Delegacija Ferrarija, vključno z dirkačema Kimijem Räikkönenom in Fernandom Alonsom, se je 1. maja mudila v Imoli, kjer se je ob 20. obletnici smrti poklonila legendarnemu brazilskemu dirkaču formule ena Ayrtonu Senni - zadnjemu dirkaču, ki je umrl na dirki v elitnem razredu motošporta. Foto: Reuters
Delegacija Ferrarija, vključno z dirkačema Kimijem Räikkönenom in Fernandom Alonsom, se je 1. maja mudila v Imoli, kjer se je ob 20. obletnici smrti poklonila legendarnemu brazilskemu dirkaču formule ena Ayrtonu Senni - zadnjemu dirkaču, ki je umrl na dirki v elitnem razredu motošporta. Foto: Reuters

Kimi zelo dobro sodeluje z ekipo, veliko časa preživi z inženirji, pomaga nam izboljšati dirkalnik. Pomaga nam pokazati, na katerih področjih ferrari F14 T potrebuje izboljšave.

James Allison, tehnični direktor pri Ferrariju
Sebastian Vettel
Aktualni svetovni prvak Sebastian Vettel, ki mu letos ne gre vse po načrtih, bo v Barceloni nastopil z novo šasijo. Foto: EPA
Nigel Mansell in Ayrton Senna
Na dirki za VN Španije v Barceloni so bili gledalci priča številnim zanimivim dvobojem, eden najbolj ikoničnih je dvoboj Nigela Mansella in Ayrtona Senne (desno) leta 1991. Foto: YouTube
Fernando Alonso
Alonso je leta 2006 postal prvi Španec, ki mu je uspelo zmagati na domači dirki. Alonso, ki je tedaj vozil še za Renault, je bil na dirki razred zase. Ciljno črto je prečkal več kot 18 sekund pred drugouvrščenim Michaelom Schumacherjem (Ferrari), tretji je bil Špančev moštveni kolega Giancarlo Fisichella. Foto: EPA

Sebastian bo imel za dirko v Barceloni na voljo novo šasijo, to smo določili že pred začetkom sezone. Dirkači šasij načeloma ne želijo zamenjati, saj se hitro navadijo nanje, če pa so z njimi za nameček še uspešni, pa jih želijo obdržati do konca sezone.

Bob Marshall, vodja oblikovanja pri Red Bullu
Michael Schumacher in Ross Brawn
Največ dirk za VN Španije je osvojil Michael Schumacher. Foto: EPA
Simulacija kroga Lewisa Hamiltona v Španiji

Po štirih preizkušnjah v letošnji sezoni najbolje kaže mercedesoma, Nicu Rosbergu in Lewisu Hamiltonu. Prvi (79 točk) ima v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena štiri točke prednosti pred moštvenim kolegom Hamiltonom (75), ki je po odstopu v Melborunu dobil zadnje tri dirke. Z 41 točkami tretje mesto drži Fernando Alonso.

Stavnica za VN Španije:
1. Lewis Hamilton (1,57)
2. Nico Rosberg (3,50)
3. Fernando Alonso (15,00)
4. Daniel Ricciardo (19,00)
5. Sebastian Vettel (21,00)
6. Kimi Räikkönen (41,00)
7. Felipe Massa (67,00)
8. Valtteri Bottas (81,00)
9. Nico Hülkenberg (101,00)
10. Jenson Button (126,00)

Z dirko v katalonski prestolnici se začenja tudi evropski del sezone. Največ zmag na dirkah za VN Španije je zbral Michael Schumacher, ki je slavil kar šestkrat, drugo mesto si s po tremi zmagami, ki so štele za svetovno prvenstvo v formuli ena, delijo Jackie Stewart, Nigel Mansell, Alain Prost in Mika Häkkinen. Po dvakrat so zmagali Emerson Fittipaldi, Mario Andretti, Ayrton Senna, Kimi Räikkönen in Fernando Alonso. Najuspešnejše moštvo na dirkah za VN Španije je Ferrari (12 zmag), sledijo mu McLaren (8), Williams (6) in Lotus (2).

Ferrari Kimiju stoji ob strani
Eno izmed večjih razočaranj v letošnji sezoni je gotovo Räikkönen, od katerega so navijači Ferrarija pričakovali ogromno, dobili pa bore malo. Najboljša Finčeva uvrstitev je 7. mesto z dirke v Avstraliji, v Maleziji je celo ostal brez točk (12. mesto). Toda kljub slabši formi mu moštvo iz Maranella stoji ob strani. "Kimi zelo dobro sodeluje z ekipo, veliko časa preživi z inženirji, pomaga nam izboljšati dirkalnik. Pomaga nam pokazati, na katerih področjih ferrari F14 T potrebuje izboljšave," je dejal tehnični direktor James Allison in spregovoril še o Alonsu: "Od njega smo videli nekaj izjemnih predstav, osvoji vsako točko, ki jo trenutno lahko. Vsekakor se mu moramo zahvaliti za vse, kar je letos storil z našim dirkalnikom."

Vettel bo nastopil z novo šasijo
Za dirko v Barceloni so se še posebej pripravili pri Red Bullu, štirikratnem zaporednem konstruktorskemu prvaku, ki letos kar precej zaostaja za Mercedesom. Sebastian Vettel bo namreč dirkal v novi šasiji, iz moštva so še sporočili, da so dirkalnik na določenih delih korenito izboljšali. "Sebastian bo imel za dirko v Barceloni na voljo novo šasijo, to smo določili že pred začetkom sezone. Dirkači šasij načeloma ne želijo menjati, saj se hitro navadijo nanje, če pa so z njimi za nameček še uspešni, pa jih želijo obdržati do konca sezone," je dejal vodja oblikovanja Rob Marshall in dodal: "Toda v moštvu smo se odločili za zamenjavo stare šasije z novo, ki smo jo temeljito preizkusili v naši tovarni. Novo šasijo bo dobil tudi Daniel (Ricciardo), a šele enkrat okrog dirke za VN Velike Britanije v Silverstonu."

Malo priložnosti za prehitevanje
Dirkališče v Montmelu v provinci Barcelona je bilo zgrajeno leta 1991, že istega leta so na njem izpeljali dirko za VN Španije. Leto pozneje so v sklopu olimpijskih iger po stezi zapeljali tudi kolesarji, ki so se pomerili v vožnji na čas. Dirkališče za priprave na sezono uporabljajo številna moštva, zato stezo tudi zelo dobro poznajo. Vsebuje dolge ravnine in 16 zavojev, med katerimi je večina desnih, zaradi česar je sprednja leva guma zelo obremenjena. Priložnosti za prehitevanje tako rekoč ni, za to je še najprimernejši zavoj 1. Proga je dolga 4,655 km, dirkači bodo odpeljali 66 krogov. Najhitrejšega je leta 2008 odpeljal Räikkönen (1:21,670).

Številni nepozabni trenutki
Steza v Montmelu je že poskrbela za nekaj nepozabnih trenutkov. Zagotovo je najbolj ikoničen trenutek brezkompromisna vožnja Mansella in Senne z gumo ob gumi leta 1991. Schumacher je leta 1994 preizkušnjo končal na odličnem 2. mestu, potem ko je imel polovico dirke na voljo le peto prestavo. Leta 1999 je bilo mogoče na stezi zaslediti le en prehitevalni manever, dve leti pozneje je zaradi okvare sklopke vodilni Häkkinen odstopil v zadnjem krogu in zmago prepustil velikemu tekmecu Schumacherju. Finec bi lahko tedaj sicer v Španiji zmagal že četrtič zapored. Leta 2006 je Alonso postal prvi Španec, ki je dobil domačo dirko. To je bila tudi najkrajša dirka za VN Španije v zgodovini - trajala je uro, 26 minut in 21 sekund (lanska je bila dolga uro, 39 minut in 16 sekund).

Mansell zmagal leta 1991
Prvo dirko za VN Španije so na dirkališču v Barceloni izpeljali 29. septembra 1991. Dobil jo je Mansell (Williams-Renault), ki je v kvalifikacijah zaostal le za Gerhardom Bergerjem (McLaren-Honda). Drugi je bil Prost (Ferrari), tretji pa Mansellov moštveni kolega Riccardo Patrese. Do točk so se dokopali še Jean Alesi (Ferrari), Senna (McLaren-Honda) in poznejši 7-kratni svetovni prvak Schumacher (Benetton-Ford). Senni se je dolgo nasmihala uvrstitev tik pod vrh, a je nato storil napako in zaostal. Vseeno je Brazilec v skupnem seštevku obdržal lepo prednost pred Britancem (16 točk), tistega leta je tudi osvojil naslov prvaka.

Lani druga zmaga Alonsa
Lansko dirko je po zaslugi odlične strategije dobil Alonso, ki je z moštvenim kolegom Felipejem Masso odpeljal praktično brez napak. Alonso je dirko začel odlično, že po prvem zavoju je s petega mesta napredoval na drugo. Za končno razvrstitev so bili ključni postanki. Drugi del dirke so favoriti začeli z mehkejšimi različicami gum. V 37. krogu sta Alonso in Massa opravila tretji postanek, kmalu zatem je v boks zapeljal še Mark Webber, Vettel je po nov set gum odšel šele v 40. krogu. Alonso je tudi po zadnjem postanku (50. krog) ostal v vodstvu in vknjižil gladko zmago ter poln izkupiček točk, s katerim je zajetno zarezal v prednost Vettla, ki je sicer ostal v vodstvu, a je imel pred drugouvrščenim Räikkönenom le še štiri točke naskoka.

"Bilo je fantastično, čustveno, navijači so mi res pomagali, kajti vseskozi čutiš podporo. Celotna ekipa je poskrbela za vsako najmanjšo podrobnost, saj smo si zmago zelo želeli. Dobrih predstav tu ne želimo končati," je po lanski dirki dejal Alonso. To je bila njegova zadnja, 32. zmaga v formuli ena. Na novo torej čaka že skoraj leto dni (vmes je bil sicer štirikrat drugi).

Dirka v nedeljo ob 14.00
Dirkači bodo v Barceloni v petek ob 10.00 dopoldne opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 11. uri, ob 14. uri se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TVS 2 in na MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TVS 2 ogledali v nedeljo ob 14.00.

Dirka za VN Španije, Barcelona

Petek ob 10.00:

PRVI PROSTI TRENING
Ob 14.00:
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 11.00:

TRETJI PROSTI TRENING
Ob 14.00 (prenos na TVS 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 14.00 (prenos na TVS 2/MMC):
DIRKA

Kimi zelo dobro sodeluje z ekipo, veliko časa preživi z inženirji, pomaga nam izboljšati dirkalnik. Pomaga nam pokazati, na katerih področjih ferrari F14 T potrebuje izboljšave.

James Allison, tehnični direktor pri Ferrariju

Sebastian bo imel za dirko v Barceloni na voljo novo šasijo, to smo določili že pred začetkom sezone. Dirkači šasij načeloma ne želijo zamenjati, saj se hitro navadijo nanje, če pa so z njimi za nameček še uspešni, pa jih želijo obdržati do konca sezone.

Bob Marshall, vodja oblikovanja pri Red Bullu
Simulacija kroga Lewisa Hamiltona v Španiji