Giovanni van Bronckhorst je dosegel prvi zadetek proti Urugvaju. Mrežo je z izjemnim strelom zatresel s približno 35 metrov. Foto: EPA
Giovanni van Bronckhorst je dosegel prvi zadetek proti Urugvaju. Mrežo je z izjemnim strelom zatresel s približno 35 metrov. Foto: EPA
Zračni dvoboj Ivana Saenka in Gia van Bronckhorsta
Za Nizozemsko je odigral že 105 tekem. Kot kaže, bo 106. njegova zadnja. Foto: EPA

35-letni branilec se bo v nedeljo pomeril z nekaterimi dobrimi prijatelji in nekdanjimi soigralci pri Barceloni. "Gio" je v katalonski prestolnici preživel svoja najlepša leta, dres Barce je nosil štiri sezone in leta 2006 osvojil Ligo prvakov. Kairero je začel leta 1993. Po petih sezonah se je preselil v tujino. Iz rodnega Rotterdama je najprej odšel na Škotsko k Rangersom, nato pa je dve sezoni preživel še v Londonu pri Arsenalu.

Udarna naveza z Ronaldinhom
Pri topničarjih je prvič zaigral na poziciji levega bočnega branilca. Pred tem je igral na levi strani vezne vrste. Izkazal se je na novem položaju in prav zaradi obrambnih nalog ga je Frank Rijkaard pripeljal k Barceloni, pri kateri je skupaj z Ronaldinhom sestavljal udarni dvojec na levi strani igrišča. Van Bronckhorst je bil med najzasluženejšimi za drugo slavje Kataloncev v najelitnejšem klubskem tekmovanju stare celine in edini nogometaš Rijkaardove vrste, ki je v tisti sezoni odigral prav vseh 13 obračunov Lige prvakov. Zdajšnji selektor Bert van Marwijk ga je pri 32-letih zvabil v matični Feyenoord.

Prvi gol podoben zadnjemu
Za izbrano vrsto je debitirial leta 1996. Do zdaj je zbral 105 nastopov in na večni lestvici zaostaja le za Edwinom van der Sarjem (130) in pomočnikom van Marwijka Frankom de Boerjem (112). Gio je dosegel za "oranje" šest zadetkov. Nazadnje se je med strelce v oranžnem dresu vpisal v polfinalu proti Urugvaju, ko je zabil fenomenalen gol s približno 35 metrov. V spominu mu je ostal tudi prvi, ki ga je prav tako dosegel v Južnoafriški republiki in to prav na mestu, kjer bo odigran nedeljski finale, takrat je bil stadion znan še kot National Bank Stadium. "Zadetek je bil podoben temu proti Urugvaju, ampak bolj kot sam gol mi bo v spominu ostalo srečanje z Nelsonom Mandelo," se prijateljskega obračuna z Južnoafriško republiko in prvega zadetka za tulipane spominja van Bronckhorst.

Cannavaro ob igrišče, Mandela v roke zmagovalca?
Pokal, ki ga bo ob zmagi Nizozemske dvignil Gio, v nasprotnem primeru pa bo ta čast doletela španskega kapetana Ikerja Casillasa, bo ob rob igrišča pred finalom prinesel Fabio Cannavaro. Branilec je pred štirimi leti v Nemčiji kot kapetan Italijo popeljal do naslova prvaka. Zaenkrat pa še ni znano, kdo bo dejanski podeljevalec dragocenega kipca po nedeljskem finalu. Sepp Blatter je pred časom potrdil, da bo podeljevalec Nelson Mandela, v kolikor mu bo zdravstveno stanje to dopuščalo.