Nemška reprezentanca se veseli tretjega mesta na SP-ju. Foto: Reuters
Nemška reprezentanca se veseli tretjega mesta na SP-ju. Foto: Reuters
Sami Khedira
Sami Khedira je z natančnim strelom z glavo Nemcem priigral bron. Foto: EPA
Thomas Müller
Thomas Müller je še lani igral v tretji nemški ligi, zdaj pa je eden glavnih zvzdnikov SP-ja. Foto: EPA

Urugvajci so znova ostali brez bronastih medalj. Svetovni prvaki iz let 1930 in 1950 so v malem finalu igrali še v letih 1954 in 1970, a so obakrat izgubili, prvič proti Avstriji, drugič pa prav proti Nemčiji (0:1). V zadnjih dneh je v taboru "elfa" razsajala gripa. Staknil jo je tudi selektor Joachim Löw, ki v začetno enajsterico ni uvrstil Lukasa Podolskega, Philippa Lahma in Miroslava Kloseja, ki je na SP-jih dosegel že 14 zadetkov, le enega manj od rekorderja Ronalda. V vratih je priložnost dobil Hans Jörg Butt. Vratar Bayerna je nekajkrat izjemno posredoval.

Za igralca tekme ste v MMC-jevem glasovanju izbrali urugvajskega napadalca Diega Forlana, ki je zbral 45 odstotkov vseh glasov.
Anketa: Kdo je najboljši igralec 19. svetovnega prvenstva?


Friedrich v vratnico
Nemci so začeli odločno. V 4. minuti je bil Cacau v nedovoljenem položaju, Thomas Müller je zatresel mrežo, a zadetek ni obveljal. V 7. minuti je Diego Forlan s prostega strela z 20 metrov streljal prek vrat. Tri minute zatem je Arne Friedrich po kotu Mesuta Özila z glavo stresel prečko.
Müller dosegel že svoj peti gol
V 19. minuti je kapetan Bastian Schweinsteiger streljal s 30 metrov, vratar Fernando Muslera je žogo le odbil, pritekel je Müller in z desetih metrov z desnico zatresel mrežo. To je bil že njegov peti zadetek na tem SP-ju. Urugvaj se je hitro pobral, v 28. minuti je Diego Perez odvzel žogo Schweinsteigerju in podal do Luisa Suareza, ki je lepo našel Edinsona Cavanija. 23-letni napadalec Palerma je z desno nogo poslal žogo mimo Butta v mrežo. V močnem dežju so se bolje znašli Urugvajci, tri minute pred odmorom je Suarez z desne strani z diagonalnim strelom zgrešil vrata.

Ste tekmo zamudili? Oglejte si jo na MMC-jevem portalu še enkrat v posnetku:
1. polčas, 2. polčas


Mojstrovina Forlana za vodstvo Urugvaja
Na začetku drugega dela je dvakrat odlično posredoval Butt, najprej je preprečil zadetek Cavaniju, potem pa je sijajno odbil še poskus Suareza. V 51. minuti je Arevalo Rios na desni strani odlično videl Forlana, ki je z volejem s 15 metrov matiral Butta. "Elf" je hitro odgovoril. Jerome Boateng je v 56. minuti z desne strani podal pred vrata, Muslera je zletel v prazno, kar je znal kaznovati Marcell Jansen. Z glavo je poravnal na 2:2.
Khedira mož odločitve, Forlan le v prečko
Löw je v igro poslal Steffana Kiesslinga namesto nerazpoloženega Cacauja. Napadalec Bayerja je zelo poživil igro. Osem minut pred koncem je po kotu Özila žoga zadela Friedricha in se odbila do Diega Lugana. Branilec Urugvaja jo je nesrečno odbil na glavo Samija Khedire, ki je s sedmih metrov z glavo lepo ukanil Muslero. Dve minuti pred koncem se je razigrani Kiessling sam znašel pred vrati, a je streljal čez gol. V 92. minuti je Friedrich podrl Suareza 18 metrov od vrat. Forlan je s prostega strela stresel prečko in Nemci so se veselili brona.
"Zelo smo zadovoljni z igrami na tem prvenstvu, gol poklanjam vsem soigralcem. Na naslednjem velikem tekmovanju želimo iti do konca," je povedal vezist Stuttgarta Khedira.
Naslednji cilj Nemcev je evropski naslov 2012
"Elf" je na tem mundialu navdušil z odlično igro. Proti Angliji v osmini finala (4:1) in proti Argentini (4:0) v četrtfinalu so Löwovi izbranci navdušili z domiselno igro. Po drugem mestu na SP-ju 2002 in dveh tretjih mestih na zadnjih dveh SP-jih je cilj Nemcev zmaga na naslednjem evropskem prvenstvu, ki bo leta 2012 v Ukrajini in na Poljskem.

Tekma za tretje mesto:
Urugvaj - NEMČIJA 2:3 (1:1)
36.254; Cavani 28., Forlan 51.; Müller 19., Jansen 56., Khedira 82.

Urugvaj: Muslera, Lugano, Godin, Fucile, M. Pereira, Perez ( 77./Gargano), Arevalo, Caceres, Cavani ( 89./Abreu), Suarez, Forlan .

Nemčija: Butt, Jansen ( 81./Kroos), Friedrich , Mertesacker, Boateng, Khedira, Schweinsteiger, Aogo , Özil ( 91./Tasci), Müller , Cacau ( 73./Kiessling).

Sodnik: Benito ARCHUNDIA (MEH)

Statistika

Urugvaj

Nemčija

streli 1618
streli v okvir vrat77
prekrški1311
posest žoge4852
koti612
pretečeni kilometri105,8107,9