Jolanda Čeplak bo prvo ime slovenske zasedbe v Göteborgu. Foto: EPA
Jolanda Čeplak bo prvo ime slovenske zasedbe v Göteborgu. Foto: EPA
Merlene Ottey
Merlene Ottey je pri 46 letih pravi fenomen. Foto: EPA
Primož Kozmus
Primož Kozmus se je po poškodbi hitro vrnil v formo. Foto: RTV SLO

Atletska zveza Slovenije je potrdila nastop 19 slovenskih atletov in atletinj na EP-ju, odprava pa bi se utegnila še malo povečati.
Mariji Šestak, ki je pred kratkim dobila slovensko državljanstvo, mora dovoljenje za nastop v troskoku in skoku v daljino dati Mednarodna atletska zveza, norme pa lahko do petka še dosežejo Damjan Zlatnar (110 m ovire), Daneja Grandovec (3.000 m zapreke), Meta Mačus (400 m ovire) in Kristina Žumer (100 in 200 m).

Jure Rovan (palica) čaka na potrditev dosežka (5,60 m) z mitinga v Aosti, Teja Melink (palica) pa se je zaradi slabe forme nastopu odpovedala. Ker se je Merlene Ottey odločila, da ne bo tekla v štafeti 4 x 100 metrov, se je upravni odbor AZS-ja odločil, da ženska štafeta na EP-ju ne bo sodelovala.

Evropsko prvenstvo v Göteborgu se bo začelo 7. avgusta, vodstvo slovenske atletske zveze pa pričakuje dva nastopa do tri v finalu in še dva do tri v polfinalu. Na mladinskem svetovnem prvenstvu v Pekingu sredi avgusta bo nastopilo 15 Slovencev.

"Tako za EP kot mladinski SP, slednji me po krizi v zadnjem obdobju še posebej veseli, imamo zelo kakovostni in številčni odpravi. Dva vrhunska tekmovalca, Jolanda Čeplak in Primož Kozmus, sta se po daljši odsotnosti zaradi poškodb vrnila in dosegata že zelo dobre izide," je povedal vodja strokovnega sveta AZS Martin Steiner.

Potrjeni potniki na EP:
Moški: Andrej Batagelj (troskok), Marko Bratož (100 m), Primož Kozmus (kladivo), Rožle Prezelj (višina), Matjaž Borovina (100 m), Boštjan Buč (3.000 m zapreke), Matic Osovnikar (100, 200 m), Miran Vodovnik (krogla), Jan Žumer (100 m, daljina).

Ženske: Martina Ratej (kopje), Merlene Ottey (100 m), Sara Orešnik (400 m ovire), Pia Tajnikar (100 in 200 m), Jolanda Čeplak (800 m), Helena Javornik (maraton), Brigita Langerholc (800 m), Sonja Roman (1.500 m), Marina Tomič (100 m ovire), Radmila Vukmirovič (100 m ovire)