Arslan Ahmet je za šest sekund premagal Matjaža Mikloša. Foto: Samo Vidic
Arslan Ahmet je za šest sekund premagal Matjaža Mikloša. Foto: Samo Vidic
Tek je potekal po slavni smučarski letalnici navkreber, od dna doskočišča, pa vse do vrha zaleta. Foto: Samo Vidic

Tek na 400 metrov z višinsko razliko skoraj 200 metrov (od dna doskočišča do odskočne mize je višinske razlike za 130 metrov, nalet pa se proti Poncam vzpne še za skoraj 70 metrov) je s časom pet minut in dve sekundi dobil Turek Arslan Ahmet, ki je 50 metrov pod vrhom "ušel" Matjažu Miklošu (5:08). Tretji je bil Simon Alič (5:10).

"V Planici mi je bilo nekoliko lažje kot v Kulmu, ker ima tu zadnjih sto metrov proge leseno podlago. V Kulmu je tam asfalt, zato pri vas manj drsi. Pred 14 dnevi sem nastopil na tekmovanju Dolomitenman v Avstriji, kjer sem pretiraval in si nekoliko načel nogo, zato sem danes zamenjal taktiko in celotno progo tekel s skoraj enakim tempom, brez velikega pospeševanja," je povedal Ahmet.

Matjaž Mikloša je plačal davek nastopa v štafeti: "Sem zadovoljen, je pa res, da bi morda lahko tudi zmagal, če ne bi nastopal v štafeti. Zato bom naslednjič nastopil le med posamezniki in poskusil resneje izzvati Turka."

Pri ženskah je bila z izidom 6:46 najhitrejša Avstrijka Teresa Stadlober, drugo mesto pa je osvojila Petra Mikloša, sestra Matjaža Mikloše. Tretja je bila Manja Frece. "Moja taktika je bila začeti počasi in potem stopnjevati do vrha. Mislim, da mi je dobro uspelo, ampak zdaj sem mrtva," je bila zadovoljna zmagovalka.

Nastopili so tekači iz devetih držav, ki so imeli najprej kvalifikacije na krajši razdalji. Večina finalistov (v finalu je nastopil 50 moških in 16 žensk), med katerimi je bilo veliko vrhunskih gorskih tekačev, je v cilj prišla po vseh štirih, takoj za ciljno črto pa so popadali po tleh in na trenutke precej nemočno lovili zrak.

Konstruktor planiške velikanke Janez Gorišek je povedal, da je imela naprava včasih še večji naklon: "Bila je bolj strma. Pozneje se je ta naklon zmanjšal, profil je izredno lep. Ko sem jo jaz meril, sem se po progi podal po vseh štirih in se komaj držal, zato se mi zdi tek po tej napravi fantastična stvar."