Tekma med Brazilijo in Porugalsko je bila dolgočasna. Foto: EPA
Tekma med Brazilijo in Porugalsko je bila dolgočasna. Foto: EPA
Emmanuel Eboue, Kaka
Proti Čilu bo v osmini finala igral tudi Kaká, ki je moral zaradi rdečega kartona proti Portugalski počivati. Foto: Reuters
Slovenci so se tako na igrišču kot zunaj njega predstavili v vzorni luči. Foto: EPA
Navijači v Braziliji že živijo v pričakovanju obračuna osmine finala. Foto: Reuters

Fantastičen stadion v kozmopolitskem Durbanu, Cristiano Ronaldo s slo po potrditvi svojega zvezdniškega statusa tudi na svetovnem prvenstvu ... Z izključitvijo na tekmi s Slonokoščeno obalo se je z ljubitelji velikih dvobojev malce pošalil Kaká, ki v brazilski reprezentanci v Juliu Baptisti očitno nima niti približno enakovredne menjave.

Brazilci spet burili čustva navijačev
Medtem ko so Portugalci slavili svojo obrambno nedotakljivost, pa so se brazilski zvezdniki precej poigrali s čustvi svojih navijačev, ki nogomet spremljajo tako rekoč histerično. Učinkovali so mrtvo, brez kakršnega koli navdiha, kot da bi hranili moči in ideje za nadaljevanje. Zdaj jih čakajo Čilenci, vsaj tisti, kar jih je po tekmi s Španci še ostalo ... A v četrtfinalu bo drugačna zgodba – Nizozemci, če računamo, da bodo ti brez večjih težav opravili s Slovaki. Kartoni, ki jih je mehiški sodnik Archundia veselo delil v prvem polčasu včerajšnje tekme v Durbanu utegnejo seveda tudi igrati pomembno vlogo, zato je bil počitek Kakaja za Brazilce celo dobrodošel. Toda kaj, ko ga proti Čilencem ponovno vidi Luis Fabiano. Tudi za najboljšega napadalca Brazilci očitno nimajo pravega nadomestnega igralca.

Portugalska obramba najboljša na turnirju
Brazilija - Nizozemska v četrtfinalu? Počakajmo še malo. Imamo še osmino finala, v katerem se poleg kultnega obračuna med Anglijo in Nemčijo obeta tudi iberski dvoboj Španija - Portugalska. To utegne biti res navdušujoča tekma. Portugalci nimajo le Ronalda, ampak tudi – če sodimo po (ne)prejetih golih in tekmecih, s katerimi so igrali - najboljšo obrambo na turnirju (R. Carvalho-B. Alves). Na drugi strani pa bo stal David Villa, novi član Barcelone, ki je trenutno najbolj vroč napadalec na prvenstvu. Španski problem je zagotovo v tem, da se Torresu zelo pozna dvomesečna odsotnost zaradi okrevanja po operaciji kolena. Villa bo zelo težko vse storil sam. Po drugi strani pa bo zanimivo videti, kako bodo španski obrambni igralci ujeli C. Ronalda. CR7 (tako je v reprezentanci) proti Puyolu in Piquéju, Real proti Barçi?

Drugačne zakonitosti reprezentančnega nogometa
Pustimo klube, tu se igra reprezentančni nogomet. Ta ima drugačne zakonitosti, tudi zato, ker pooseblja nacije, jih združuje. Ne pa razdvaja, ko gre za velike ligaške športne obračune. Mnogi vrhunski nogometni strokovnjaki, na primer arsenalov menedžer Arsène Wenger, o igri državnih reprezentanc nikoli niso imeli dobrega mnenja. Češ, da je ta nogomet slabši, saj ekipe niso tako zelo dobro uigrane. Kljub temu sem ga v Južni Afriki že nekajkrat videl na stadionih, na primer na tekmi Slovenija - Alžirija. Kje je že to!

Slovenci ustvarili podobo, ki ustreza želeni
Če se za konec prvega dela, ki je svetovnemu prvenstvu vzel Slovenijo, še enkrat spomnimo naših: zdaj, ko so spet doma, jih v Južni Afriki že pogrešamo. Tudi zato, ker so se na igrišču in zunaj njega predstavili v vzorni luči. Za seboj so pustili vtise, ki bodo pri večini Južnoafričanov, s katerimi so bili v stiku, zaznamovali podobo naše domovine v tem delu Afrike. Ta podoba približno ustreza tej, v katero verujemo, da je naša prava. Oziroma, da naj bi vanjo verjeli vsi drugi onstran naših meja in ožjega zamejstva. V resnici med seboj prav veselo in z veliko vnemo udrihamo z raznimi neslanostmi in neumnostmi (kar – in tega se očitno ne zavedamo – dejansko relativizira našo idealno samopodobo).

Pričakovanje včasih pomembnejše od tekem samih
Morda bi si lahko za vzor vzeli brazilske nogometne privržence. Ti so kmalu po včerajšnji klavrni tekmi spet začeli upati in se napolnili z vznemirjenjem pred naslednjo tekmo s Čilom. Čutijo, da jim veliko pričakovanje pomaga osmišljati življenje. Vedo, da nogometna tekma traja komaj kaj več kot uro in pol (s podaljški in enajstmetrovkami pa le še pol oziroma tri četrt ure več), čakamo pa jo dneve (in celo tedne in mesece). Prav zato so ti dnevi (tedni in meseci) čakanja na prav poseben način bolj pomembni od tekem samih. Oziroma je toliko bolj pomembno, kako in s kakšnimi občutki jih preživimo. In ne pozabimo: trije sodnikovi žvižgi, ki označujejo konec tekme, so v resnici znak za začetek pričakovanja naslednje.

Igor E. Bergant