Košarka
Športna dvorana Stožice in nogometni stadion Stožice
Poleg Ljubljane bodo prvi del evropskega prvenstva v košarki gostili še Koper, Celje in Jesenice. Foto: BoBo
Prvi del evropskega prvenstva v košarki leta 2003 bo gostila tudi dvorana Zlatorog v Celju. Foto: RTV SLO

Dodaj v

Uradno: Eurobasket bodo gostili Ljubljana, Jesenice, Koper in Celje

Na KZS-ju menijo, da je odločitev najracionalnejša
28. avgust 2012 ob 15:02
Ljubljana - MMC RTV SLO

Prvi del košarkarskega evropskega prvenstva leta 2013 v Sloveniji bodo gostili Celje, Ljubljana, Koper in Jesenice, je odločil izvršilni odbor Košarkarske zveze Slovenije.

V prvem delu bodo prvenstvo gostile dvorane Zlatorog, Hala Tivoli, Bonifika in Podmežakla, drugi del prvenstva s končnico pa bodo gostile Stožice. S tem je KZS uporabil prvi rezervni načrt (načrt B) izvedbe EP-ja po tem, ko Novo mesto in Ptuj kot prvotno predvidena organizatorja nista izpolnila pogojev za sodelovanje v projektu.

Preberite še:
- Pismo Košarkarske zveze Slovenije ministru Žigi Turku (.pdf datoteka; velikost 200 kb)


KZS pričakuje enak znesek evropskih sredstev
Vodstvo KZS-ja in župani štirih mest prirediteljic prvega kroga EP-ja v košarki so torej v začetku avgusta podpisali pismo o sodelovanju pri izvedbi evropskega prvenstva, o tem pa so takoj obvestili tudi pristojnega ministra Žigo Turka in predsednika vlade Janeza Janšo. KZS in štiri občine zdaj vladi predlagajo, da čim hitreje sprejme ustrezen sklep o prerazporeditvi že zagotovljenih evropskih sredstev za rekonstrukcijo dvoran. Ob tem KZS pričakuje, da bo znesek evropskih sredstev enak, kot je predviden v prvotnem vladnem sklepu, občine pa zagotavljajo, da bodo evropska sredstva uporabila izrecno v skladu z ustrezno zakonodajo.

KZS: Odločitev je najracionalnejša
V torek je KZS pristojnemu ministrstvu poslal še posebno pismo, v katerem ministra Turka prosi, naj skliče čimprejšnji sestanek v trikotniku vlada-KZS-občine, na katerem bi določili izvedbo razdelitve evropskih sredstev za obnovo infrastrukture za potrebe evropskega prvenstva in se dogovorili o izpolnitvi drugih za to potrebnih pogojev. S tem dogovorom z občinami je KZS izpolnil svoj del naloge, torej da zagotovi prizorišča za izvedbo, da bodo poskrbeli za zagotovitev evropskih sredstev za prireditelje oziroma za izvedbo ustreznega sklepa vlade.

Na KZS-ju menijo, da je odločitev o organizaciji prvega dela EP-ja v košarki 2013 v navedenih štirih mestih najracionalnejša od vseh razpoložljivih. S tem so se izognili velikim stroškom lokalnih skupnosti in negotovostim pri gradnji novih dvoran - prav tako pa posegi v obstoječo infrastrukturo niso tako obsežni, saj so mesta za izvedbo prvega dela EP-ja pravzaprav že pripravljena.

V Celju se ne bodo prijavili na razpis
Pri KZS-ju so še poudarili, da Mestna občina Celje z dvorano Zlatorog izpolnjuje pogoje za organizacijo in se na razpis za sofinanciranje iz evropskih sredstev ni prijavila. S to rešitvijo se strinjajo vse tri občine, ki se bodo na ta razpis prijavile, kot tudi občina Celje. V kolikor bo prišlo do realizacije nove delitve sredstev skladno z omenjenim obvestilom, so občine Koper, Jesenice in Ljubljana pripravljene zagotoviti sredstva v enakih deležih za plačilo kotizacije oziroma sofinanciranje prvenstva, ki bi sicer odpadlo na Mestno občino Celje.

M. L., <a href="https://twitter.com/#!/lisjakm">spremljate me lahko tudi na Twitterju.</a>
Prijavi napako
Komentarji
FAIRPLAYER
# 28.08.2012 ob 15:05
Lepo. Zdaj pa hitro začeti z obnovo in popravilom dvoran.
Matic1519
# 28.08.2012 ob 15:17
Koper in Jesenice sta poleg Celja in Ljubljane edini mesti ki imata približne dvorane ki jih bo fiba še nekako tolerirala. Kakšen tabor v Mariboru je približno tako primeren kot je bil bežigrajski stadion za fuzbal, dvorana Leona Štuklja pa ja srednješolska telovadnica z malo večjimi tribunami.
FAIRPLAYER
# 28.08.2012 ob 15:12
Menda bo, kar se tiče Ljubljane, prvi del (skupinski) v dvorani Tivoli, zaključni boji vseh reprezentanc, ki se bodo tja uvrstile, pa v Stožicah.
MatejP
# 28.08.2012 ob 15:07
Adijo-Svet, mogoče zato ker so bli edini pripravljeni plačat del kotizacije? :-))
jurica
# 28.08.2012 ob 16:47
Pivo,da ali ne na športnih prireditvah?
Absolutno za!
1.Že vinjen itak ne moreš kupiti pijace v dvorani,sranja pa ne boš delal,ker policajev,redarjev mrgoli.
2.Policaji,redarji so za to na tekmi,da delajo red.
3.Drzava bi fino zasluzila-DDV od piva,položnice od bedakov,ki bi delali sranje na tekmah.
4.Gostinci bi zaslužili toliko z pivom,da bi se lahko cene hrane v dvorani znižala,in bi se lahko hitreje streznili.
5.Najem gostincev-veliko večji interes gostincev bi bil za najem štantov v dvorani,najmanj 2X večji,pa še kvalitetni gostinci bi se za najem odločali.
6.Kar nekaj pivov in vina,je treba spiti,da boš pijan v dvorani,ob visokih cenah nihce ne bo spil 5-7 pivov v času tekme,saj tudi časa med odmorim ni toliko,eden ali dva piva pa bi se pa prav prilegel med odmorom.
7.prepoved žganih pijač in vina pa absolutno.
Torej,alkohol na športnih prireditvah ja,a pod pogojem,da bi delovala pravna država in ,da bi izgrednike takoj kaznovali z položnicami in prepovedjo ogleda tekem za par let.
Merlot
# 28.08.2012 ob 15:25
Pametno! Škoda bi bilo denimo ne izkoristiti lepe dvorane v Celju in jo na silo graditi na Ptuju, kjer bi bila po Eurobasketu bolj ali manj prazna. Škoda sicer, da se v Novem mestu niso odločili za gradnjo, KK Krka si zasluži večjo dvorano.
timus
# 28.08.2012 ob 15:17
Še najbolj smiselna razporeditev....Prosim malo manj negativizma in bedastih kritičnih komentarjev.
jurica
# 28.08.2012 ob 16:44
Upam,da se nepriljubljena vlada končno spomne nekaj pametnega in dovoli prodajo piva na športnih prireditvah.
jurica
# 28.08.2012 ob 15:27
Torej naši v Tivoliju,stari dobri Tivoli in peklensko vzdušje:)
Kilzz
# 28.08.2012 ob 15:24
Rečte kar čte, sam Šrot se je v tem celem obdobju odkar se govori o EP v Sloveniji obnašal najbolj pametno in je z lahkoto pripeljal košarko v Celje brez da bi moral plačat 700.000 € KZS.

Če bi naši vrli možakarji na KZS dejansko bli pametni in bi povabil Šrota na pogajanje s FIBO, bi kompletna KZS rabila plačat bistveno manjšo kotizacijo.

Pa to je mnenje Dolenca, da ne boste spet pluval čez Štajerce.
giftman
# 28.08.2012 ob 16:54
Edina racionalna odločitev! Naslednja pa je, da se dovoli prodajo piva na tekmah! Brez tega bodo obiskovalci izjemno razočarani!
celjan2
# 28.08.2012 ob 15:38
boste šli pa v Celje na tekmo al pa Lj ne vem kaj vas tako moti...nimate dvorane navijate pa še vedno lahko v dvorani pač drugi!
Dejanski
# 28.08.2012 ob 15:37
Dvorano Tivoli bodo posodobili, odvzeli večji del manjše dvorane tako da bo skupna kapaciteta nekje 8500 sedišč. Taka ureditev bo po prvenstvu tudi ostala-tako da bodo naposled hokejisti imeli na razpolago prečudovito že skoraj hokejsko areno! V vsaki slabi stvari se na koncu najde nekaj dobrega in po pravici povedano si dvorana Tivoli zasluži update :D
jurica
# 28.08.2012 ob 15:35
@Adijo-Svet
Jesenice so prišle verjetno v izbor tudi zaradi bližine Bleda,Bohinja...torej hotelske kapacitete in dodatnareklama za naš turizem.Pač večina navijačev bo prenočila na Bledu in jaz ,ki sem bil v Litvi 2011,TI lahko mirne duše povem ,da tako lepega kraja v Litvi kot je Bled nisem videl pa sem tam bil 7 dni!
Pa tudi dvorana je velika-verjetno vsaj 6000 jih bodo lahko spravili notri.
celjan2
# 28.08.2012 ob 15:23
Bravo Štro tak se dela ,da ti ni potrebn plačat kotizacije kapo dol!!!!prvo zavrnil potem pa pridno čakal,da pridejo KZS prosit na kolenih ,če lahko igrajo pri nas hahaha torej Bojči maš pivo v dobrem takoj ,ko te vidim na rokometu!Skratka Celje ne plača kotizacije hehehe
FAIRPLAYER
# 28.08.2012 ob 15:19
To je trenutno edina realna in najcenejša možnost, saj so to dvorane, ki bodo zahtevale najmanj denarja za prenovo ali nadgradnjo.
jurica
# 28.08.2012 ob 16:18
@Zbornaja Komanda
Kaj paničariš vzel je državljanstvo,da bo lahko igral v Turčiji košarko kot domač igralec.Drugače bi ga pač nagnali iz kluba.Jaz sploh ne vidim problema v tem,prav nasprotno-privoščim mu.
Še vedno pa bo igral za slovensko reprezentanco..in kje je po tvoje problem?
raven_
# 28.08.2012 ob 15:56
no šrot pa je zdej izpadel največji jack, mu je treba priznat..
robi82
# 28.08.2012 ob 15:53
No ,pa se je uresničila moja napoved. Požrešna in visoko leteča KZS je lepo prosila Celjskega župana gospoda Šrota , da ji reši rit. ;)))
Da pa bi, že prej razmislili in organizacijo prvenstva speljal,i po najbolj ekonomični poti. To pa ne ! Vsak prvošolček bi znal našteti večje dvorane v Sloveniji, samo na KZS jih niso znal.
FAIRPLAYER
# 28.08.2012 ob 16:00
EP v Sloveniji je tudi velika prilika za naše turistične organizacije, ki bi lahko s svojimi dobrimi reklamami, promocijo in ponudbami privabile ogromno turistov iz držav udeleženk prvenstva, s tem pa poskrbele tudi za polne dvorane navijačev. Predvsem mora biti pobuda na turizmu, ker je to velik garant za obisk tekem.
Adijo-Svet
# 28.08.2012 ob 15:45
jurica
Moram ti povedati, da sem Slovenec in prihajam iz Štajerske. V tistih koncih preživim najman 14 dni v vsakem letu in zame je eden najlepših kotičkov našega planeta. Tudi o kapacitetah in ustreznosti s te prizme se popolnoma strinjam. Strinjam se tudi, da ste več kot sposobni speljati ta projekt in ne dvomim, da bo speljan z vaše strani odlično. Košarka je vsaj zame kljub temu nekaj več kot to. Moraš vedeti, da je navkljub temu košarka osnovna rdeča nit celotnega projekta in da zanemarjamo nekatere dejavnike, ki so zame bolj ključne, kot že omenjene. Mesto mora imeti košarkarsko zgodovino in mora dihati na tak način. Drugače dobimo približek, kot je naprimer ob nogometnih tekmah v Stožicah in LVrtu. V Stožicah je super, v Ljudskem Vrtu pa nepozabno, fantastično!
celjan2
# 28.08.2012 ob 15:40
CELJE ni plačalo kotizacije in je tudi ne bo!
polzaliva
# 28.08.2012 ob 15:21
Na Jesenicah so ukinili hokej, ker so se mase ogrele za košarko.
Eva Longoria
# 28.08.2012 ob 15:17
@chelsea

Daj tvoje želje krat 2 do krat 3 in boš prišel do recimo temu najcenejših kart za posamezni del!
FAIRPLAYER
# 28.08.2012 ob 15:16
Res je da se mora plačati kotizacija, ampak kolikor mi je znano bodo ta mesta tudi kasneje udeležena pri dobičku, ki naj bi ga prineslo EP. Tu je še zaslužek med samim tekmovanjem, posel za hotelirje, gostince, denar od reklam, sponzorjev, denar od prodanih kart, denar od tv prenosov, itd. Tisti, ki bodo plačali kotizacijo ne bodo imeli izgub, v vsakem slučaju bo ta denar vsaj povrnjen. V zameno za to bodo ostale urejene in tekmam višjega ranga prilagojene dvorane.
diazepam
# 28.08.2012 ob 18:37
Celje torej ni plačalo nič, a hkrati tudi ne bo dobilo evropskih sredstev, njegov del kotizacije si bodo enakomerno razdelile ostale tri občine, ravno tako pa bodo enakomerno prejele evropska sredstva.....če prav razumem.
MiD
# 28.08.2012 ob 18:33
Vidim, da skoraj nihče med vami ne ve, čemu je kotizacija namenjena. Direktor EP 2013 Križnar je zelo natančno pojasnil kaj mesta organizatorji zato dobijo. Praktično v celoti vso izvedbo organizacije prevzame KZS (organizacija namestitve, prevozov, TV prenosov, izvedba tekem s spremljevalnim programom...). Absolutno ne drži, da je njihov prispevek samo strošek. Mislim, da bi vsaj včasih lahko tudi verjeli KZS in ne samo pljuvali po njenem vodstvu.
jurica
# 28.08.2012 ob 15:37
Torej bo v Zlatorogu odmevalo...
"Drži obrambo":)
diazepam
# 28.08.2012 ob 15:30
Naši bodo igrali verjetno v Tivolju ali Celju. V Tivoliju bi bilo fino, da se igra je tam res hram slovenske košarke, Celjska dvorana pa je novejša in sodobnejša, zato tudi ne bo narobe, če se igra tam.
heros
# 28.08.2012 ob 15:17
super
Cublen3000
# 28.08.2012 ob 17:28
Zanimivo, da so ljudje že vnaprej po vseh forumih vedeli, da je edina možna varianta da se EP izvede v vseh že stoječih in primernih dvoranah in z eno do dvema prenovama, temle "strokovnjakom" je pa še od mrčesa kasneje potegnilo. A je blo res treba izgubiti več kot leto samo zato, da ste poštudirali to, kar vam je cela vesoljna Slovenija že od začetka trobila!?
FAIRPLAYER
# 28.08.2012 ob 17:04
Glede dovoljenja prodaje piva se tudi jaz strinjam. Obisk dvoran in nogometnih igrišč bi bil precej večji, davek od prodaje piva pa tudi. Seveda pa obenem poostriti zakonodajo, ki se nanaša na motenje javnega reda na prireditvah. Zaradi mene tudi, če uvedejo par dnevno vzgojo iz lepega obnašanja v kakšnem od zaporov.
Miran08
# 28.08.2012 ob 15:40
Lahko je deligiran žreb. Tako kot je to bilo v Litvi, kjer Litva, Latvija in Slovenija niso smele biti v isti skupini. Ravno zaradi obiska tekem.
chelsea99
# 28.08.2012 ob 15:39
če bojo karte od 25 za tekmo npr. finska-kšni oddaljeni državi brez zvezdnikov bi blo v dvorani 20 ljudi pa še to vsi z brezplačnimi kartami
sjefrojkaf
# 28.08.2012 ob 18:39
Bravo za Celje, ampak le pod pogojem, da Slovenija igra v Zlatorogu. Tisti, ki dvomite o peklu Zlatoroga, še pač niste bili na nobeni evropski rokometni tekmi tam. Če bo samo približno taka norišnica na tekmah SLO reprezentance, se bodo vsakemu nasprotniku zatresla kolena pa še kaj

ps. ti ljga pa raje ostani doma ;)
somebody_87
# 28.08.2012 ob 18:37
Me veseli, da bo tudi moje mesto ( Celje) vključeno v tak večji projekt. Celje ima res neverjetno lepo dvorano, kot navzven, kot znotraj. Škoda, bi bilo, da takšne dvorane ne bi izkoristili. Že prav komaj čakam na začetek prevenstva, zagotovo bom prisoten pri dosti tekmah, pri vseh boljših reprezetancah, ker bi res bilo škoda, ne izkoristiti takšno priložnost, ki se zagotovo ne bo ponovila.
rrobi
# 28.08.2012 ob 15:57
Mogoče bi blo še bolje, če bi vsaj kakšno tekmo odigrali Mariboru, kjer bi se dalo ob angažmaju občine prenoviti dvorano Tabor. Drugače pa prvenstvo je tam, kjer dovolj veliki objekti že so, torej v teh časih povsem razumna odločitev!
FAIRPLAYER
# 28.08.2012 ob 15:52
Čeprav nisem Štajerec ali Mariborčan, sem nekako upal, da se bo našel denar za obnovo in nadgradnjo mariborske dvorane, saj bi Maribor potreboval lepo dvorano, EP pa bi sigurno doprinesel pri popularizaciji mariborske košarke, ki bi lahko dvignila svojo raven na nivo Olimpije, Krke, Domžal, itd. Čez kakšno leto pa bi bili lahko priča tudi košarkaškim dvobojem med košarkaško Olimpijo in Mariborom. To bi bil velik plus tudi za slovensko košarkaško ligo.
verbatim989
# 28.08.2012 ob 15:30
@chelsea 99, 6€ za vstopnico za skupinski del? Boš razočaran na veliko. Ti lahko povem kar cenik kart za Litvo 2011.

Skupinski del: Najcenejša 25€, najdražja 60€
Drugi del: Najcenejša 38€, najdražja 80€
Četrtfinale: Najcenejša 40€, najdražja 80€
Polfinale: Najcenejša 46€, najdražja 90€
Finale: Najcenejša 55€, najdražja 101€.

Glede na to, da imamo Litovci in mi daleč največjo bazo navijačev, kar ve tudi KZS in ker ima neprimerno boljšo lego kot Litva za gostujoče navijače, še enkrat premisli, če bomo mi imeli karte po 6€
GreenTroll88
# 28.08.2012 ob 15:26
To zdaj pomeni, da bo v Ljubljani skupinski del v Tivoliju in potem še zaključni boji v Stožicah, če sem prav razumel.
Končno so se vsaj zmenili kaj in kako bo. Zdaj samo še v Kopru in Jesenicah mal dvorane preuredit pa bo solidno.
A se že ve kje bo igrala Slovenija?
mikyca
# 28.08.2012 ob 21:50
Nehite sam šinfat, ker je idiotsko. Pač je kar je, izvlekl smo pač kar smo lohk, če niste opazil je država v riti s kešam. Kupte pa raj karte pa pejte navijat. Čeprov vam že zej povem, da od četrtfinala naprej bojo zihr po 50evrov karte, ker so na vseh prvenstvih.
ljga
# 28.08.2012 ob 18:04
no če bo slovenija špilala v celu al pa bo kaka fajna tekma še bom pa js šou pogledat pa kakega zgarbat, ker pred zlatorogom pa zmeri kak jurček stoji :)
FAIRPLAYER
# 28.08.2012 ob 17:07
@joy

Menda nameravajo združiti obe dvorane v eno, ki bo prilagojena za hokej in ko je to potrebno tudi za košarko in rokomet. Kapaciteta sedežev pa nekaj čez 8000. To je omenil že nekdo pred menoj.
lukace5
# 28.08.2012 ob 16:29
Saj tole je bilo pričakovano. Jesenice že obnavljajo dvorano, Koper ima tudi vse splanirano, Tivoli je potreben prenove, Stožice in Zlatorog pa lahko gostita prvenstvo praktično že jutri. Odločitev je najbolj ekonomična in tudi edina realna. Sicer bi sam raje imel eno skupino v MB kot na Jesenicah ampak MB ni sposoben zagotoviti denarja za obnovo Tabora+kotizacijo, država pa tudi ne bo prispevala. Torej je to kar imamo sedaj edina realna opcija in je čisto ok.
Prvenstvo bo imelo dobiček, v to sem 100%. Verjetno se bodo nanj uvrstile vse reprezentance bivše Juge kar zagotavlja odličen obisk na tekmah teh ekip. Tekme Slo bodo itak nabito polne, imamo pa še ostale ex-YU ekipe. V primeru uvrstitve vseh nekdanjih republik bo to kar 1/4 reprezentanc iz tega področja. Potem imamo še Litvance in Gruzijce kateri tudi množično hodijo na prvenstva, tu so Italijani pa Nemci, ki bodo precej napolnili dvorane. Verjetno bo povprečna zasedenost dvoran v prvem delu najmanj 75%. Poleg vseh prodanih kart pa je tu še ogromno ostalih stvari, s katerimi se bo služilo. Bencin, vinjete, letališke takse, ogledi, hrana in pijača v trgovinah, bari, restavracije, spominki, nočitve.... Navijači, ki pridejo na takšen dogodek imajo s seboj denar, ki ga želijo zapraviti. Jaz samo upam, da bo vlada toliko pametna in umaknila prepoved o neprodaji alkohola na športnih prireditvah. To že tako sedaj manjka, na EP bo pa to še bolj izrazito. Litvanci so sploh znani po tem, da se ga na tekmah radi nažirajo pa tudi ostali niso veliko zadaj in to je priložnost za masten zaslužek.
diazepam
# 28.08.2012 ob 16:17
Prav žal mi je ljudi v Mariboru, da imajo tako nesposobnega župana, tudi enega velikega projekta ni znal pripeljati v MB (pa ne mi sedaj s prestolnico kulture).
Adijo-Svet
# 28.08.2012 ob 15:21
Super, se strinjam, boste videli, kakšen bo dobiček!
Nimi
# 28.08.2012 ob 22:31
Lepa novica, vesel sem za Celje.
pirat321
# 28.08.2012 ob 18:52
Še je nekaj zdrave pameti v deželi tej.
FAIRPLAYER
# 28.08.2012 ob 16:13
Sanacija dvoran bo potekala s sredstvi evropskega sklada in bo zelo nadzirana. Tudi plačilo izvajalcev in podizvajalcev bo zelo nadzirano. Evropski denar, pač.
Iuckylee.is.back
# 28.08.2012 ob 15:29
V Tivoliju bodo ziher igrali v Ledeni dvorani.
Kazalo