Anže Kopitar je osvojil drugi Stanleyjev pokal, še drugič pa je končnico končal na vrhu lestvice igralcev z največ točkami. Pred dvema letoma si je to mesto delil z Dustinom Brownom (oba po 20 točk). Foto: Reuters
Anže Kopitar je osvojil drugi Stanleyjev pokal, še drugič pa je končnico končal na vrhu lestvice igralcev z največ točkami. Pred dvema letoma si je to mesto delil z Dustinom Brownom (oba po 20 točk). Foto: Reuters
Dustin Brown
Dustin Brown je še drugič v svoji karieri prvi dvignil v zrak najbolj cenjen pokal v svetu hokeja. Foto: Reuters
Jonathan Quick in Anže Kopitar (Los Angeles Kings)
Kralji zdaj uradno kandidirajo za novodobno hokejsko dinastijo. Z dvema naslovoma v obdobju "salary capa" so se postavili ob bok Chicagu, s katerim bodo očitno še nekaj časa vladali Zahodu in celotni Ligi NHL. Foto: Reuters
Kopitar s Kralji do drugega Stanleyjevega pokala

Gospod "sedma tekma" je blestel na vseh sedmih tekmah, prek katerih so se morali Kralji prebiti do finala. V finalni seriji pa je bil daleč najučinkovitejši "kralj" (dva gola in pet podaj), kar je odločilo bitko za nagrado MVP, ta tema je bila v ospredju številnih hokejskih pogovorov na tej strani luže.

Williams: To je pika na i
Justin Williams
je bil po tekmi v solzah: "Zaslužili smo si, samo poglejte, kaj vse smo morali narediti, da smo se prebili do finala. Nato pa še ta nagrada, to je pika na i. Prav vsi v ekipi smo se trudili in potrudili, poiskali smo zadnje rezerve energije. Nikoli se ne bom povsem navadil na te trenutke. To je res nekaj posebnega." Za Williamsa je to že tretji naslov prvaka, leta 2006 je Stanleyjev pokal osvojil v dresu Caroline.

Kopitar: Zasluženo je prejel nagrado
Njegovo sposobnost odličnega igranja na najpomembnejših tekmah je izpostavil tudi Anže Kopitar: "Ne vem, kaj dela pred pomembnimi tekmami. To bi tudi sam rad znal. Res je pomemben mož v naši ekipi. Pomeni nam res veliko, tako na ledu kot v garderobi, zasluženo je prejel nagrado."

Do pokala kot četrti po vrsti
Slovenski športni superzvezdnik je kot četrti po vrsti dvignil Stanleyjev pokal, za kapetanom Dustinom Brownom, poškodovanim branilcem Robynom Regehrom in zadnjo zimsko okrepitvijo in strelcem 15 golov v končnici, Slovakom Marianom Gaborikom.

"Kopi" ZDA predstavil novega brata
Ob poznejšem slavju z družinskimi člani na ledu Staples Centra pa je posebno pozornost tako navijačev kot medijev pritegnila posebna poteza Hrušičana. V intervjuju za ameriško televizijo NBC, ki v ZDA prenaša NHL in finale, je Kopitar vsej javnosti predstavil trenerjevega sina Chrisa Sutterja, ki ima Downov sindrom in poskrbel za najganljivejši trenutek šampionskega slavja.

"To je Darrylov sin, ki mi je kot brat. Ko med sezono po dolgem času pride v slačilnico, se šali z nami, malo zunaj igrava košark in vedno dvigne razpoloženje. Res je lepo, da je zdaj tukaj z mano," je radostno pripovedoval Kopi milijonom gledalcev. Besedo je dobil tudi trenerjev sin: "Za mojega očeta je to odlična sezona, pokal je naš. Dajmo še enkrat!" Tako trenerjevemu sinu kot najbližjim medijem je AK11 po izkopu kamere obljubil: "Že zelo kmalu bomo šli po še en pokal!"

V domovini dan po dnevu državnosti
Anže Kopitar se v Slovenijo predvidoma vrača v četrtek, 26. junija, ko bo priletel na Letališče Jožeta Pučnika. Dan zatem bo na Bledu že gostil dobrodelni gof turnir.


Doughty: Vzeli smo, kar nam pripada

Za Drewom Doughtyjem je nepozabna sezona. Eden najboljših branilcev Lige NHL je pozimi s Kanado postal olimpijski prvak, zdaj pa je spet prvak Lige NHL: "To je najboljši občutek. Borili smo se vso sezono, nato še skozi napeto končnico. Vrnili smo se po to, za kar smo čutili, da nam pripada. Občutek je odličen, dominirali smo, potrebovali pa smo tudi nekaj sreče in razpoloženega Quicka. Občutek je fantastičen."

Quick: Stresno, a hkrati zabavno
Vratar Los Angelesa Jonathan Quick ni bil na ravni svoje igre izpred dveh let, ko je bil najzaslužnejši za naslov prvaka, a tokrat je bil na najpomembnejših tekmah skoraj brez napake. "Radi igramo hokej, čutimo neko energijo, privilegij je biti v tej ekipi. Podaljški? To je res stres, hkrati pa je zabavno," je bil kratek Quick.

Brassard: Lahko bi bili prvaki
Kralji so postali prva ekipa po 34 letih, ki je naslov prvaka osvojila z zmago v podaljšku pred svojimi gledalci. Leta 1980 je to uspelo New York Islandersom. Center Rangersov Derick Brassard je po tekmi razmišljal: "Izgubili smo z 1:4, a občutek je nenavaden, ker smo bili enakovredni. Tri tekme so se končale po podaljšku, prav na vseh bi lahko zmagali. Lahko bi bili prvaki."

Vigneault: V podaljšku smo igrali bolje
Trener Rangersov Alain Vigneault je izgubil še svoj drugi finale. Leta 2011 je klonil na klopi Vancouvra, ki je izgubil proti Bostonu. "Nič ne obžalujemo, dali smo vse od sebe, tri tekme so šle v podaljšek. V podaljšku smo pravzaprav igrali bolje kot v rednem delu. To je tudi razlog za to, da ta poraz tako boli. A v resnici vsak poraz v finalu boli. Ponosen sem na svoje fante in njihov trud."

Parada po mestu v ponedeljek
Zdaj Kralje po napornem in zgodovinsko najdaljšem šampionskem pohodu na vrh Lige NHL, za kar so potrebovali napornih in razburljivih 26 tekem, čakajo dnevi praznovanja. Najprej zasebna slavja, nato pa množična parada v središču Los Angelesa, ki bo v ponedeljek.

24. junija sledi podelitev nagrad Lige NHL v Las Vegasu, kjer bo Kopitar izvedel, ali bo prejel nagrado za najboljšega obrambnega napadalca (glasovalo se je po koncu rednega dela). Zatem se bo šele začela nova poletna avantura Stanleyjevega pokala, ki bo že drugič obiskal tudi Slovenijo.

Intervju Anžeta in Chrisa za televizijo NBC

Kopitar s Kralji do drugega Stanleyjevega pokala