela v utemeljenost obtožb, bi afero prekinila, je še dejal Černač.