Kristjan Čeh se je hitro prebil v sam svetovni vrh. Foto: www.alesfevzer.com
Kristjan Čeh se je hitro prebil v sam svetovni vrh. Foto: www.alesfevzer.com

Vodstvo atletske zveze namerava bližnjo prihodnost vezati na prenovo stadiona v Šiški, Olimpijski atletski center v Ljubljani se na projektni ravni pripravlja že dve leti in pol. Predsednik zveze Roman Dobnikar je v pogovoru za MMC izrazil pričakovanje, da naj bi konec letošnjega leta ali na začetku prihodnjega pridobili gradbeno dovoljenje: "Z županom Ljubljane Zoranom Jankovićem smo dogovorjeni, da se takoj po tem postavi temeljni kamen in začne izgradnja. Ambicija je, da postane temeljni in največji center odličnosti v Sloveniji, kjer bodo imeli poleg atletov odprta vrata tudi preostali športniki za priprave in meritve. Centra v Spodnji Šiški, kjer je imela atletika že od nekdaj svoje korenine, se zelo veselimo in upamo na čim hitrejšo pridobitev gradbenega dovoljenja."

Dobnikar ima velike načrte. Foto: www.alesfevzer.com
Dobnikar ima velike načrte. Foto: www.alesfevzer.com

Več denarja za mlajše selekcije
Ena od ambicij vodstva zveze je, da bi si atletika spet pridobila nekdanji status. Dobnikar tako pravi: "Atletska zveza Slovenije v prvi vrsti podpira vrhunske atlete in njihove trenerje, s katerimi vsako leto podpišemo pogodbe in brez izjeme svoje obveznosti tudi izpolnimo. Več denarja želimo nameniti za mlajše selekcije, delovanje v osnovnih šolah, da nam otroci ne uhajajo v druge športe. V petih letih sem spoznal, da je treba podpirati tudi male klube, ne samo že uveljavljenih, ker do neke točke so mali klubi lahko valilnice talentov."

Centri tudi v drugih mestih
Naslednja po vrsti so tako regijska in druga manjša tekmovanj. Predsednik si želi več tekem za mlajše atlete: "Več mladih želimo navdušiti za šport. Poudaril bi še infrastrukturne projekte. Moja moč predsednika je gotovo ta, da imam veliko poznanstev, tako poslovnih kot političnih, regijskih. Z župani dobro sodelujemo, zato lahko napovem najmanj tri velike naložbe. Ena je že omenjeni ljubljanski športni center, atletska dvorana, cel športni atletski park, ki je že v županovem proračunu. Podobno moramo postoriti še v Celju, Mariboru, Kranju ..."

Sorodna novica Desetica za predstave slovenskih atletov v Torunju

Ukrepi za prepoznavnost športa
Uresničujejo tudi strategijo, ki so jo lani pripravili skupaj z Evropsko atletsko zvezo. "Ustanovili smo Klub atletika – vseslovenski klub podpornikov, staršev, ljubiteljev športa, rekreativnih, profesionalnih in registriranih športnikov, trenerjev, ljubiteljev zdravega in kakovostnega načina življenja, ljubiteljev narave, ljubiteljev urbanega in zavestnega načina življenja ter vseh podpornikov slovenske atletike. To so vse ukrepi, ki bodo dolgoročno pozitivno vplivali na prepoznavnost in popularnost našega športa, že od lani pa smo veliko naredili v smeri popularizacije z neposrednimi prenosi naših tekmovanj na spletu, precej smo okrepili pojavnost na družbenih omrežjih, kjer nam število sledilcev konstantno raste," je prepričan sogovornik.

Bolt je bil zunajserijski atlet. Foto: AP
Bolt je bil zunajserijski atlet. Foto: AP

Superzvezdniki se ne rodijo vsak dan
Atletika svoja nihanja občuti tudi na globalni ravni. Na začetku stoletja se je zdelo, da je v padcu, dokler luči ni prižgal zunajserijski prvak Usain Bolt. Po odhodu kralja šprinta se zdi, da je znova prišlo obdobje upada zanimanja. "Superzvezdniki, kot je bil Usain Bolt, se ne rodijo vsak dan in morda bo treba še malo počakati, da bo kdo lahko stopil v njegove čevlje in potegnil ta voz znova navzgor," je prepričan Dobnikar, ki se ne strinja s tezo, da bi bila svetovna atletika v upadu: "Rezultati so vrhunski, nekateri svetovni rekordi, za katere smo mislili, da bodo še dolgo nepopravljivi, so padli. Mislim, da so pred nami olimpijske igre, kjer bo atletika znova zažarela v vsem svojem sijaju."

Gledalci se vračajo na stadione
Vseeno pa je opaziti sled družbenih dogodkov. "Vemo, da smo se v zadnjem obdobju znašli v globalni krizi, ki je udarila tudi šport. Lani na primer ni bilo enega velikega atletskega tekmovanja in k sreči smo v Sloveniji izpeljali sezono in tekmovalcem zagotovili tekmovanja. Vsi upamo, da bo koronakrize konec, gledalci se že vračajo na stadione, zato se ne bojim, da smo na pravi poti. Kar se tiče prepoznavnosti in popularnosti slovenske atletike pa ni skrivnost, da se ta odziva tudi na dosežke naših tekmovalcev. Verjamem, da je bila letošnja medalja Tine Šutej na dvoranskem evropskem prvenstvu in odličje Žana Rudolfa in Anite Horvat na svetovnem prvenstvu štafet začetek novega obdobja doseganja odličij naših atletov na velikih tekmovanjih, tako je pred nami svetlo obdobje za kraljico športov," je optimističen Dobnikar.

Sorodna novica Čeh postavil evropski rekord do 23 let in se približal magični meji 70 metrov

Čeh lahko na vrhu ostane desetletje
Na domači sceni se zdi, da ima najsvetlejšo prihodnost metalec diska Kristjan Čeh, ki je v dveh metih (beri: sezonah) postal del svetovne špice. Njegove edinstvenosti se zaveda tudi Roman Dobnikar: "Kristjan Čeh je tekmovalec, kot ga morda slovenska atletika še ni imela. V zadnjih dveh letih se je prebil v sam vrh svetovne konkurence in verjamem, da je to atlet, ki lahko naslednjih 10 let na vrhu tudi ostane. Sposoben je redno osvajati medalje na največjih atletskih tekmovanjih, kar je že dokazal na evropskem prvenstvu za mlajše člane, kjer je osvojil zlato medaljo. Ima še čas, zato ga ne želimo obremenjevati že pred olimpijskimi igrami v Tokiu, vendar se vsi zavedamo, da lahko met okrog daljav, ki jih dosega v letošnji sezoni, pomeni tudi medaljo. Vsekakor so taki tekmovalci izjemno pomembni za prepoznavnost našega športa tako med mladimi kot med ljubitelji atletike na splošno."

Čehu stojijo ob strani
Si tako nadarjen tekmovalec zasluži poseben tretma? Dobnikar odgovarja: "Atletika je individualen šport, a za vsakim vrhunskim atletom stoji ekipa strokovnjakov, ki z njim delajo. Naloga atletske zveze pa je, da take tekmovalce in njihove atlete podpre, kar počnemo po najboljših močeh. Kristjan se je v nekoliko nepravem trenutku znašel v položaju, da je ostal brez trenerja, kar se za zdaj k sreči niti malo ne pozna pri njegovih rezultatih, a nedvomno mu je treba pomagati poiskati novo sredino, v kateri bo lahko nadaljeval delo in počel to, kar najbolje zna. Atletska zveza mu stoji ob strani in je pripravljena pomagati, kjer koli bo pomoč potreboval."

Tina Šutej naj ne bi smela imeti težav s prebojem v finale. Foto: EPA
Tina Šutej naj ne bi smela imeti težav s prebojem v finale. Foto: EPA

Trije finali v Tokiu?
Olimpijske igre so za večino športnih panog najpomembnejše tekmovanje. Roman Dobnikar pred odhodom v Tokio razmišlja: "Olimpijsko sezono smo začeli odlično, rezultati so vrhunski, videli smo že številne državne rekorde v vseh starostnih kategorijah. Prvi cilj sezone smo že izpolnili z uvrstitvijo v prvo ligo evropskih reprezentanc, potem ko smo na evropskem ekipnem prvenstvu v bolgarski Stari Zagori osvojili tretje mesto. To je dokaz, da imamo močno ekipo, veseli pa me, da se mi je po petih letih uresničila tudi želja po ponovni vzpostavitvi močnih in atraktivnih štafet, ki se bodo lahko udeleževale tudi največjih tekmovanj. Pred nami pa je še evropsko prvenstvo do 23 let, kjer si lahko obetamo vsaj dve odličji, ter seveda olimpijske igre v Tokiu, ki so vrhunec sezone. Trenutno imajo norme izpolnjene Kristjan Čeh, Maruša Mišmaš Zrimšek, Tina Šutej in Maja Mihalinec. Neji Filipič je zmanjkal en centimeter v troskoku in upam, da ji do roka uspe. Potem pa imamo še nekaj atletov, ki se bodo na igre uvrstili po rang lestvici. To sta skoraj zagotovo Anita Horvat in Luka Janežič v tekih na 400 metrov, še nekaj naših tekmovalcev pa je na meji. V Tokiu lahko največ pričakujemo od Čeha, ki trenutno drži drugi izid sezone na svetu. Njegov finalni nastop ne bi smel biti vprašljiv, tam pa je vse mogoče. Tudi Tina Šutej in Maruša Mišmaš Zrimšek sodita v finale, kjer nam lahko pripravita presenečenje. S številčnostjo ekipe, ki bo potovala na Japonsko, smo zadovoljni, atletika je najbolj konkurenčna športna panoga na svetu in vsak finalni nastop na olimpijskih igrah v atletiki je dosežek brez primere."