Erazem Lorbek je v finalu španskega prvenstva v ključnih trenutkih prevesil tehtnico na stran Barcelone. Foto: Reuters
Erazem Lorbek je v finalu španskega prvenstva v ključnih trenutkih prevesil tehtnico na stran Barcelone. Foto: Reuters

Ostroge so pravico za slovenski krilni center, ki v zadnjih treh sezonah odlično igra pri Barceloni, dobile na lanskem naboru od Indiane. Pacersi so sicer najstarejšega izmed bratov Lorbek izbrali na naboru leta 2005 kot 46. po vrsti. 210 centimetrov visoki košarkar, ki je v dresu slovenske reprezentance blestel predvsem na EP-ju leta 2009 na Poljskem, je eno leto že igral v ZDA, saj je obiskoval slovito univerzo Michigan State. Barcelona ima po koncu sezone tako ogromno težav z visokimi igralci, saj so nejasne usode prav vseh. Pogodba se izteče Kosti Peroviću in Bonifacu Ndongu, ni pa še jasno, kaj bo s Franom Vazquezom.

Izjemne predstave proti Realu
Lorbek je v zadnjih letih eden najdominantnejših igralcev v Evropi na svojem položaju. Letos je bil ob številnih poškodbah Juana Carlosa Navarra glavni nosilec igre Barcelone, dokončno pa je zablestel prav, ko je bilo najbolj potrebno. V finalu španskega prvenstva je bil najbolj zaslužen za slavje Kataloncev nad večnim tekmecem, madridskim Realom. Pred tem je Lorbek igral v mlajših selekcijah Olimpije, nato pa za bolonjski Fortitudo, Unicajo iz Malage, Benetton iz Trevisa, rimski Virtus in moskovski CSKA.

Trener Spursov Gregg Popovich je pred kratkim povedal, da bo ekipa prihodnjo sezono dobila tudi okrepitev iz Evrope. Za Spurse sta uspešno igrala že Rašo Nesterović in Beno Udrih, ki sta skupaj leta 2005 postala z Ostrogami prvak Lige NBA, Udrih pa je nato v dresu moštva iz Teksasa osvojil prstan še leta 2007. V San Antoniu je glavni pod obročema legendarni Tim Duncan, konkurenco pa bodo Lorbku predstavljali Brazilec Thiago Splitter, ki se je prav tako uveljavil v španskem prvenstvu, DeJuan Blair, Matt Bonner in Francoz Boris Diaw, ki v zadnjih sezonah igra pod košem.

T. J.