Jokić je glavni motor srbske igre. Foto: EPA
Jokić je glavni motor srbske igre. Foto: EPA

Šlo je za obračun dveh reprezentanc, ki bosta na bližajočem evropskem prvenstvu med glavnimi favoriti za naslov in ki imata v svojem kadru igralca, ki sta (skupaj) pobrala zadnje štiri MVP-nagrade v Ligi NBA. Tako Giannis Antetokounmpo kot Nikola Jokić nista razočarala. Srb je zbral 29 točk, osem skokov in šest podaj; Grk pa kar 40 točk, osem skokov in pet podaj.

Giannis Antetokounmpo je tekmo odprl s serijo zabijanj. Foto: EPA
Giannis Antetokounmpo je tekmo odprl s serijo zabijanj. Foto: EPA

Brata zabila petkrat zapored
Srbi so vodili večji del tekme, prva izjema je bila na sredini uvodne četrtine, ko je Kostas Papanikolaou zadel trojko za vodstvo 18:17. Srbi so začeli z vodstvom 11:4, a so jih gostje hitro ujeli. Zanimivo – prvih deset točk so dosegli le z zabijanji, trikrat je žogo na ta način skozi mrežico spravil Janis Andetokumbo, dvakrat pa njegov brat Kostas.

Poškodba Micića
Gostitelji so uvodno četrtino dobili z 31:25, Grki pa so zadnjič povedli po košu Kostasa Slukasa (40:42). Kmalu zatem se je poškodoval domači zvezdnik Vasilije Micić in se ni več vrnil na parket. Srbi so dosegli 11 zaporednih točk in na odmor odšli s sedmimi točkami naskoka (51:44).

Takole je obležal Vasilije Micić. Foto: EPA
Takole je obležal Vasilije Micić. Foto: EPA

Srbi v 90 sekundah zapravili osem točk
Nadaljevanje je bilo podobno, orli so vodili z nekaj točkami prednosti, Grki so se približali, a gostitelji so vedno našli odgovor. Minuto in pol pred koncem je že kazalo na srbsko zmago, saj je Jokić zadel trojko za vodstvo 87:79. Na drugi strani je Thanasis Antetokounmpo odgovoril s trojko, Jokić je zgrešil dva prosta meta, Calathes je znižal na 87:84, vsega 11 sekund pred koncem rednega dela pa je trojko zadel še Tyler Dorsey (87:87).

Jokić postavil piko na i
V podaljšku je blestel Jokić (tri polaganja, podaja in ukradena žoga) in poskrbel, da je zmaga vendarle ostala doma. Srbi so še kako potrebovali zmago, saj so v drugi del prenesli le eno zmago in kar štiri poraze, ob morebitnem petem porazu bi se znašli v težkem položaju, zdaj pa dihajo precej lažje in imajo vse v svojih rokah. Grki imajo razmerje zmag 3-2, na vrhu pa je Latvija (4-1).