Marko Šuler je že na tretji reprezentančni tekmi dosegel prvi zadetek. Foto: Reuters
Marko Šuler je že na tretji reprezentančni tekmi dosegel prvi zadetek. Foto: Reuters
Matjaž Kek
Selektor Matjaž Kek je z reprezentanco prvič gostoval v rojstnem Mariboru in bil kljub porazu s prikazanim lahko zadovoljen. Južni sosedi so (bili) nočna mora tudi nekaterih drugih (nekdanjih) selektorjev. V osmih obračunih so petkrat slavili in trikrat remizirali. Foto: MMC RTV SLO
Anton Žlogar in Niko Kranjčar
Anton Žlogar je ob odsotnosti Klemena Lavriča nosil kapetanski trak Slovenije. Foto: Reuters
Samir Handanovič med 11-m
Darijo Srna je za hrvaško zmago sredi Maribora hladnokrvno matiral Samirja Handanoviča. Foto: EPA
Hrvaška zmaga v Mariboru
Vodilni zadetek Šulerja

Kar 11.100 navijačev v Mariboru (rekord na domačih reprezentančnih tekmah) tako niti v osmem medsebojnem obračunu ni dočakalo zmage Slovencev, ki pa so bili dvakrat, kmalu po začetku polčasov, na odlični poti.


Rakitić ključen pri vseh treh golih
Prvič že v 4. minuti po prvem kotu na tekmi, drugič pa po uspešno izvedeni enajstmetrovki Mirnesa Šišiča. A hrvaška reprezentanca je preveč izkušena, da ne bi izkoristila nekaterih daril domače obrambe. Z dvema goloma in prekrškom za enajstmetrovko se je v udarni Bilićevi enajsterici po nekaj izvrstnih igrah na evropskem prvenstvu zdaj zagotovo ustalil Schalkejev talent Rakitić.

Slovenski napad boljši iz tekme v tekmo
Slovenska reprezentanca se pred začetkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo dviguje iz tekme v tekmo. Še zlasti to velja za igro v napadu. Peta reprezentanca sveta je bila po vodstvu v zadnji četrtini obračuna nekajkrat močno ogrožena.

Kek: Premagali smo sami sebe
Komentar selektorja Matjaža Keka: "Nekateri fantje so na pričakovanem nivoju, drugim pa se vidi, da niso še veliko igrali. Škoda, da smo premagali sami sebe. Z neverjetnimi napakami in premalo hrabro igro smo podarili Hrvaški zmago. Bilo je veliko dobrih stvari. Težko je, če daš dva gola doma, pa ne dobiš niti remija. To, kar se je dogajalo danes na tribunah, to ti fantje potrebujejo. Upam, da se bo to nadaljevalo. Zahvala publiki, mi pa bomo skušali biti na naslednji tekmi še boljši."

Šuler za vodstvo preskočil Šimića
Za presenetljivo hitro slovensko vodstvo je poskrbel Marko Šuler, ko je z glavo že v 4. minuti izkoristil prvi kot na tekmi. Podal je Mišo Brečko, slovenski branilec pa je preskočil jubilanta Darija Šimića (100. reprezentančna tekma). Hrvatje so bili po zaostanku prizadevnejši, dokončno pa so se prebudili v zadnji tretjini prvega dela. Do prve prave priložnosti so prišli v 34. minuti, ko se je po podaji Mladena Petrića sam pred Samirjem Handanovičem znašel Ivica Olić in nekoliko z leve grdo zgrešil, izenačili pa tri minute pozneje. Rakitić je prvič zadel z lepim diagonalnim strelom z roba kazenskega prostora.

Za nov slovenski gol spet ključen kot
Tudi drugi polčas se je začel eksplozivno, z eno enajstmetrovko na vsaki strani. Zares suvereno sta jih izkoristila Šišič v 55. minuti in Darijo Srna le tri minute pozneje. Prekršek v hrvaškem kazenskem prostoru je nad znova nevarnim Šulerjem po novem slovenskem kotu naredil Ognjen Vukojević, v slovenskem pa je Mišo Brečko (pre)ostro startal nad Rakitića.

Tudi po hrvaškem vodstvu dišalo po izenačenju
Ta je v 64. minuti odločil tekmo, potem ko sta z dvojno podajo z Olićem izigrala zaspano slovensko obrambo. Slovenci so bili najmanj dvakrat blizu izenačenja. V 68. minuti je po podaji Bojana Jokiča Milivoje Novakovič z bombo s polvoleja stresel prečko, napadalec Kölna pa je v 72. minuti lepo zaposlil Brečka na desni strani. Ta je bil sam pred Vedranom Runjem, a streljal vanj.

Prijateljska tekma, Maribor
SLOVENIJA - HRVAŠKA 2:3 (1:1)
11.100; Šuler 4., Šišič 55./11-m; Rakitić 37., 64., Srna 58./11-m

---------------------------------------
Handanovič          Pletikosa ****     
Ilič *****          Čorluka            
Mörec *             Šimić **           
Šuler               R. Kovač           
Jokič               Pranjić            
Brečko              Srna *****         
Žlogar              Leko               
Komac ***           Kranjčar *         
Kirm **             Rakitić            
Šišič ****          Petrić ***         
Novakovič           Olić ******        
---------------------------------------
* 51./Cesar         * 19./Vukojević    
** 62./Birsa        ** 46./Križanac    
*** 73./Matič       *** 46./Klasnić    
**** 75./Burgič     **** 46./Runje     
***** 82./Dedič     ***** 82./Pokrivač 
                    ****** 84./Vejić   
11.100; Claudio CIRCHETTA (ŠVI)        

Ž. K.

Hrvaška zmaga v Mariboru
Vodilni zadetek Šulerja